Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Джаз з присмаком пороху

На львівський Jazz Bez приїдуть музиканти з Краматорська і Слов’янська

Транскордонний джазовий марафон Jazz Bez розмітить на картах України та Польщі простір свободи. Джазові ритми заполонять Львів, Київ, Тернопіль, Івано-Франківськ, Харків, Ужгород, Рівне, Луцьк, Мостиська, Люблін, Санок, Вроцлав, Білосток, Новицю, Перемишль... Війна для музики вільних людей — не перешкода. Під гаслом «Музика Свободи на вільній землі» найкращі польські, кримськотатарські та українські джазмени безкоштовно виступлять у Краматорську і Слов’янську. XIV Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez розпочнеться 5 грудня і триватиме десять днів. Студенти та працівники культури традиційно матимуть 50% знижки на квитки.

З часу народження Jazz Bez у 2001 році у Львові та Перемишлі концерти відбулися у двох десятках міст, на фестивалі утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на сценах Jazz Bez, перевищила тисячу осіб. Свого часу Jazz Bez зробив переворот у львівській музиці. “Якось приїхала група, що виконувала американський танцювальний джаз, — згадує Марта Більська, незмінна ведуча джазових дійств у Львові. — Вони роззулися і танцювали босими на столі. Це було у 2003 році, коли більшості сучасних фестивалів ще не існувало. Це був фурор!” На Jazz Bez поціновувачі якісної музики зможуть почути максимальну кількість джазових стилів — від свінгу і фанку до джаз-року і фрі-джазу.

У Львів на XIV Jazz Bez приїде 10 музикантів з території АТО. Джазмени відвідають концерти колег, майстер-класи та візьмуть участь у джем-сейшенах. Наступного року ці музиканти творитимуть фестиваль у Краматорську та Слов’янську. “Ми так довго намагались популяризувати фестиваль для Європи та світу, що забули про схід України, — каже Марта Більська. — Коли зараз мене питають, для яких поціновувачів джазу в АТО їдуть виступати прекрасні музиканти, я відповідаю: Jazz Bez — це не лише музика, це історія. Її можна простежити по гаслах фестивалю: перший рік — “Джаз без комплексів”, другий — “Джаз без стереотипів”, під час Помаранчевої революції — “Джаз без страху”... Без чого ми цього року? Залишились без великої кількості дорогих нам людей, втратили рідних, коханих, друзів. Джаз нам нагадує, що ми маємо вистояти, щоб жити далі. Тільки джазова музика не має рамок, існує поза формами і може передати цей настрій”. Організатори фестивалю з’ясували, що у Краматорську та Слов’янську є розвинене середовище джазових музикантів та джаз-клуби, де цьогоріч безкоштовно відбуватиметься Jazz Bez.

За словами Марти Більської, фестиваль проходитиме з національним колоритом. “Джаз щоразу шукає нові форми. Цього року буде багато фольку. Усі з нетерпінням чекають виступу Мар’яни Садовської (дочки Віктора Морозова. — “ВЗ”). У Мар’яни сильний вокал, композиції з українським колоритом. Вона живе у Кельні, тому краще бачить те, що відбувається в Україні. Повертається славетний польський саксофоніст Петер Барон, щоб сказати нам — Польща друга джазова країна у світі після Америки. Музиканти Gianni Gebbia Magnetic Trio опишуть сонячний південь Італії, а відомий кримськотатарський піаніст Усейн Бекіров з Usein Bekirov Trio розповість про південь України”.

Львівський Jazz Bez розпочнеться 5 грудня у Філармонії виступом Між­народного квінтету Dima Bondarev Quintet, створеного трубачем Дмитром Бондарєвим із Донецька. У Філармонії пройде й решта концертів, окрім виступу Мар’яни Садовської у Театрі ім. М. Заньковецької. 8 грудня стартує перший джем-сейшен Jazz Bez у клубі «Picasso». З 9 грудня музиканти джемуватимуть та читатимуть публічні лекції у “Дзизі”. Наостанок Jazz Bez відсвяткує 200-річчя з дня народження винахідника саксофона Адольфа Сакса великим концертом у Львівській опері.

Схожі новини