Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Золота «Корона Карпат» поїхала у Латвію

У Трускавці вручили нагороди переможцям V Міжнародного кінофестивалю

Скільки би не тривало свято, рано чи пізно воно закінчиться. Так і V Трускавецький Міжнародний кінофестиваль телевізійних фільмів “Корона Карпат”, який щороку у листопаді проходить у курортному Трускавці, закінчився. Хоча ще за два місяці перед його початком організатори “Корони Карпат” сумнівалися у доцільності його проведення. Як розповів журналісту “ВЗ” генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин, ще півроку тому думали відмовитися від його проведення через неспокійну обстановку у країні. Однак з різних країн світу надійшло на конкурс багато фільмів, тож вирішили: фестиваль має відбутися. “Не маємо права відступати назад”, — каже Олег Романович.

Оргкомітет ТМКФ “Корона Карпат” вирішив, що цьогорічний кінофестиваль буде не такий, як чотири попередні. Насамперед відмовилися від червоної доріжки на церемонії відкриття і закриття. А сам фестиваль вирішили зробити благодійним — вхід на перегляд усіх фільмів протягом чотирьох фестивальних днів був безоплатним. Кошти, зібрані після перегляду кожного фільму, які глядачі кидали у скриньки, буде передано сім’ям, які втратили родичів у зоні АТО.

Декому з акторів, можливо, така ідея не припала до душі. Бо хотілося вкотре продефілювати червоною доріжкою і, як кажуть, себе показати. Зате глядачів у залі на кожному фільмі було стільки, що червона доріжка відступила на другий план. Глядачі мали можливість побачити “живих” акторів, почути їхні розповіді, сфотографуватися і отримати автограф на пам’ять.

На V Міжнародному кінофестивалі було представлено 12 фільмів в основній конкурсній програмі, а також ретроспективний показ фільмів Юрія Іллєнка “Криниця для спраглих”, “Білий птах з чорною ознакою” та “Молитва за гетьмана Мазепу”. Не обійшли увагою організатори кінофестивалю і дітей — для них спеціально підібрали мультфільми аргентинських кінематографістів, які особисто представила Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентини в Україні Ліла Ролдан Васкес де Муан.

У день, коли члени журі під головуванням Героя України, лауреата Шевченківської премії Івана Драча підбили підсумки кінофестивалю і підписали протокол, у глядацькому залі кінотеатру “Злата” відбулася церемонія нагородження. Правда, розпочати церемонію закриття вчасно не вийшло. У залі глядачів — море, зайняли свої місця актори, режисери та продюсери, спонсори і друзі кінофестивалю. На сцені ведуча Зоряна Петрас і Олег Карпин поглядають на годинники. Народ плескає, а захід не розпочинають. Лише потім усі зрозуміли: чекали на губернатора Львівщини Юрія Турянського. Чи то не розрахував часу на дорогу, чи з інших причин голова облдержадміністрації дозволив собі запізнитися на більш як 30 хвилин.

Окрім нагород Трускавецького кінофестивалю переможцям, генеральний директор Бердянського кінофестивалю “Бригантина” Олександр Махотін вручив спеціальну нагороду “За найкращий дебют” у серіалі Тетяни Гнєдаш “Джамайка” та у фільмі Валеріу Жерегі “Окупація” (зйомки картини ще тривають. — Г. Я.) співаку, композитору і тепер уже актору Михайлові Грицкану.

— Ми привезли нагороду для постійного учасника Бердянського кінофестивалю “Бригантина” Михайла Грицкана сюди, у Трускавець, — сказав журналісту “ВЗ” Олександр Махотін. — Цього року у зв’язку з трагічними подіями на сході України вирішили відмовитися від проведення кінофестивалю. “Бригантина”, яка 16 разів збирала кращих кінематографістів світу у Запорізькій області, цього року “пришвартувалася”. Але я переконаний, що у 2015-му в Україну прийде мир і спокій і кінофестиваль “Бригантина” знову попливе у чарівний світ кінематографа.

На жаль, не всі актори і режисери мали змогу залишитися на закриття V ТМКФ “Корона Карпат”. Багатьом переможцям їхні срібні корони і дипломи передадуть представники тих країн, фільми яких вони представляли. Не могли вручити і Гран-прі кінофестивалю — золоту корону і диплом переможця за найкращий фільм “Мамо, я тебе люблю” латвійському режисеру Янісу Нордсу. “Наступного року Яніс обов’язково приїде до нас, — сказала журналісту “ВЗ” генеральний продюсер кінофестивалю Любов-Теодозія Микитка. — Бо на честь його картини-переможця на Алеї кінозірок буде закладено бронзову плиту”.

Вже стало традицією кожного року на кінофестивалі закладати плиту з назвою фільму-переможця і країни, яка представила цей фільм, на Алеї кінослави. На цьогорічному кінофестивалі було встановлено нову бронзову плиту на честь переможця IV кінофестивалю “Корона Карпат” фільму “Хайтарма” українського режисера Ахтема Сеітаблаєва.