Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто-хто у «чорному списку» є?

14 російських діячів культури стали персонами нон ґрата в Україні

Про заборону в’їзду в Україну російських “зірок”, які підтримали анексію Криму, воєнні дії на сході, йшлося давно. Раніше у МВС повідомляли, що нев’їзними будуть 500 осіб. Наразі персонами нон ґрата український уряд визнав 14 російських “митців”. До списку потрапили Йосип Кобзон, Іван Охлобистін, Михайло Задорнов... Решту осіб з “чорного списку” не оголошуватимуть. Про свій новий статус вони дізнаватимуться безпосередньо при спробі перетнути український кордон.

Напередодні заборони уряду радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський повідомив, що до списків небажаних осіб в Україні потрапили кілька сотень росіян. Серед них був і співак Йосип Кобзон (на фото), який, незважаючи на заборону, приїхав виступати на Донбасі. Пропутінський діяч співав “гімн Новоросії”, після чого прем’єр «ДНР» Олександр Захарченко призначив артиста “почесним консулом “ДНР” у Росії. «Кобзон давно відірвався від всього, він так давно займається політикою, що політика крутить ним. У нього не залишилося у душі нічого українського”, — каже народна артистка СРСР і України Ада Роговцева.

“Дискусії щодо введення секторальних і персональних санкцій до діячів культури, які відверто підтримують Росію в її агресії проти України, ведуться вже з моменту перших подібних заяв. Тому уряд прийняв перелік з 14 осіб, які за їхню антиукраїнську позицію стали у нашій країні персонами нон ґрата”, — пояснив свою позицію міністр культури України Євген Нищук.

Міністр наголосив, що, за міжнародними нормами, розголошувати цей список не можна, люди дізнаються про такий статус безпосередньо під час спроби перетнути кордон. “Люди, що потрапили до списку, продовжують ганьбити нашу державу. І це стосується не лише Кобзона, згадаймо лише цинічні заяви росія­нина Івана Охлобистіна чи відвертий бруд щодо українського народу з уст кремлівського “жартуна” Михайла Задорнова. Ці особи не є бажаними в Україні і, відповідно, ніколи не будуть втратою для нашого народу та нашої культури”, — каже Нищук.

Коментарі для «ВЗ»

Антін Мухарський, актор, письменник

“Російські митці, які підтримали антиукраїнську політику Путіна, мають стати персонами нон ґрата в Україні. Адже вони не визнають Україну, не хочуть бачити її незалежною. Після таких заборон, згодом, можна буде говорити, про розширення “поля”, у якому працюють українські артисти, виконавці. Теоретично це підвищить кількість концертів, дасть змогу нашим артистам зніматися у серіалах, фільмах, їздити на гастролі.”

Анжеліка Рудницька, співачка

“Багато російських артистів виступають проти України, значить, їм не хочеться з нами “дружити”. Тому навіщо їм сюди приїжджати? Розпалювати ворожнечу в Україні, у якій і так все складно? Але ця заборона — формальність. Вони самі собі заборонили їздити до України, адже відверто виступають з антиукраїнськими настроями. Можливо, ці заборони запізнілі, але ми, українці, дуже толерантні, терплячі, і всім даємо можливість виправитися... А Кобзона я б позбавила звання народного артиста України, адже він незаконно перетнув наш кордон, порушивши всі міжнародні норми, публічно підтримував терористів, співав з ними”.

Схожі новини