Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Загнаний у кут "щур" – смертельно небезпечний

Правоохоронці попереджають, що не варто, рятуючи власне майно, ризикувати життям, намагаючись затримати злодіїв

Днями начальник УМВСУ в Тернопільській області Василь Облещук нагородив за хоробрість цінним подарунком (годинником) жительку Тернополя. Молода тендітна жінка спромоглася затримати злодія, який разом з двома напарниками заліз до її квартири. Ліля, так звуть хоробру тернополянку — справді заслужила нагороду. Проте, вивчивши на прохання “ВЗ” її дії, оперативники карного розшуку, яким чи не щодня доводиться ловити “домушників”, одностайно зауважили: жінка порушила всі правила власної безпеки...

Якщо порівнювати з минулим роком, кількість квартирних крадіжок у містах України зросла, хоча не дуже суттєво. Проте різко зменшилося розкриття цих злочинів. Цього року, розповів “ВЗ” заступник начальника ГУ МВСУ у Львівській області Руслан Домніцак, на теренах Львівщини вчинили понад дві тисячі квартирних крадіжок. Лише третину з них розкрито.

Такий низький показник діяльності оперативників карного розшуку пан Руслан пояснює тим, що під час так званої ночі гніву, коли у Львові громили райвідділи міліції, була знищена й апаратура її оперативно-технічного підрозділу. Що це за апаратура, правоохоронці не розголошують. Проте зазначають, що саме спеціальні технічні засоби допомагали у розкритті багатьох квартирних крадіжок.

Вкрай важко, зауважив Руслан Домніцак, розкривати квартирні крадіжки, вчинені “гастролерами” з інших регіонів. Місцеві “домушники” зазвичай “паляться”, намагаючись збути викрадені речі та цінності у ломбардах чи на ринках. Натомість “гастролери” “скидають” викрадене далеко від місця злочину.

До помешкання тернополянки, яка наважилася затримати злодія, з’ясувалося згодом, також забралися троє “гастролерів” — зі Львова. Повернувшись із дітьми з прогулянки, Ліля побачила, що двері квартири відчинені. Ще й почула шепотіння в кімнаті: “Там хтось прийшов...” Перші дії жінки, аналізували експерти з безпеки, були правильними. Ліля своїм ключем зачинила двері квартири та зателефонувала з мобільного до міліції.

Зрозумівши, що опинилися у пастці, “домушники” через балкон перелізли до сусідньої квартири, налякавши до смерті її власницю, та вийшли в під’їзд із сусіднього помешкання. Ліля на той час чатувала на злодіїв біля під’їзду. І зробила першу помилку, яка могла бути смертельно небезпечною. Як правило, пояснюють оперативники міліції, проникаючи у квартиру, “домушники” залишають біля під’їзду “на стрьомі” одного з напарників. Він має у разі чого прикрити відступ зловмисників. Лілі пощастило, що цього разу біля будинку ніхто не чатував і не вдарив її ззаду чимось важким по голові, кола вона побігла за одним із злодіїв. Жінка наздогнала його на вулиці та затримала з допомогою патрульних міліціонерів.

Якщо заскочили «непроханих гостей»

Часи злодіїв-професіоналів, зазначають оперативники, минули. Дедалі частіше “на справу” йдуть наркомани та місцева шпана. Брак професіоналізму ці покидьки компенсують грубою фізичною силою, яку, не вагаючись. застосовують проти пересічних громадян. Раніше, обираючи для злочину чергову квартиру, “домушники” попередньо проводили справжню розвідку, щоб переконатися, що у визначений час удома нікого не буде. Сьогодні, спостерігають правоохоронці, кримінальні мордовороти без усілякої “розвідки” на початку робочого дня підходять до під’їзду багатоповерхівки та, не криючись, виглядають, з якої квартири вийшли люди. Такі у разі викриття чинитимуть шалений спротив...

Якщо помітили, що у вашій квартирі хазяйнуюють непрохані гості, тихенько відійдіть від дверей та викличте міліцію. Правоохоронці далеко не завжди приїжджають на виклик за лічені хвилини. Проте не намагайтеся, поки не приїхала міліція, самотужки затримувати злодіїв, які вийшли з вашої оселі з награбованим у руках. Краще спробуйте з боку непомітно роздивитися їхні обличчя та запам’ятати особливі прикмети. Якщо злодії сідають в автомобіль, запам’ятайте номер машини. Це допоможе міліціонерам затримати зловмисників по “гарячих слідах”.

Найкраща зброя — галас

Якщо власник оселі несподівано опинився сам на сам із “домушниками”, найнадійніший засіб для власного захисту та затримання зловмисників — вогнепальна зброя. Проте людині з мисливською рушницею у руках краще не підходити впритул до зловмисника, щоб той не міг вихопити зброю. Краще зупинитися за два-три метри від зловмисника й навести на нього ствол. Якщо це злодія не налякало, зробіть перший, попереджувальний, постріл у підлогу, а другий — у ноги зловмисника. Адже якщо вразите негідника у життєво важливі органи, самі опинитеся під криміналом.

Якщо зловмисники на вас кинулися, захищайте життя всім, що потрапило під руку, — сокирою, кухонним ножем, викруткою. Проте психологи застерігають, що пересічна людина не здатна, навіть захищаючи власне життя, свідомо завдавати зброєю смертельних травм нападникові. Особливо це стосується жінок. Останнім фахівці з безпеки радять у разі сутички зі злодіями використовувати газові балончики, які кожній жінці варто постійно носити у сумочці разом з косметикою.

Та найкращий захист від нападу, зазначають експерти, — галас. Якщо заскочили у квартирі злодія і не встигли непомітно ретируватися, кричіть якнайголосніше. Проте якщо кричатимете “Рятуйте, грабують!...” — підказує практика, навряд чи серед сусідів знайдуться сміливці, які поспішатимуть на допомогу. Краще з усіх сил галасуйте: “Горимо! Пожежа!”. Тоді чи не всі жителі під’їзду зберуться під вашими дверима.

Схожі новини