Передплата 2024 «Добрий господар»

Мистецтво – воїнам

На благодійному аукціоні «Заради життя» збирають кошти на підтримку воїнів АТО

Зібрати кошти на потреби армії за допомогою аукціону — справа честі як для організаторів, так і для покупців. Відомі митці, художники, журналісти та письменники радо долучилися до Благодійного аукціону “Заради життя”, виставивши свої роботи як благодійний внесок. Співорганізатор аукціону — українська письменниця Ніка Нікалео. Журналіст “ВЗ” спостерігала, як проходила ця благодійна акція.

...Торги — у приміщенні Музею історії релігії. Ще до їх початку тут уже людно — сходяться покупці-естети, оглядають лоти, прицінюються. «Мені сподобалась ця вишита блузка», — каже відвіду­вачка аукціону пані Марія. — Ціна добра, хоч і початкова — 1500 гривень. Хочу її купити, але потрібно зачекати до торгів, це ж не магазин». З іншого боку приміщення метушаться організатори — розклеюють цінники на лоти та видрукувані історії поранених солдатів, якими опікується організація «Розвиток громади». «Для аукціону ми зібрали картини відомих художників — Бориса Буряка, Володимира Немири, Ігоря Филипіва, Віктора Стогнута, Ігоря Гапона, Соломії Ковтун, Олесі Білобран та інших. Є також речі, які виготовили письменниці Роксолана Сьома та Міла Іванцова. Найдорожчі твори — картини Володимира Немири «Бокораш» та Бориса Буряка «Натюрморт», — розповідає Ніка Нікалео. — Їхня стартова ціна — по 30 000 гривень. Наша мета — зібрати якомога більше коштів, адже ми спрямуємо їх на потреби поранених солдатів та сім’ям загиблих вояків”.

Письменниця розповіла, що на базі організації «Розвиток громади» створили Центр допомоги пораненим солдатам і сім’ям загиблих. За кошти меценатів вже купили два тепловізори для Нацгвардії, допомагають п’ятнадцятьом сім’ям, якими постійно опікуються. Надають їм психологічну, фінансову та юридичну допомогу. Також допомагають у пошуках останків загиблих вояків, а це дуже складний процес. Сприяють державним виплатам-допомогам. «Віддати речі на аукціон митці погоджувалися охоче, пропонували вибирати, що хочу, — додала Ніка Нікалео. — Сьогодні маємо понад 30 лотів — ляльки-мотанки, картини, вишиті блузки, намиста, сувеніри і навіть розмальовану майданну каску».

Тим часом на невеличкому столику розкладають експонати дівчата-пластунки. На аукціон вони принесли маленькі ляльки-мотанки, які власноруч зробили діти. «До кожної з лялечок прикріплено паперову листівку, де написано, хто зробив цей сувенір», — розповідає Юстина. «Маленькі лялечки — по 20 гривень, їх можна використовувати як брелоки. Більші — по 100. Ось наша «королева» — вона коштує 150-200 гривень», — розповідає Люба та показує ляльку у бордовій спідниці. Біля виставлених картин зібралися художники. «Я — дитяча письменниця, але вирішила намалювати дві картини та передати їх на благодійний аукціон, адже залишатися осторонь у такій ситуації — гріх, — каже Надія Репета, автор картин «Трипілля» та «Дідух». — На першій картині — знаки давньої цивілізації, яка існувала на території України 5-7 тисяч років тому. Етно, на мою думку, зміцнює дух нації. Натомість у «Дідуху» символічно зображено три світи — наші предки, ми та діти для продовження роду».

«Якби я була супержінкою, полетіла б на схід і завершила війну», — каже Соломія Ковтун, автор картини «Будинок на вулиці Братів Рогатинців». — Але оскільки у мене такої можливості немає, я вирішила у свій спосіб допомогти нашим воякам — обрала картину та віддала її на благодійний аукціон». Як розповіла співорганізатор аукціону Соломія Стадник, значну суму коштів, виручених із благодійного аукціону, спрямують на лікування та реабілітацію п’ятьох солдатів, які лікуються у Львові. «Їхні поранення значні, адже хлопці мають ампутовані руки та ноги, пошкоджені печінку, легені… Ми повинні вселити у них віру в те, що життя продовжується», — каже Соломія Стадник.

Настав час торгів. Всі збираються у залі та готують номерки. Перший лот — картина художника Володимира Немири «Бокораш». Її стартова ціна — 30 000 гривень. Покупці торгуються, і… раз, два, три, картину продано! За 37 500 гривень. Інші експонати теж продають дорого. Речі, які не купують під час аукціону, організатори виставляють на торг у «Фейсбук». На цей момент з благодійного аукціону зібрали 125 тисяч гривень.

Схожі новини