Передплата 2024 «Добра кухня»

Андрій Садовий: «Грабувати місто я не дам!»

Сесія Львівської міської ради традиційно не обійшлася без протистоянь

Чергове пленарне засідання сесії Львівської міської ради вже традиційно не обійшлося без виявів протистояння міського голови Андрія Садового із депутатською більшістю (фракцією ВО «Свобода»). При формуванні порядку денного стараннями більшості було вилучено аж 35 питань. Багато з них міський голова та виконавчі органи вважають вкрай нагальними та необхідними.

Це, зокрема, надання в оренду Центру військового капеланства приміщення на пл. Міцкевича, 5 (вилучають вчетверте). Також вчетверте вилучено питання про створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню м. Львова. Питання мусується не один місяць. Запропонована реформа у стоматологічних поліклініках наразилася на неабиякий протест з боку самих лікарів. Після того, як питання вилучили, група стоматологів, яка в цей час була у сесійній залі, зустріла це голосними оплесками. Міський голова Львова Андрій Садовий обурений з цього приводу. «Ми ледве знайшли 300 тисяч грн. на матеріальні допомоги, в тому числі й воякам, які служать у Львові і повертаються з зони бойових дій, щоб дати хоча б по тисячі гривень, — прокоментував ситуацію мер. — Водночас знімають з порядку денного питання по стоматології і 20 млн. грн. йде на лікарів-стоматологів — найбільш «бідних» лікарів… Є декілька лобістів у місті, які заробляють надприбутки, і вони блокують це питання. А депутати мовчать. Я розумію, їхні партійні боси не дають їм голосувати. Це великі кошти, за них можна і школи відремонтувати, і садочки. Така ситуація неприпустима».

Серед додаткових питань було перенесено скандальне питання щодо продовження терміну оренди ділянки на пр. Свободи, 16-18 (кафе-бар «Княжий келих»). Андрій Садовий бив на сполох, що алкогольний заклад розташований за два кроки від школи № 62, що категорично заборонено, адже туди можуть завітати школярі. Однак депутати знову хочуть продовжити бару термін оренди. Також, всупереч зауваженням очільника міста, депутати проголосували за те, аби надати згоду підприємству змінити цільове призначення ділянки на вул. Короленка, 8-а. А це означає, що на частині території школи-інтернату №2 (там навчаються діти-сироти) фірма збудує багатоповерховий житловий будинок. На захист шкільних закладів неодноразово виступали відділ освіти Галицького району і міське управління освіти. Також з голосу до порядку денного було включено декілька питань, до яких міський голова має зауваження. Це, зокрема, про надання двох вільних земельних ділянок, які можна було б продати через аукціон і отримати більше мільйона гривень до міського бюджету.

Після такої обструкції міський голова у кулуарах сесії дав брифінг для журналістів. «Якщо ці всі ухвали проголосують, я їх заветую, — обурювався мер. — Грабувати місто не дам. Розумію, що викличу на себе шалену агресію, різні звинувачення. Але мою позицію ніхто не змінить». Ситуацію щодо школи-інтернату №2 мер назвав цинізмом і зневагою: «Ця ділянка колись була вилучена зі школи, там зараз стоянка. Олігарх хоче замість стоянки збудувати багатоповерховий будинок. Діти волають: віддайте назад школі. Депутати опускають голови, голосують, щоб це питання розглядати. Це цинізм, зневага до людської гідності!»

Схожа ситуація і щодо Центру військового капеланства, якому мер пропонує надати приміщення на пл. Міцкевича, 5, а депутати блокують. «Треба говорити правду — на це приміщення претендує депутат Верховної Ради від «Свободи», — заявив Андрій Садовий. — Буду наполягати, щоб це приміщення віддали УГКЦ. Третій місяць питання розглядають…». Як інформує сайт «Наші гроші. Львів», на частину приміщення на пл. Міцкевича, 5, претендує народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон — для облаштування громадської приймальні народного депутата.

Після брифінгу міський голова вийшов із залу і вже не брав участі у сесії. Міські обранці успішно прийняли інші питання. Зокрема, нарешті вирішили проблему колишнього гуртожитку «Львівських авіаліній» на вул. Зеленій, 67. Декілька років його мешканці «висіли у повітрі», їм відрубали світло, воду, хотіли виселити. Тепер рішенням сесії за ними буде закріплено це житло, вони зможуть приватизувати його.

Також депутати затвердили програму підвищення безпеки театральних постановок у театрах Львова. Початково її було спрямовано лише на театр ім. М. Заньковецької (виділити 200 тис. грн.). Однак, оскільки декілька комунальних театрів також мають проблеми із незадовільним станом, вирішено виділити кошти і їм. Так, на виготовлення проектно-кошторисної документації театру ім. Лесі Українки виділено 200 тис. грн., на ремонт театру «Воскресіння» — 600 тис. грн., електрику і ремонт ТЮГу -

1 млн 057 тис. грн., на дах і котельню театру Курбаса — 1,26 млн грн., реконструкцію аварійного виходу театру «І люди, і ляльки» — 600 тис. грн.

А тим часом…

Депутат міськради Андріян Гутник звернувся із запитом щодо кричущої ситуації: на вулиці Вірменській, 30, фірма велопрокату зруйнувала фасад історичного будинку, врізавши туди пластикове вікно. Будинку понад двісті років, він збудований для вірменського архієпископа Якова Турмановича. Під час засідання виконкому звітувала начальник міського управління охорони історичної спадщини Лілія Онищенко. Ситуація тягнеться ще з 2012 (!) року. А власників квартир, які перебудували їх на пункт велопрокату, чиновники не можуть знайти, тому й звернулися у міліцію, прокуратуру. Зараз справа у суді. Однак, як видно з фото, фірма велопрокату справно функціонує…

Схожі новини