Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Марина Порошенко не перша перша леді, яка має мої прикраси...»

У день інавгурації президента України перша леді Марина Порошенко двічі змінювала вбрання

У Верховній Раді з’явилася в елегантній шовковій сукні прямого силуету та у літньому пальті кольору лаванди, яке пасувало до її очей. Автор вбрання — Вікторія Гресь.

Вечірню сукню з найтоншої блакитної вовни та бавовни ніжно-жовтого кольору створила Лілія Пустовіт. Співавтором вечірнього наряду у патріотичному стилі стала сама Марина Порошенко. Тішить те, що перша леді обрала не відомі бренди від Louis Vuitton або Chanel, а пошила вбрання в українських дизайнерів. Аксесуар на шиї першої леді — намисто з жовтого перламутру авторства львівської дизайнерки Роксоляни Шимчук. Журналіст «ВЗ» побувала у майстерні мисткині.

«За тиждень до інавгурації президента до мене звернулася Лілія Пустовіт і попросила зробити намисто з «баламутів». Так у народі називають перламутр, — розповідає пані Роксоляна. — Ці камені були особливо поширені на Вінниччині, у Центральній Україні. Але у мене їх не було, довелося звертатися по допомогу до знайомих колекціонерів».

Пані Роксоляна каже, узгодила з Лілею, скільки у намисті має бути низок. А також ініціювала, аби на прикрасі був срібний хрестик. Працювала кілька днів. Коли відправляла замовлення, не знала, підійде робота чи ні. «Те, що пані Марина одягнула прикрасу, для мене велика честь, — розповідає дизайнер. — Мені імпонує її королівська стриманість. Те, як вона себе позиціонує».

«Марина Порошенко не перша перша леді, яка має мої прикраси, — розповіла дизайнерка. — У Римі я познайомилася з Катериною Ющенко. Ми разом були на одному заході. Вона розповіла, що має мої прикраси — їх купила на одному благочинному аукціоні. Я здивувалася. Часто не знаю, хто купує мої роботи».

Оцінюючи вбрання першої леді у день інавгурації, мисткиня каже, Марина Порошенко виглядала вишукано та шляхетно. Була вбрана у національні кольори, а це дуже символічно. «Баламути» — не діаманти і не смарагди. Це давні українські прикраси, які наші жінки носили ще 200 років тому. У тому їх цінність. Вартість намиста дизайнерка не розкриває. Каже, ціна доступна для будь-якої людини з середнім достатком. Якщо робити річ, яка не має антикварних матеріалів, це не давній корал і не стара «венеційка», вартість роботи коливається від 800 до 1000 грн.

Дизайнерка працює лише з натуральними каменями. Використовує аметист, онікс, агат, корал... А також срібло, бронзу, мідь та латунь. Золота у своїх роботах не використовує. За її словами, цей метал до народного автентичного стилю не пасує. «Також не мій матеріал бісер», — каже.

Роксоляна Шимчук створює не лише жіночі прикраси, а й цікаві українські ляльки, має у своїй колекції кількасот стародавніх вишиванок. Колекціонує їх 25 років. Першу вишивану сорочку купила у 1989 р., коли їздила у Чернівці на фестиваль «Червона рута». Це був час, коли все українське заборонялося... Коли виймала своє добро зі старої скрині, у мене очі розбігалися — одна сорочка краща за іншу.

Схожі новини