Передплата 2024 «Добрий господар»

Біля Консуляту – знову черги

За словами Генерального консула Республіки Польща у Львові Ярослава Дрозда, це пов’язано із «високим сезоном» у сільському господарстві

Кілька місяців тому біля приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Львові майже не було черг із охочих отримати візу для виїзду за кордон. А тепер — знову з’явилися. Очевидно, це пов’язано із розпалом сільськогосподарського сезону. Адже багато українців їдуть на заробітки у Польщу та Європу саме навесні... Це в інтерв’ю “ВЗ” підтвердив і Генеральний консул РП у Львові

Ярослав Дрозд.

- Основна причина — сільськогосподарський сезон. Малина, полуниці.., — розповів пан Ярослав. — У того, хто вже має налагоджену співпрацю і завчасне підтвердження свого закордонного роботодавця-фермера, якщо є сталі контакти, проблем із візами не виникає. Але є багато запрошень до роботи, які складно підтвердити. Буває, і підробляють запрошення... Але це сезонні труднощі, які щороку виникають. Ми звертаємося до польських фермерів, до об’єднань садівників, пояснюємо, що працівники з Украї­ни можуть брати візи навіть і в січні, лютому. Така віза може почати діяти, наприклад, у квітні. А до того цей працівник сидить вдома і чекає на телефонний дзвінок роботодавця, коли йому приїхати.

— Чи збільшилася кількість охочих отримати візу у зв’язку з воєнними діями на сході України?

— Збільшення видачі віз я не бачу. Минуло п’ять місяців від початку року, ми фіксуємо звичайне 3-4-відсоткове зростання кількості охочих отримати візу. Так, у травні цього року Генконсульство (за станом на 28 число) видало 22 800 віз (шенгенських — 14030, національних польських — 8770). Якщо порівнювати з минулим роком, то це буде приблизно однакова кількість (у травні 2013-го було видано 23870 віз, з них 14950 шенгенських, 8920 національних). Якщо врахувати ще три дні до кінця травня, то отримаємо приблизно таку ж цифру. Можна порівняти із цифрами початку року — у січні 2014-го ми видали 23 тисячі віз, у лютому 2014-го — 24 тисячі.

До нас не зверталися з проханням про візу приїжджі з Криму і східних областей України. Але знаю, що на кордоні щотиждень-два є звернення про отримання статусу біженця. Ці люди звертаються просто на кордоні.

— До нас в редакцію телефонують читачі, скаржаться, що неможливо додзвонитися до Візового центру, а сайт завис. Коли нарешті додзвонюються, їм відповідають, що на цей день немає відкритих дат, а наперед, як раніше, не реєструють...

— Якщо це туристична агенція, то вони мають у нас акредитацію, ми їх знаємо, у них немає проблем з візами. Якщо це підприємець, який планує свою діяльність, йому віза не потрібна “на вчора”, він її вже має. Якщо фірма має постійний контакт з Польщею і партнерів там, вона вже має візи на довший термін. Від 1 червня ми переходимо на нову систему запису на подачу документів до Пункту прийому візових анкет (у Львові — на вул. Садовій, 2-а) — передоплату. Тобто людина має спочатку оплатити сервісний збір (близько 300 гривень) у будь-якому відділенні “Ідеа Банку” або “КредоБанку”, розташованих на території Львівської області.

На квитанції, яку видасть касир банку, буде зазначено Унікальний персональний код, за допомогою якого здійснюватиметься реєстрація. Не раніше, ніж наступного дня після оплати збору, можна буде записатися на подачу документів на офіційному сайті Візового центру www.polandvisa-ukraine.com або зателефонувавши до авторизованого кол-центру. Обов’язково треба надати персональний код, отриманий в банку. Після завершення реєстрації отримаєте підтверд­ження дати та часу подачі документів до Візового центру.

Не скажу, що передоплата — найкраща ідея. Але вона реально збільшує шанс отримати візу. Для тих, хто не хитрує, не блокує місць, а просто прийде, засвідчивши передоплату. А цю суму він так чи інакше мусить заплатити, сума залишається незмінною. Передоплата унеможливлює фальшиву реєстрацію. 5 липня побачимо перші результати введення передоплати.

Це унеможливить таку ситуацію, коли людина зареєструється, а потім не приходить. Таких може бути і до 200 осіб на день, може бути 50-100. Таким чином вони “забивають” місця. А це означає, що цього дня стільки ж осіб могли подати документи, але не подали. Також у Візовому центрі постійно були зайняті телефони. Бо якісь хакери підключали комп’ютерні системи, які блокували там телефони. Час від часу Візовий центр додає нові телефони, але знову на них хтось “сідає” і блокує.

Фото: Мирон Маслюк

Схожі новини