Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Побори» у садочках і школах перевели у безготівку

Схоже, проблема безупинних і невмотивованих “поборів” у дитячих навчальних закладах наблизилася до адекватного вирішення. Начальник міського управління освіти Галина Слічна видала офіційний наказ “Про благодійні внески” та звернулася до батьківської громади, заборонивши обіг готівки у навчальних закладах (дитячих садочках, школах тощо).

Відтепер збирати благодійні внески на зміцнення матеріально-технічної бази закладів можна тільки добровільно (не секрет, що багатьох батьків примушують це робити батьківські комітети) і лише безготівковим шляхом (або перераховувати на рахунки навчальних закладів, відкриті у держказначействі, або на рахунки у спеціально створених для цього благодійних фондах у банках).

За «кеш» отримають по руках

“У всіх без винятку школах і садочках збирають гроші, — розповіла Галина Слічна журналісту “Леополіса”. — Але ця процедура має бути прозорою. Непоінформованість громади породжує упередження і чутки. Не можу зараз сказати, що усі керівники навчальних закладів Львова працюють прозоро. Є скарги від батьків. Саме тому я й видала цей наказ. Коли батьки бачать, куди йдуть їхні кошти, в них не виникає питань”.

Відтак керівництво шкіл і садочків зобов’язали щомісячно інформувати батьківську громаду — скільки благодійних (залучених) коштів надійшло і скільки на них купили матеріальних цінностей. Відповідний звіт директори мають вивішувати на дошці оголошень садочка чи школи. Також у міському управлінні освіти провели титанічну роботу — вперше за всю історію львівської освіти облікували, скільки у кожен дитячий навчальний заклад надійшло коштів і що на них придбали. Цю інформацію за 2013 рік розміщено на сайті міськради і управління освіти. Незабаром там з’явиться оновлена інформація за 1-й квартал 2014 року.

“Є заклади, куди не надійшло жодної копійки, натомість придбано багато чого, — каже Галина Слічна. — Адже кожен купує і парти, і крейду, і дезінфікуючі засоби. Але не всі це ставлять на облік. А це — можливість для зловживань. Наприклад, дитячий садочок №42 — за 2013 рік жодної копійки не надійшло, а цінностей поставлено на облік на 43 тисячі грн. Садочок №18 — нуль надійшло, натомість 7 тис. 419 гривень матцінностей на обліку. Це неправдива інформація. І так по багатьох інших закладах. Але ж якщо взяти кількість дітей у садочку і помножити на кількість грошей, які здає кожна сім’я, — це ж мільйони. Якщо керівник закладу вміє працювати чесно, добросовісно і прозоро, він може просити благодійні кошти у батьків. Якщо він цього не вміє — не повинен займатися такими справами”.

Разом із тим в управлінні освіти дякують батьківській громаді за благодійні пожертви. “Ситуація в освітянській галузі непроста, коштів не вистачає, — каже Галина Слічна. — Без батьків нам не обійтися. Кошти, виділені з бюджету торік на інші видатки чи на поточні роботи, “зависли” у казначействі. Проплачують тільки захищені статті — зарплату, комунальні платежі, харчування”. Тому керівник управління освіти радить батьківським комітетам створювати благодійні фонди на потреби навчальних чи дошкільних закладів у відділеннях банків, а не перераховувати їх на спецрахунки в органах казначейства. Там їх точно ніхто не заблокує.

За місяць у садочку платять понад дві тисячі?

Добре, що в управлінні освіти нареш­ті взялися за “опрозорювання” батьківських коштів. Бо яку маму не спитай, вона достеменно не може сказати, на що саме у садочку пішли її гроші. Певна річ, не кожна наважиться сказати про це вголос, на батьківських зборах (адже невідомо, як це потім вудгукнеться її дитині), але в “кулуарах” нарікають майже всі. Часто “виливають душу” журналістам нашої газети. Спалахують і відкриті конфлікти. Наприклад, торік було багато галасу щодо садочка №42 “Дивосвіт” (вул. Сміливих, 26).

Наша газета вже писала про цей дитячий заклад. “Дивосвіт” — садочок комунальний, але ціни тут зашкалюють, як у солідному приватному закладі. Як розповіла журналісту “Леополіса” одна з мамів пані Катерина, тут батьки укладають договори з приватним підприємцем Савкою М.

на надання додаткових послуг — англійської мови, хореографії, дизайну, освіти тощо. Вартість кожного гуртка — 150-200 грн. Згідно із договором, викладачі мають бути ліцензовані, натомість реально заняття ведуть волонтери без ліцензій. А ще існує маса додаткових послуг, таких, як очистка води, оренда спортивної форми, ароматерапія, фітотерапія... “Загалом за місяць набігають величезні суми, — каже пані Катерина. — Причому неможливо отримати звіт, куди вони йдуть. Ми вже забрали дитину звідти. Відтоді ціни, мабуть, ще підвищилися. Це орієнтовно понад дві тисячі гривень за місяць”. Ці батьки написали скаргу в управління освіти, вимагаючи перевірити фінансово-господарську діяльність садочка.

“У цій установі діє «сімейний підряд» — працюють мама, донька і батько, — каже начальник управління освіти Галина Слічна. — Були публікації в газетах, ми створили комісію для перевірки. Були зауваження до договору, він не відповідає вимогам. Директор садочка Наталія Заранська отримала догану”. Внаслідок перевірки щодо організації додаткових освітніх платних послуг завідувачу садочка наказали привести договір у відповідність до типового, затвердженого виконкомом, чітко дотримуватися вимог постанови Кабміну, Міністерства освіти, Міністерства фінансів — про затвердження переліку і порядку надання платних послуг. Комісії так і не надали заяви батьків про надання додаткових платних послуг, документів, які підтверджують фахову освіту тих, хто надає ці послуги, не було документів про медичний огляд цих осіб і допуск їх до роботи з дітьми. Не було розрахунків додаткових платних освітніх послуг.

Натомість директор садочка оскаржує усі дії управління освіти. Бо додаткові послуги надає приватне підприємство, відповідно, органи управління освіти, згідно із законодавством, не мають права втручатися в його діяльність. Зверталися управлінці в податкову, інші контролюючі установи. Реакції з боку директора “Дивосвіту” жодної...