Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Братів Вовків атакував… ведмідь

Хлопці наткнулися на розлюченого хижака, коли шукали в лісі оленячі роги

Село Майдан і навколишні округи на Дрогобиччині досі не можуть прийти до тями від драматичної історії, що трапилася з місцевими жителями на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Вони ледь не стали жертвами розбудженого після зимової сплячки ведмедя. Лише відчайдушний опір і взаємовиручка допомогли цим молодим людям врятуватися від пазурів розлюченого звіра.

Того ранку брати Назар і Мар’ян Вовки (одному — 19, інший на рік старший) вирушили в урочище «Вільхів», що у заповідній зоні приблизно за 15 км від їхнього села. Помандрували туди у пошуках оленячих рогів. Карпатські красені періодично скидають ці розкішні «головні убори», і згодом вони стають цінним трофеєм для любителів карпатської екзотики. На ринках курортної Східниці і Трускавця завдяки щедрим туристам за роги оленя можна виручити кругленьку суму. Все залежить від форми рогів і кількості відростків на них.

Дехто заробляє за один екземпляр від трьох тисяч гривень до тисячі доларів. За відсутності роботи для багатьох жителів Майдану, особливо молодих, пошук і збут оленячих рогів — чи не єдиний промисел, який дозволяє виживати. Тож усі, хто може, ідуть у ліси за цим заробком. І часто забувають про небезпеку, яка чатує на них у гірських нетрях.

Шукаючи роги, брати йшли на відстані один від одного, і щоб не загубитися, голосно перегукувалися. Ці звуки-гуки і розтривожили ведмедя, якому не сподобалося, що у власних володіннях хтось потривожив його спокій. Клишоногий вискочив зі свого барлогу і з голосним ревом кинувся на одного з братів, почав його кусати, рвати кігтями. До непоправного залишалися якісь секунди. І тут в атаку на ведмедя з іншого боку кинувся інший брат. Ухопив якогось дрючка й намагався відігнати агресивного звіра. Лісовий хижак переключив увагу на цього хлопця, почав шматувати його. Так поперемінно метався від одного до іншого. Зрештою, відчувши опір, втомившись від організованої оборони юнаків (задля захисту вони штрикали ведмедя ножем), відступив, почвалав у свої хащі…

Пішли у напрямку рідного села і тяжко покалічені брати. В одній з місцин нарешті з’явилася мережа мобільного зв’язку, тож вони додзвонилися до рідних, розповіли про свою пригоду. Хлопців госпіталізували до Бориславської міської лікарні.

— В обох пацієнтів множинні рвані рани рук і ніг, в одного хлопця вони ще й на грудній клітці, — розповів кореспондентові «Високого Замку» головний лікар цього мед­закладу Віталій Головчак. — Є рани від укусів, невеликі переломи костей, стоп, вищерблена кістка на передпліччі. Загалом, хлопцям пощастило. Зазвичай у більшості таких випадків люди гинуть…

Не виключено, що одному з юнаків доведеться оперувати кисть, яка побувала у зубах ведмедя.

Два роки тому, у березні 2012-го, автор цих рядків писав про схожу драму біля цього ж села. Тоді під час пошуку оленячих рогів від зубів ведмедиці потерпіли Василь Редванський та Іван Щербій. У листопаді того ж року, збираючи гриби в урочищі «Перехресне», поблизу райцентру Сколе, з ведмедем мав зустріч водій із цього міста Іван Зубрицький. Того разу все минулося благополучно…

За словами директора Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василя Бандерича, цієї весни місцеві ведмеді (а їх на 35 тисячах гектарів заповідної зони нараховується 27) активізувалися, стали агресивними. Бачили їх неподалік села Крушельниці. Причина нервовості звірів — сезонна. З настанням теплої весни звірі стали дратівливими. Після зимівлі вони виснажені, голодні. Активно шукають кормів, щоб відновити сили. Їм потрібні не тільки калорії, а й спокій…

ПОРАДА

Як уберегтися у лісі від ведмедя

Олег КУЛИКІВ, головний еколог НПП «Сколівські Бескиди»

Найперше треба не допустити ближнього контакту з хижим звіром, щоб не опинитися у небезпечній зоні, в якій ведмідь може сприйняти людину як агресора — тобто перебувати від нього не ближче як 20 метрів. Якщо побачили сліди життєдіяльності ведмедя (відбитки його лап, екскременти) — негайно покиньте це місце.

Якщо вже помітили ведмедя (або він — вас), намагайтеся не робити різких рухів, не видавати різких звуків у його бік, які спонукали б його до нападу. Не втікайте, побачивши ведмедя. Інакше він може сприйняти вас як здобич і кинеться переслідувати. Якщо ведмідь не відчуватиме агресії з вашого боку, то ніколи не атакуватиме вас. Відлякати ведмедя можуть звуки, не характерні для дикої природи.

Схожі новини