Передплата 2024 ВЗ

"У вас рак"

Таке від лікарів почує кожен четвертий українець. «Кількість онкохворих у світі подвоїться», — заявляють у ВООЗ

Експерти ВООЗ зробили шокуючу заяву: вже цього року 22 млн. людей у світі дізнаються, що захворіли на рак. І така тенденція буде зберігатися щонайменше два десятиліття. До сьогодні щороку виявляли 12-14 млн. нових випадків. Щороку близько 7 млн. хворих помирало (по 20 тисяч кожного дня!). Тепер ці цифри можна буде множити на два?

«Україна за рівнем захворюваності на рак у світі увійшла до першої десятки. Протягом року виявляє­мо 160 тис. нових хворих. Сьогодні кожен п’ятий українець протягом життя занедужує на рак, а у найближчій перспективі хворітиме кожен четвертий.

Щороку майже 90 тис. україн­ців помирають від онкологічних захворювань (з них 35% — люди працездатного віку). 38-40% нововиявлених хворих помирають у перший же рік після встановлення діагнозу (через запізнілу діагностику). У розвинутих країнах таких — не більше 30%.

Найвищий рівень захворюваності зафіксовано у Севастополі (513 випадків на 100 тис. населення), Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській та Харківській областях, а також у Києві (403-443 випадки на 100 тис. населення). Найнижчий — у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Рівенській та Чернівецькій областях (259-292 на 100 тис. населення).

Найпоширеніші форми раку (серед виявлених вперше): рак легень (понад 1 млн. 300 тис. у світі та 16,5 тис. хворих в Україні), рак молочної залози (1 млн. та 16 тис. хворих відповідно), пухлини товстої кишки (близько 1 млн. у світі та 19 тис. — в Украї­ні), рак шлунка (близько 900 тис. та 10 тис. відповідно).

Рак як причина смерті — на другому місці (після серцево-судинних захворювань). Тривалість життя онкохворого скорочується на 17-18 років», — такі дані навів ректор Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, завідувач кафедри онкології та радіології факультету післядипломної освіти, д.м.н., професор Юрій Думанський.

На кінець 2012 року на обліку в онкодиспансерах перебував понад мільйон українців. Жінок — трохи більше, ніж чоловіків. Дітей — майже 6 тис.

“Кількість хворих буде зростати, — переконаний д.м.н., професор, онколог Борис Білинський. — І не тому, що люди ігнорують профілактичні огляди, а лікарі не завжди помічають небезпечні зміни у стані здоров’я своїх пацієнтів. У розвинутих країнах хворих більше, ніж у нас, але у нас — вища смертність. Якщо у якомусь селі 50 людей хворіє на рак, це не означає, що тих хворих не є 100 чи 200. Просто цих людей ніхто не обстежував. Раніше жінок, хворих на рак шийки матки, було менше. Чому? Бо недугу гінекологи діагностували на

ІІІ стадії, і ті жінки здебільшого помирали. А тепер хворобу виявляють на дораковій стадії. Кількість нових випадків зросла, але смертність — знизилася.

Обстежили групу жінок на мамографі — кожну третю поставили на облік. Чи це означає, що вони — приречені? Ні. Рак у них би розвинувся через 3-4 роки. Оскільки лікарям вдалося розпізнати патологію на дораковій стадії, більшість із цих пацієнток не будуть навіть оперовані!”.

“Канцерогенна обстановка не зміниться. Озоновий шар буде ставати чимраз тоншим. Люди не припинять оголювати свої тіла і надалі підставлятимуть їх під ультрафіолет. Не треба чекати милості від природи після того, що ми з нею зробили... Та й велика частина суспільства не змінить своїх харчових звичок, не кине палити чи вживати алкоголь, не почне вести активний спосіб життя і надалі відкладатиме батьківство на потім. Тому ВООЗ і робить такі прогнози: до 2030 року кількість хворих на рак подвоїться”, — пояснює лікар.

Медики нагадують: у 75% випадків рак розвивається з вини самого пацієнта...

Схожі новини