Передплата 2024 «Добра кухня»

«Будівництво біля церкви Святого Юра у Львові законне»

Директор ТОВ «Розвиток нерухомості» Микола Дмух пояснює, що будівництво поблизу лічниці Шептицького – у рамках чинного законодавства

У Львові не вщухає скандал, пов’язаний з будівництвом житлового комплексу на вул. Озаркевича, 4-а, — поруч зі шпиталем імені Митрополита Андрея Шептицького. До протесту мешканців прилеглих будинків долучилися активісти декількох громадських організацій. Забудовників називають вандалами, які руйнують історичне середовище міста, знищують пам’ятку архітектури. З метою з’ясування позиції фірми-забудовника журналіст «Високого Замку» 20 січня 2014 року зустрілась із директором ТОВ «Розвиток нерухомості» Миколою Дмухом, який прокоментував цю ситуацію.

— Пане Миколо, на яких підставах ваше товариство проводить роботи на цій земельній ділянці?

— У 2008 році наше товариство придбало у власність господарські споруди на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові — декілька гаражів, сарай, приміщення для водіїв. Як власник будівель та споруд, ми звернулися до Львівської міської ради й у 2010 році отримали дозвіл на виготовлення проекту відведення земельної ділянки. Відтоді протягом трьох років ми проходили довгу процедуру отримання усіх дозволів та погоджень: було розроблене та погоджене Історико-містобудівне обґрунтування, розроблений та погоджений проект відведення земельної ділянки. За питання затвердження проекту відведення землі під забудову проголосувала Львівська міська рада, відповідну ухвалу підписав міський голова А.Садовий. 29 липня 2013 року був підписаний договір оренди землі, в подальшому затверджені містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, в листопаді 2013 року зареєстрована декларація про початок виконання будівельних робіт. Таким чином, наше товариство має всі дозвільні документи, що дають нам право на земельній ділянці на вул. Озаркевича будувати житловий будинок з офісними приміщеннями — зі знесенням існуючих будівель та споруд.

— Як прокоментуєте численні повідомлення ЗМІ, що ваше товариство знищує пам’­ятку архітектури — шпиталь ім. Митрополита А. Шептицького?

— З нашого товариства зробили такого собі «монстра», який руйнує пам’ятки та нехтує громадською думкою. Це сталося через однобічне, тенденційне висвітлення цього питання низкою ЗМІ, а також цілеспрямованими публікаціями в Інтернеті. Зокрема, постійно тиражується думка на кшталт «забудовник руйнує шпиталь Митрополита А. Шептицького». Тому сформувалася негативна громадська думка щодо нашої компанії та майбутньої забудови, частина громадськості (за підтримки мешканців сусідніх будинків) вдалася до активного спротиву. Мушу спростувати чутки щодо статусу цієї будівлі. Ще в далекому 1985 році, за часів СРСР, статус пам’ятки місцевого значення присвоєний виключно адміністративній будівлі шпиталю ім. Митрополита Шептицького. Ця пам’ятка належить на праві власності УГКЦ і не має жодного відношення до нашого товариства. ТОВ «Розвиток нерухомості» не вчиняє жодних дій щодо цієї будівлі. Нашому товариству на праві власності належить ряд старих господарських будівель та споруд, частина з яких збудована в післявоєнні роки з приходом радянської влади, що розташовані поруч зі шпиталем (лічницею) ім. Митрополита А. Шептицького. Вони не мають статусу пам’ятки, ТОВ «Розвиток нерухомості» є власником цих об’єктів, й ми отримали дозвіл на їх демонтаж. Але оскільки ці будівлі мають таку саму поштову адресу, що і діючий шпиталь, та колись усі належали Церкві, громадськість і преса почали стверджувати, що забудовник руйнує шпиталь. Однак це абсолютно не відповідає дійсності.

Окрім того, буквально через тиждень після того, як наше товариство отримало дозвіл на проведення будівельних робіт, виник дивний наказ Відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської обласної державної адміністрації (№13 від 27.11.2013 р.), яким господарські будівлі та споруди, що належать ТОВ «Розвиток нерухомості», були визначені як «щойно виявлений об’єкт культурної спадщини». Тобто, починаючи з 1985 року й по теперішній час, нікого не цікавила ані доля, ані стан цих господарських будівель (а вони перебували в аварійному стані). І лише з приходом інвестора-забудовника державний орган «прозрів» і терміново «вжив відповідних заходів». Такі дії інакше, ніж «замовними» та спрямованими на перешкоджання господарській діяльності нашого товариства, ми назвати не можемо.

Декілька моментів у цій ситуації заслуговують на особливу увагу. Зокрема, чинне законодавство прямо передбачає, що питання, чи є пам’ятки на земельній ділянці, з’ясовується на стадії погодження дозвільних документів. І ми цієї норми дотрималися. У 2011 році ліцензована організація ПП «Архітектурна майстерня Ренесанс» розробила Історико-містобудівне обґрунтування розміщення багатоквартирного житлового будинку на вул. Озаркевича, 4-а. При розробці цього документа проводились масштабні дослідження як самої земельної ділянки та існуючих на ній будівель та споруд, так і архівних документів. Для проведення робіт використовувались архівні матеріали, зокрема архів інституту «Укрзахідпроектреставрація». Отже, земельну ділянку досліджували на предмет наявності (відсутності) об’єктів культурної спадщини, і жодних таких об’єктів не було виявлено.

Історико-містобудівне обґрунтування було ретельно перевірене та погоджене Управлінням охорони історичного середовища м. Львова (начальник Л. Онищенко), Управлінням охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації (начальник В.Івановський) та затверджене Міністерством культури України (в особі першого заступника міністра культури п. Ю. Богуцького). Таким чином, ще в 2011 році компетентні державні органи зробили обґрунтований висновок — на земельній ділянці об’єктів культурної спадщини немає, будувати можна.

Тому щонайменше дивними виглядають дії Відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА, який, прийнявши наказ №13 від 27.11.2013 р., фактично заперечив свій попередній дозвіл.

Хочеться відзначити дивну позицію начальниці Управління охорони історичного середовища м. Львова п. Л. Онищенко та начальника Відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА п. А. Левика. Очолювані цими посадовцями компетентні органи спочатку роблять висновок про відсутність на земельній ділянці на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові будь-яких культурних цінностей (в тому числі пам’яток), а за два роки раптом «виявляють» таку «пам’ятку», яку не помітили при погодженні Історико-містобудівного обґрунтування.

Окремо хочу спростувати інформацію, мовляв, рішення про надання статусу пам’ятки відповідним спорудам приймалося колегіально, Консультативною радою Управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА. Згідно з діючою процедурою, Консультативна рада є виключно дорадчим органом, та його рішення носять рекомендаційний характер. На засідання Консультативної ради представників забудовника не запрошували, усі дії проводились поспіхом та таємно.

Більше того, для присвоєння статусу пам’ятки необхідно провести серйозні дослідження об’єкта, дотриматись чіткої процедури та науково обґрунтувати відповідну пропозицію. Замовником відповідного дослідження має виступати спеціально уповноважений державою орган з питань охорони культурної спадщини. Фактично, замовником у даному випадку виступила громадська організація, яка не є органом державної влади, дослідження на ділянці не проводились, технічне обстеження об’єктів не проводилось. При цьому усі дії проводились поспіхом з єдиною метою — перешкодити ТОВ «Розвиток нерухомості» у здійсненні права власності.

Підтвердженням цього є той факт, що пакет документів був повернений Міністерством культури України у зв’язку зі значними недоліками та грубим порушенням процедури.

Наразі дія наказу ЛОДА зупинена, він оскаржений у судовому порядку.

На даний час жодна з будівель та споруд на вул. Озаркевича у м. Львові, які належать ТОВ «Розвиток нерухомості», не має охоронного статусу. Усі, хто стверджують протилежне, мають на меті протиправно перешкодити законним власникам у розпорядженні їхнім майном.

— Мешканці сусідніх будинків стверджують, що ваше товариство захопило їхню прибудинкову територію…

— Земельна ділянка, виділена в оренду ТОВ «Розвиток нерухомості», перебуває в комунальній власності, й розпорядження нею здійснює Львівська міська рада. Наше товариство діє виключно в межах наданої нам ділянки й не захоплює та не вчиняє жодних дій на прибудинковій території сусідніх будинків. Мешканці сусідніх будинків мають повну можливість та право користуватись прибудинковою територією, закріпленою за ними згідно з чинним законодавством, ми на цю територію не претендуємо.

— Громадськість стверджує, що майбутній будинок буде високоповерховий і заступить вид на церкву Св. Юра. Чи справді це так?

— Цю тезу теж довго тиражували в пресі, нею оперували противники будівництва. Мушу в черговий раз спростувати цю інформацію: буде збудований шестиповерховий будинок з мансардою (проект на фото). Яким чином висота будинку співвідноситься з церквою Св. Юра, видно на візуалізації, яку ми неодноразово демонстрували в ЗМІ. Як бачите, будинок не перекриватиме вид на церкву, не спотворюватиме навколишнього архітектурного ландшафту.

Проект будівництва є спільним інвестиційним проектом з Курією Львівської Архієпархії Української греко-католицької церкви, яка свого часу ініціювала питання щодо залучення інвестора та розвитку даного проекту. Фактично, ми зголосилися допомогти Церкві та профінансувати це будівництво, за результатами якого 400 квадратних метрів новозбудованих площ ми передамо Церкві. Остання потребує нових приміщень для реалізації гуманітарних проектів та здійснення своєї діяльності. Більше того, наше товариство взяло на себе ініціативу й проведе реконструкцію існуючої котельні, яка опалює шпиталь ім. Митрополита А.Шептицького та 3-ю міську поліклініку. Як результат, ці лікувальні установи отримають сучасну систему опалення, що дозволить значно економити грошові кошти як Церкви, так і територіальної громади. Окрім того, після завершення будівництва буде упорядковано територію, й шпиталь отримає облаштоване подвір’я та територію для відпочинку хворих. Про всі ці факти противники будівництва та більшість ЗМІ чомусь не повідомляють.

До цього часу на території ділянки знаходились напіврозвалені споруди. Сама ділянка перебувала в захаращеному стані. Тому нам шкода, що, проявивши ініціативу, прагнучи допомогти Церкві та принести користь територіальній громаді, ми наразились на шалений спротив людей, введених в оману тенденційними публікаціями у ЗМІ.

Надалі товариство буде діяти в межах правового поля та захищати наші права у встановленому порядку, в тому числі в суді.

Схожі новини