Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На самоті під бій курантів

Не маєте з ким зустрічати Новий рік? Влаштуйте свято своєї мрії!

Новий рік та Різдво вважаються сімейними святами, які слід зустрічати гучно та помпезно — у компанії родичів та друзів. А якщо сталося так, що чарівну ніч доведеться провести на самоті? Цього року це актуально для багатьох, адже чимало людей проведуть свята на Майдані. Психологи заспокоюють: не варто робити з цього трагедію — краще скористатися їхніми порадами.

Мало не щодня чуємо запитання: «Де і з ким зустрічатимеш Новий рік?» 28-річна Олеся зізнається, що ця фраза її бентежить, адже чоловік перебуває на Майдані, й поки революція не завершиться, повертатися не збирається. Приєднатися до нього жінка не може, оскільки не має з ким залишити маленьку дочку. Вочевидь, уперше у житті залишиться під бій курантів сама...

Подібна ситуація й у 30-річного Олега. Всі друзі — учасники народного опору, а батьки живуть в іншому місті. Приєднатися до революціонерів чи поїхати на батьківщину не зможе, оскільки щодня працює.

— Головне у такій ситуації — позбутися стереотипу «як зустрінеш Новий рік — так його і проведеш», — каже психотерапевт Уляна Мазурик. — Жодних підтверджень цьому забобону немає. Ажіотаж, створений навколо свята, — штучний. Є сім’ї, у яких відзначати чарівну ніч не прийнято взагалі. Чимало людей переконані: якщо є комп’ютер та Інтернет — ніколи не будеш сам!

Викладач Марина Гулак розповідає: декілька років поспіль обставини складалися так, що саме на Новий рік залишалася без “половинки”: то розлучилася, то з кавалером посварилася... «Тоді зробила висновок, що пити шампанське під бій курантів на самоті — не так погано, — розповідає жінка. — Один рік пішла до друзів, але у компанії, де всі парами, почувалася не у своїй тарілці. Їздила до батьків та родичів — дивилися на мене співчутливо. А вдома влаштувала собі справжнє свято — накупила улюблених смаколиків, ніхто не заважав дивитися новорічні передачі... А вранці — свіжа, виспана, без купи брудного посуду та головного болю, вирушала на каток...”.

Психолог Ігор Лебединець каже, що не варто плутати ситуативну самотність зі справжньою. Якщо «половинка», друзі та родичі поїхали на Майдан — це збіг обставин, який бентежити не повинен. Випадків, коли святкувати взагалі нема з ким — також боятися не варто. Краще замислитися, що можете зробити найближчим часом, аби не опинитися у подібній ситуації наступного року. Дехто сприймає Новий рік на самоті як нагоду добре відіспатися.

Якщо такий варіант — не для вас, влаштуйте собі справжнє свято. По- можпивості, накрийте багатий стіл. Принаймні не відмовляйте собі у тому, що любите. Запаліть свічки. Згадайте все, що було доброго у році, який минає. Можливо, це єдиний раз у житті, коли можете відзначити свято так, як подобається саме вам, тож користуйтеся нагодою. Важливо побачити у цій ситуації позитив. Наприклад, ви маєте можливість одягнути улюблену піжаму та зручні капці, а не пітніти у смокінгу чи вечірній сукні. Привітайте по телефону всіх рідних та близьких. У будь-який момент можна прийняти ванну або лягти спати. Ще один варіант — замовити для дітей або навіть для себе Діда Мороза та Снігуроньку.

Якщо ж пити шампанське під бій курантів на самоті не хочеться, Ігор Лебединець радить пошукати в Інтернеті людей, які опинилися у подібній ситуації. До свята встигнете згрупуватися та організувати веселу вечірку.

Що робити, якщо залишилися у Новий рік на самоті?

— Вирушайте на Майдан у вашому місті.

— Йдіть під міську ялинку. Там неодмінно зустрінете когось зі знайомих та відчуєте новорічний настрій. Не забувайте про обережність. У святкову ніч приєднуватися до незнайомих сумнівних компаній — не варто.

— Купіть новорічний тур. Практично всі туристичні компанії їх пропонують, а за декілька днів до виїзду путівку можна придбати за нижчу ціну.

— Перегляньте улюблений фільм, відвідайте цікавий чат або форум. Там обов’язково знайдуться люди, які розділять з вами свято. Запишіться на останній сеанс приємної процедури у SРА-салоні на 31 грудня. Це допоможе вам розслабитися й зустріти Новий рік у спокійному, веселому настрої.

Схожі новини