Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відпочинок на Канарах, горілка «Стара Москва», «Ризький бальзам» та бельгійське пиво...

Як львівські дипломати на користь хворих дітей ярмаркували

З великим піднесенням відбувся у Львові другий доброчинний Різдвяний ярмарок «Даймо надію». Однойменний благодійний фонд опікується дитячим хоспісом для важко хворих і невиліковних дітей, які мають термінальну стадію онкологічної хвороби. У фойє Львівського національного драматичного театру ім. Марії Заньковецької влаштували доброчинні аукціони та лотереї, виставку-продаж товарів і сувенірів, які підготували консульські установи, що діють у Львові. Це члени Дипломатичного клубу у Львові — три генеральні консульства (Польщі, Чехії і Росії) і 15 почесних консульств, а також представництво Міністерства закордонних справ України у Львові і відділ закордонної співпраці Львівської міської ради. Ініціатором доброчинного ярмарку є дружина Генерального консула РП у Львові пані Беата Дрозд.

Доброчинний ярмарок у Львові відбувається вже вдруге. Торік дипломати зібрали 126 тисяч гривень, які передали на банківський рахунок фонду «Даймо надію», що займається порятунком онкохворих дітей. Цього разу “врожай” був дещо менший — зібрали 115 тисяч гривень.

У святково прибраному фойє на другому поверсі театру нема де яблуку впасти. Розставили безліч столиків, біля кожного — ялиночки, прикрашені національною символікою країни, яку представляють, а також євросимволікою. Столики ломилися від солодощів, сувенірів, поліграфії. На імпровізованій сцені відбувався аукціон — розігрували непересічні лоти, серед яких — закордонні тури, сертифікати на вечері в ресторанах, готелях, у СПА-салони. Одним із найдорожчих лотів стала «ґранд-пропозиція» — туристична фірма «Пілігрім» виставила путівку на Канари від польського туристичного оператора «Ітака». Відпочинок на одному з п’яти Канарських островів на тиждень на двох осіб, квиток на літак із відкритою датою з будь-якого із аеропортів Польщі. Стартова ціна була 9 тисяч гривень, після торгу путівка пішла з молотка за 11 тисяч грн.

У центрі залу — великий стіл Респуб­ліки Польща. Дружина Генконсула РП у Львові пані Беата Дрозд серед інших сувенірів представляє і найоригінальніший — кримське шампанське з… її портретом. Каже, партію цього непересічного «Дроздовського шампанського» їй презентувала фірма-виробник. Пляшки активно розкуповують. Одну за 70 гривень придбав перший заступник голови правління «Кредобанку» Марцін Куксінович. Пані Беата складає виручені гроші у великий червоний мішок із написом Love from Santa, проведенням ярмарку задоволена.

На столику, що підготувала молодь з польської Катедри, волонтери Марта і Антон представляють сувеніри ручної роботи. Увагу привертають різдвяні вінки із… сушених яблук і цитрусових, розфарбовані горіхи, свічечки, солодощі. Настоятель латинського Катедрального собору отець Ян Нікель розповідає, що багато парафіян працюють як волонтери із хворими дітьми.

Один великий спільний стіл ділять між собою почесні консульства Угорщини і Бразилії — адже ці країни у Львові представляє подружжя Лариса і Петро Малехи. Пані Лариса розповідає, що смаколики у національних кольорах пекли власноруч, показує автентичні товари — угорський лікер «Унікум», сувенірні упаковки із паприкою. Розповідає, що купили тут лотерейних білетів на 4 тисячі гривень і роздали своїм знайомим та працівникам. Почесні консульства надали і лоти на аукціон — сертифікати на вечері в готелі, у СПА-салони.

Бельгійський сир з козячого молока уже п’ятий рік як став на Львів­щині «автентичним» — у Мостиському районі успішно працює ферма «Шеврет», яку заснував бельгієць Бернар Віллем. На столику Почесного консульства Королівства Бельгія у Львові (Почесний консул Ярослав Гарцула) — до кольору до вибору сирів. Дружина Бернара Віллема пані Марія Хом’як розповідає, що цього року у них новинка — оригінальні сувеніри у вигляді кізочок і корівок із вітражного скла. «Це усі «персонажі» з нашої ферми», — жартує пані Марія. Продають по 100 гривень. А ще продали десять ящиків «Чернігівського» пива. Чому «Чернігівське» опинилось на столику Бельгійського консульства? Бо саме бельгійська компанія є його інвестором.

Столик Королівства Нідерланди (Почесний консул Богдан Панкевич) принаджував знаменитим голландським сиром і кавою. Помічник Почесного консула Королівства Нідерланди Марія Прокопенко розповідає, що їх швидко розкупили. Залишилися сувеніри з біло-блакитної дельфтської кераміки і брелочки для ключів у вигляді кломпенів (національних дерев’яних голландських черевиків).

Керівник представництва Міністерства закордонних справ України у Львові В’ячеслав Войнаровський розповідає журналісту «ВЗ», що маківники і печива, представлені на їхньому столику, пекли його дружина і діти, а сувеніри він сам і працівники представництва закупили за власні кошти. Журналіст «ВЗ» купила за 40 гривень маківник від Войнаровських і не пошкодувала…

Аташе Генконсульства Російської Федерації у Львові Михайло Авер’янов показує російський столик із сувенірами ручної роботи із символікою Олімпіади в Сочі, а також символ прийдешнього року — синій кінь із синьо-білої гжельської кераміки (150 грн.). Тут широкий асортимент смаколиків з Москви — ікра (пригощали млинцями з ікрою по 15 грн. за штуку), «ностальгійні» солодощі — тульські пряники (25 грн.), цукерки «Вогні «Москви», «Ведмедик клишоногий», «Оленка». «На ура» йшла горілка «Стара Москва» по 80 грн. за пляшку. З «культурної програми» — диск із записами ансамблю імені Олександрова. Свій стіл росіяни прикрасили хвацьким написом «Налетай, торопись, покупай, не скупись». А художній керівник Російського культурного центру Ігор Корчевський перевтілився у «коробейника» — у червоній косоворотці і кашкеті розносив по залу солодощі.

«ностальгійної» продукції не бракувало і на столику Почесного консульства Латвії (Почесний консул — Володимир Гарцула). Цю країну асоціюють із «Ризьким бальзамом», шпротами і косметикою «Дзінтарс». Бальзаму по 150 гривень за пляшку продали три ящики, стільки ж і шпротів по 20 грн. за банку. Продавали компакт-диски з автографом Раймонда Паулса. Як розповів «ВЗ» радник Почесного консула Ігор Пилат, продукцію закупили спільно із посольством Латвійської Республіки у Києві.

Особливою популярністю серед дипломатів користувався стіл Почесного консульства Мексики — тут наливали автентичну текілу, а Почесний консул Іван Шкрум красувався у сомбреро і смугастій національній накидці. Швидко розібрали мексиканське пиво, ялинкові прикраси і мексиканські кактуси, зроб­лені з українських цукерок. Привертали увагу національні картинки ацтеків на папірусі, книжкові закладки. «Мексиканці» прикрасили свою ялинку «євроквітками», які виготовили власноруч.

Фото автора