Передплата 2024 ВЗ

Школи без перших класів

Смерічка, Дешичі, Буньковичі, Чижки, Трушевичі, Кропивник, Княжпіль, Солянуватка. Вісім сільських шкіл на Старосамбірщині цього року не мають жодного першачка…

с. Княжпіль, с. Кропивник, Старо­самбірський р-н, Львівська обл.

За Добромилем, вже майже на кордоні з Польщею, є село Княжпіль, колишнє «княже поле». Звідки не глянь — видно гору Сліпу, або Замкову, на її вершечку поміж оголених дерев прозирають мури замку Гербуртів. За Яна Щасного Гербурта переживали свою золоту добу і розквітлий Добромиль, і ожилі навколишні села. Розвивалися ремесла, працювала друкарня, буяла торгівля. Різні часи пережила ця земля, але саме тепер дітей народжується з кожним роком усе менше… До Європи тут — кілька кілометрів, а враження — що нездоланна прірва.

На маленькій будівлі — табличка «Загальноосвітня середня школа І-ІІ ступенів». У коридорі — відро з краником, напис «кип’ячена вода». На підвіконні — яскраві гарбузи у капелюхах та у намисті з дрібної картоплі, учнівські роботи з уроків праці.

 Це 2-й і 3-й клас школи Княжполя, хто руку підніс – той має сестру або брата.
Це 2-й і 3-й клас школи Княжполя, хто руку підніс – той має сестру або брата.

Класи тут позначаються лише цифрами. Жодних там 2-А чи 2-Б, лише «2 клас». А перших цього року — взагалі немає. Прочиняємо двері: у 4-му класі триває урок з двома ученицями, загалом у класі — троє учнів, але одного сьогодні немає. Наталя, що відповідає біля дошки, не дивується запитанню журналіста, чи має вона молодших братів-сестер.

— Маю, — каже дівчинка, — молодшого брата Арсена, йому два роки.

— У мене теж є молодший брат, — хвалиться друга дівчинка, Анна-Марія. — Він цього року пішов у перший клас.

— У перший?

— Не тут, — уточнює дівчинка. — Це мій двоюрідний братик. Він у Харкові живе.

У сусідньому класі, схилившись над зошитами, працюють разом 2-й і 3-й класи — усього вісім учнів. Цих дітей теж запитую, чи мають молодших братів і сестер. Догори підносяться сім рук.

Про майбутніх учнів і поговорити не гріх. У Тані є п’ятирічний брат Володя. У Вероніки на другий рік піде до школи брат Артем. У Іванка є сестричка Оля, їй два з половиною роки. У Владислава — маленький (9 місяців) брат Валентин. І у Владика — брат, йому 9 років. І у Юлі — старша сестричка…

— Наступного року, — каже виконувач обов’язків директора школи Василь Ярославович Довкун, — матимемо чотирьох учнів до 1-го класу. Мій синочок теж піде до школи. Років п’ятнадцять-двадцять тому було до 140 дітей у школі, а тепер маємо 42 учні. Молодь виїжджає, бо роботи нема. А ті, хто залишається, мають одне-двоє дітей. На головній вулиці Княжполя чи не в усіх — по одній дитині… Але школу треба зберегти будь-що. Бо не буде школи, не буде сільради — все, вважай, села нема. Закрити легко, а відновити дуже важко.

На 650 жителів Княжполя — сорок дітей дошкільного віку. Це означає, що школа матиме класи. Свого часу і весіль, і дітей було набагато більше, люди трималися рідних місць, не шукали долі по закордонах. У Добромилі на підприємствах працювали тисячі людей — з міста і з довколишніх сіл. Тепер лише згадують про занедбаний пивзавод з відомим далеко на межами Старосамбірщини добромильським пивом, про зруйнований місцевий деревообробний комбінат, про «Сільмаш», який, серед усього іншого, виробляв і дитячі візочки для малюків…

Тепер більшість шукає заробітку далеко від дому, багато хто від невлаштованості та невпевненості шукає розради у чарці… Пригадують, як колись зважали на кожен клаптик землі, як на гірських схилах були розорані поля, тепер на тих місцинах молодий ліс піднімається. Шкільна проблема міцним вузлом заплетена з усіма іншими проблемами села. Тому й дітей народжується мало, тому й майбутнє непевне.

Школа дає собі раду як може. Грошей нема, за десять років отримали лише три комп’ютери (два з них від благодійників) та кілька стільців. Ремонт роблять своїми силами в обох «корпусах» (насправді — невеликих приміщеннях, яким по сто років). Директор бере до рук інструменти, бо він тут і керівник, і вчитель, і завгосп, за потреби і плитку кладе, і стіни білить, а вчительки йому допомагають. Другий корпус школи — особливий. На стіні табличка: «У цьому будинку в нерівному бою з більшовиками 13.05.1954 року трагічно загинув воїн УПА, уродженець цього села Дмитро Хадай». А в середині школи, на стіні — список княжпільців, які були побратимами Хадая, у трьох з них — таке саме прізвище.

На горище ведуть сходи, двері з грубої бляхи прошиті кулями. Тут, на горищі, загинув Дмитро Хадай, і тут колись буде облаштовано музей.

Біля школи — пам’ятний хрест на честь Дмитра Хадая та його побратимів…

Бруківку навколо викладав директор школи, ремонт у шкільній бібліотеці теж робив власноруч.

Їдемо далі, до села Кропивника. Кропивницька загальноосвітня середня школа І ступеня стоїть на горбочку, за нею — старий сад. Білочка скаче гілками, тримаючи червоне яблуко в зубах. Краса навколо. А дітей — наче в одній сім’ї у добрі часи: шестеро. У 4-му класі п’ятеро, і у 3-му один…

Одне з приміщень облаштоване під їдальню. Тепло. Але стару піч треба було б перебрати, бо чути запах…

Директор школи Іван Йосипович Возняк каже, що наступного року набиратимуть чотирьох учнів, хороший має бути рік. А от далі… — розводить руками. Нема дітей…

Схожі новини