Передплата 2024 «Добра кухня»

У листопаді з неба «посипляться» комети!

Роздивитися деякі з них можна буде з допомогою бінокля

У листопаді повз Землю пролетять кілька комет. Деякі з них можна буде побачити без професійної оптики! Інформацією про об’єкти спостереження астрономи-любителі активно діляться у соцмережах.

Комету LINEAR відкрили торік у липні. За 15 місяців вона стала яскравішою... у 150 разів — газ, який міститься в середині комети, вийшов назовні. Роздивитися комету можна у простий бінокль. На світанку пошукайте на північному сході зоряного неба сузір’я Волосся Вероніки. Комета — поруч.

Є можливість роздивитися комету ISON (на фото), яку також відкрили минулого року. Тоді казали, що небесна “торпеда” — яскравіша за Місяць. А деякі вчені навіть охрестили її “кометою століття”. Згодом з’ясувалося: епохального видовища вона не подарує. Яскравість комети відставала від оптимістичних прогнозів, а активність формування коми (хвоста і атмосфери) — не виправдовувала сподівань. Діаметр ядра — скромний за космічними мірками, лише два км.

А от проходження по небосхилу комети Лавджоя і комети Енке, яка цього року, можливо, засвітиться востаннє (виснажуються запаси летких речовин у її ядрі), спостерігати можна буде лише з допомогою телескопа. “У листопаді комету Енке буде видно в бінокль, але висота її над горизонтом стане зменшуватись. Крім того, спостереженням заважатиме яскравий фон ранкового неба (за цією кометою краще спостерігати вдосвіта), — уточнює директор Астрономічної обсерваторії ЛНУ ім. І. Франка, доктор фізико-математичних наук Богдан Новосядлий. — Перигелію (максимальної точки зближення зі Сонцем) комета Енке сягне 22 листопада”. Не вважає листопадову “атаку комет” незвичним явищем. “Кожного місяця якась з них потрапляє у поле зору астрономів. Буває, що й кілька нараз”. Наприклад, 16 листопада перигелію сягне комета Крістенсен, а 25 — комета Мак-Нот, хоча про них у ЗМІ не згадують...

А тим часом...

Зараз науковці ведуть спостереження за невідомою яскравою зіркою, якої... немає на космічних картах. Побачити загадкове небесне тіло можна з різних куточків планети після заходу сонця. У Східній півкулі — у південно-західній частині небосхилу, поруч з Нептуном. Об’єкт зафарбований у червоне і сяє як Венера. Що воно таке — не знають ні НАСА, ні інші космічні агенції. Або вирішили тримати цю інформацію у таємниці...

Схожі новини