Передплата 2024 «Добрий господар»

Фарширована риба проти піци на горілці

У кулінарній битві за «золотий» фартух змагалися дванадцять пенсіонерок

Вихід на пенсію не привід сидіти вдома та жити спогадами. Так вважають бабусі, які прийшли позмагатися у кулінарних вміннях. Цікаве дозвілля для одиноких людей — це шанс врятуватися від самотності, кажуть у Львівському міському територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних людей. Цей центр розважає підопічних як може: перед кулінарною битвою бабусі й дідусі витанцьовували в ритмах 50-х в одному з... нічних клубів Львова.

Аромати м’яса, свіжого перчику та апетитних налисників не дають пройти повз кухню... Зазираю за двері, а там бабусі готують кулінарні шедеври. Кожна клопочеться над своїм: заправляють салатики, прикрашають страви зеленню... Сьогодні кожна з них має шанс похвалитися своїм вмінням та рецептами. Тішити смаколиками домашніх жінки не можуть, доля розпорядилася так, що живуть вони самі.

Пані Тамара живе з донькою Тетяною. Сьогодні приготували салатики на будь-яку пору року. У “Весну” нарізали крабових паличок, морської капусти, моркву і приправили це майонезом. “Літо”: редиска, перець, помідор, заправлені олією. Салат “Осінь”: морква, капуста, перець і королева — редька, теж заправлені олією.

Учасниці представляли суддям свої кулінарні шедеври. Поки розповідали секрети приготування, рефері ковтали слинку та чекали на момент, коли вже скуштують “смаколиків”. Неофіційним суддею битви став пан Михайло, який теж перебуває під опікою цього центру. “Сам вмію приготувати борщ, картоплю, гречку зварити. Мені готувати нікому, дружина і дочка померли п’ять років тому...”, — зітхнув пан Михайло.

Після конкурсу судді пішли у нарадчу кімнату, довго сперечалися і вирішили: “Перемогла любов до кулінарії!”. “Наш центр, окрім обслуговування одиноких людей вдома, вирішив акцентуватися на організації доз­вілля. Людям похилого віку бракує розваг, спілкування. Ми вирішили їм це влаштувати, — розповів голова Львівського міського територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних людей Віталій Брославський. — На початку жовтня наш центр організував ретро-вечірку, прийшло понад 100 людей. Розважалися й танцювали так, що і молоді могли б позаздрити. Сьогоднішнє свято організували з ініціативи наших підопічних. Дуже хотіли похизуватися власними вміннями”. Усі учасники отримали подарунки — фартушки.

Охочі брати участь у заходах дозвілля Львівського міського терцентру можуть звертатись тел. (032) 238-32-74.

Рецепти від учасників конкурсу

Піца

Тісто: 1,5 скл. води, 1 ч. л. солі з чубком, 2 ч. л. цукру, 2 ч. л. оцту, 2 ч. л. горілки, 4 ч. л. олії, 0,5 пачки дріжджів.

Додати муки на око, так, щоб тісто було вільне. Викладаєте тісто на бритванку і зверху мажете кетчупом або томатною пастою. Для начинки підійде все, що є в холодильнику: ковбаса, помідори, перець болгарський, яйце варене, кукурудза, шампіньйони тощо.

Фарширована риба

Розморозити філе мінтая і добре відтиснути воду. Підсмажити таку ж саму кількість цибулі, як і риби, і перемішати. Додати сіль, перець, трошки цукру,4 яйця і ложку манної каші.

Одночасно варити моркву, буряк і цибульку. В окріп до овочів ложкою викласти рибну масу і трохи поварити. Отримаєте рибні кульки.