Передплата 2024 ВЗ

«Сходи з коханою до мамолога!»

Футболісти збірної України – проти раку молочної залози

Рак молочної залози тільки у Львові щорічно виявляють у близько семиста жінок. Триста з них гине, здебільшого через невчасне звернення до лікаря. По Україні кількість смертей сягає 7 тисяч. Покращувати сумну статистику взялися гравці національної збірної з футболу. Вони з плакатів закликають чоловіків подбати про своїх дружин: завести їх до лікаря-мамолога та вчасно виявити недугу.

Якщо виявити рак грудей на першій стадії, то шанси виздоровіти майже 100 відсотків. Отже, головне — це вчасно звернутися до лікаря. І не тільки тоді, коли вже болить чи відбуваються зовнішні зміни. «Жінкам щороку потрібно відвідувати лікаря-мамолога, який проводить зовнішній огляд грудей, або проходити УЗД-обстеження. Після п’ятдесяти років вже потрібне обстеження за допомогою мамографа», — каже кандидат медичних наук Ярослав Шпарик.

«Ми з дружиною вирішили, що один день на рік будемо виділяти для походу до мамолога. Я поставив про це нагадування на телефон. Візьму її за руку і підемо перевіряти стан здоров’я, — розповів гравець «Карпат» та збірної України Валерій Федорчук. — Я дізнався сьогодні багато нового, обов’язково розповім про це хлопцям з команди. Сподіваюся, вони зроблять висновки і будуть приділяти більше уваги здоров’ю своїх дружин».

«Найвища захворюваність у розвинених країнах. Найменше хворіють у країнах Азії, де жінки рано виходять заміж, багато вагітніють і довго годують грудьми. Рак молочної залози напряму пов’язаний з кількістю місячних циклів за життя жінки. Чим їх менше, тим менша вірогідність захворіти», — запевнив заступник головного лікаря Львівського онкоцентру Олег Дуда.

Організатори акції «Чоловіки проти раку» кажуть, що вона вже дає результати: «Коли до нас телефонують чоловіки і питають: «Хто такий мамолог і як до нього потрапити?» — це вже прогрес». Більше про профілактику та лікування молочної залози можна дізнатися за номером гарячої лінії 0 800 500 198.

Жертви моди

Тісні бюстгальтери «пуш ап» травмують груди...

Мамологи рекомендують жінкам не витрачати гроші на бюстгальтери з кісточками, аби у майбутньому не мати проблем зі здоров’ям.

«Що таке целюліт? Це — жирова тканина, яка накопичує рідину і запалює­ться. Запалення стає хронічним і може тривати протягом одного, двох, трьох років. Потім тканина ущільнюється, виникає фіброз. Такі ж процеси можуть відбуватися і в молочних залозах, — пояснює лікар-мамолог Андрій Бабик. — Тісні бюстгальтери з металевими або пластмасовими вставками перешкоджають нормальному притоку крові, груди набрякають. Якщо такі бюстгальтери жінка буде носити постійно, набряк стане хронічним, і це може призвести до фіброзної мастопатії (ущільнення у молочній залозі. — Авт.)».

Мастопатія — один із чинників розвитку раку молочної залози. “Якщо у жінки виявили це захворювання, мусить назавжди відмовитися від цигарок і алкоголю, — каже хірург-онколог, заступник головного лікаря Львівського регіонального онкоцентру Орест Тріль. — Улітку їй слід уникати тривалого перебування під прямими сонячними променями. Перш ніж приймати гормональні контрацептиви, повинна проконсультуватися з мамологом чи онкологом. Також їй необхідно переглянути свій спосіб життя — харчування, фізичну активність. Важливо уникати стресів і травм молочної залози (у т. ч. неправильно підібраним бюстгальтером).

“Існує три фактори ризику виникнення раку молочної залози, — додає лікар. — У 5% випадків патологія розвивається через те, що жінка успадкувала певні гени (цей вид раку найбільш типовий для жінок молодого віку); рак може розвинутися, якщо жінка зловживає жирною їжею; пусковим механізмом може послужити тривалий вплив естрогенів протягом життя (ранній початок місячних, пізня менопауза, бездіт­ність та пізня перша повноцінна вагітність). До цього переліку сьогодні додався вплив зовнішніх естрогенних стимулів — вживання гормональних протизаплідних засобів та естрогенної замісної терапії після менопаузи”.

У кожної четвертої українки, яка вперше побувала на прийомі у мамолога, виявляють запущену форму раку молочної залози, починаючи з 2В стадії (пухлина, більш ніж 5 см, без ураження лімфатичних вузлів або від 2 до 5 см — з ураженням лімфатичних вузлів) і закінчуючи четвертою, коли вже є віддалені метастази (переважно у кістки, легені та лімфовузли). Такі дані наводить головний онколог Міністерства охорони здоров'я Ігор Седаков.

Схожі новини