Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За одним столом і безпритульні, і ті, хто про них дбає

Представники Міжнародного руху «Емаус» пообідали разом з українськими бездомними

11-13 жовтня у Львові відбулися засідання Регіональної Ради «Емаус-Європа», яка є частиною Міжнародного руху «Емаус» і налічує понад 350 груп у майже 40 країнах світу. Учасники засідань обговорили шляхи вирішення проблеми бідності та бездомності в країнах Європи, зокрема в Україні. У рамках зустрічі біля Порохової вежі у центрі Львова відбувся спільний обід бездомних і представників Міжнародного руху «Емаус».

Засідання Ради відбувається двічі на рік у різних країнах. І цими днями нагоду прийняти закордонних колег мала «Спільнота взаємодопомоги «Оселя», що вже кілька років є членом «Емаусу». Учасники круглого столу «Від бездомності до праці, дому і солідарності», що відбувся в залі Львівської міської ради, обговорювали проекти солідарності та гуманітарної допомоги, співпрацю з місцевими органами влади, ділилися багаторічним досвідом.

... Тим часом біля Порохової вежі почали роботу волонтери. У сквері, на баскетбольному майданчику, поставили 10 великих наметів та накрили столи на 360 осіб. Об 11-й годині у центральному наметі розмістили бідони з їжею. Спочатку зібралися безхатченки, а згодом — учасники круглого столу в міськраді. Виконавчий директор ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» Олеся Саноцька запросила всіх до столу, священик благословив їжу. Закордонні гості сіли за одні столи з безпритульними та людьми, що потребують соціальної допомоги. У меню були салат з овочів, гречка з котлетами, борщ, тушкована капуста.

За словами Жана Русо, президента Міжнародного руху «Емаус», їхня діяльність в країнах чотирьох континентів є різною, але має спільну мету — збільшення доступності житла, медичної допомоги, працевлаштування. Тобто боротьба з бідністю шляхом об’єднання і взаємодопомоги. Хуліо де ла Гранха, президент організації «Емаус — Європа», розповів про свій досвід: «На вантажівки збираємо речі, які люди хотіли викинути. Реставруємо їх і віддаємо бідним. Насправді є люди, що прагнуть допомагати бідним, їм варто лише підказати, як це робити».

Я підсіла за один зі столиків, запитую, чи смачно. Пані Іванка простягнула мені свою тарілку з котлетою... Подавали і гарячий чай. Дехто не хотів обідати на публіці, брав свою порцію і йшов. Волонтери подавали охочим додаткові порції. “Можете піти туди, там ще є, — запрошує мене вже пані Марія, показуючи на волонтерів, що несуть їжу. — Смачно було, бо голодна! Дуже смакував борщ, я ж зубів не маю». Жінка уже рік живе без пенсії. Після пенсійної реформи її документи досі переробляють. Чоловік пані Марії помер, не оформивши заповіту на неї. Крім того, вона потрапила під колеса автомобіля. Була довго у тяжкому стані. За один рік жінка втратила практично все... Такі благодійні організації — єдиний шанс для неї вижити.

«Без паспорта, без реєстрації не буде офіційної допомоги і працевлаштування. Ми допомагаємо в реєстрації людям, яких до нас скеровує «Оселя». У Львові різко збільшилась кількість нелегальних мігрантів з Конго, Алжиру, Афганістану, Пакистану, Узбекистану, — розповів Олег Федоренко, директор львівського Центру обліку та нічного перебування бездомних. — Усіх, хто до нас звертається, скеровуємо на медогляд (зокрема, на флюорографію), потім людина підписує угоду, її реєструють на випробувальний термін(1 рік), і проводять етап «реабілітації від шкідливих звичок».

Наталія Федорович, начальник управління соціального захисту ЛМР, наголосила: «Важливо створити в місті більше центрів, куди люди можуть прийти випити чаю, попрати одяг, поспілкуватися з однодумцями. Ми сподіваємось, що стандарти «Емаусу» будуть прийняті нашим урядом».