Передплата 2024 «Добра кухня»

У таку погоду тільки каву пити...

За філіжанкою кави освідчуються в коханні, обговорюють контракти, а іноземці пізнають смак Львова. У місті відзначають Свято кави

Мокра бруківка, вологе повітря, захмарене небо ніби підказують львів’янам та гостям міста зайти в кав’ярню, випити філіжанку кави. Львів здавна славиться збадьорюючим напоєм. За це отримав неофіційний статус кавової столиці України. Кава — на першому місці серед сувенірів, які привозять туристи на згадку про місто Лева. Уже сьомий рік поспіль у місті відзначають Свято кави. Кавовий ярмарок, атракції, розваги, визначення кращих кав’ярень, кавовий тур короля та королеви, чемпіонат баристів, майстер-клас з приготування кави у джезві та кавових коктейлів... Кожен відвідувач зможе знайти те, що йому до душі. Журналіст “ВЗ” вирушила на відкриття свята “На каву до Львова”.

Цього року святкування стартувало на площі Ринок з відкриття III Західноукраїнського чемпіонату баристів. Звертаю увагу на робітників, які встановлюють ятки, де на другий день Свята кави працюватиме ярмарок. По дорозі зустрічаю групи туристів з Києва, які із захопленням розповідають, що приїхали до Львова саме на Свято кави. “У Львові я вперше, — сказав 27-річний киянин Андрій Черняховський. — Уже побував у кав’ярні “Світ кави”, “Віденській кав’ярні”. Такої смачної кави ніде в Україні не пив. Навіть в італійців виходить гірша. Львівська якась незвична, вона бадьорить. Особливо подобається дизайн кафе, подача кави, ввічливість офіціантів. Завтра піду на кавовий ярмарок, візьмемо участь у конкурсах. А ввечері — на кінопоказ та майстер-класи з приготування цього напою”.

Біля намету, де відбувається чемпіонат баристів, ніде яблуку впасти. Підтримати конкурсантів прийшли колеги по цеху, львів’яни. Всередині як у мурашнику. Одні баристи готуються до показу, інші демонструють вправність перед десятками відвідувачів та прискіпливим журі (їх аж 15 осіб). За звання кращого майстра з приготування кави змагаються дванадцять учасників: одинадцять — зі Львова, один — з Хмельницького. Член журі Віталій Примаков (Житомир) розповів “ВЗ”, що в перший день чемпіонату, 26 вересня, визначать сім фіналістів. На другий день — переможця. Кращий бариста поїде у Київ на Всеукраїнський чемпіонат, а також отримає кавовий сюрприз (організатори наразі тримають в таємниці, що це буде). “Поки що виступив учасник зі “Світу кави” Ігор Бердніков, — сказав пан Віталій. — Приготування кави “Ємен” вразило нашу суддівську колегію. Це екзотичний сорт кави, тож добре, що учасник вирішив використати її на чемпіонаті баристів. Бо на таких заходах її варять рідко”.

Учасник чемпіонату зі Львова Ігор Бердніков розповів “ВЗ”, що налаштований на перемогу. Хлопець впевнений у своїх силах. “Працюю баристою три роки, — розповідає пан Ігор. — Вперше беру участь у змаганнях такого рівня. На чемпіонаті баристів приготував каву “Ємен матарі”. Цей сорт називають батьком кави. Це єдиний сорт, який обробляють за найдавнішими технологіями. Зерна збирають вручну. Потім на три дні їх закривають у печері, щоб загартувати. Тут кава отримує специфічний відтінок і аромат. Аналогів смаку немає ніде. “Ємен матарі” приготував як еспресо. До кави додав темний дикий виноград. Збив на ніжну піну, налив у мартінки (склянки для мартіні). Не перемішуючи її, потрібно було зробити два-три ковтки напою, щоб відчути смак еспресо і ніжну піну”.

Учасник із Хмельницького Богдан Каспрук (24 роки) — єдиний бариста з іншого міста, який приїхав випробувати свої сили на чемпіонаті у Львові. Нагадаємо, на попередніх заходах було більше учасників з інших міст України. “Ніколи не був у вашому місті, вперше беру участь у таких заходах, — зізнався хлопець. — Трішки хвилююся перед виступом. У Львові мені дуже сподобалися люди. Обов’язково приїду до вашого міста ще. А яка тут смачна кава! На чемпіонаті приготую три напої — капучіно, еспресо та авторський кавовий напій. До останнього додам свій улюблений грейпфрутовий сік. Для мене головне не перемога, а участь”.

Свято “На каву до Львова” триватиме до неділі, 29 вересня. Серед цікавинок заходу — виготовлення великої кавової свічки, велопробіг “Кавова миля” (зголосилося двісті учасників), хореографічний перфоманс від Вадима Лященка, виступ гуртів — Bubblehead, «Один в каное», Free Breathe, «Фідель тріо квартет». Щодня гості зможуть скористатися послугами кавової пошти — відправити листівку з площі Ринок у будь-яку точку світу, а також власноруч виготовити ексклюзивну кавову суміш.

Та яке Свято кави без туру короля та королеви, які обирають найкращу кав’ярню? Хочете, щоб ваша ранкова кава чи капучіно були такими колоритними, як у кафе, відвідайте майстер-клас з лате-арту. Свято завершиться бармен-шоу та церемонією вручення нагород кав’ярням, які стали переможцями VII Міського свята «На каву до Львова».