Передплата 2024 «Добре здоров’я»

День батька

Це свято відзначають в багатьох країнах світу

День тата відзначають в багатьох країнах світу. “Перша ластівка” — у США (19 червня 1910 року). Після США у третю неділю червня День батька відзначають ще 25 країн світу. У Грузії свято відзначають 3 березня, в Італії, Іспанії та Португалії — 19 березня, у Литві — перша неділя червня, у Бельгії — друга неділя червня, у Польщі — 23 червня, на Тайвані — 8 серпня, в Австралії — перша неділя вересня.

Зіркові татусі

Попри зайнятість, знаходять час для нащадків

У третю неділю вересня в Україні відзначають День батька. Батько ­ скільки гордості і сили в цьому слові... А на додачу ще й заклопотаності. Особливо, коли він відомий і знаменитий. Пригадую, коли ми з сестрою були маленькі, тато теж допізна засиджувався на роботі. Коли ми прокидалися, він ще спав, а коли засинали, його ще не було. І тоді мама встановила нові правила: сніданок в сім’ї почав готувати батько. Це був наш час для спілкування з татом… Про те, як поєднують свої професійні обов’язки з батьківськими українські зірки, дізнавалася кореспондент «ВЗ».

Ведучий «Сніданку з 1+1» Анатолій Анатоліч розповідає, що старшу доньку Алісу намагається вкладати спати завжди, коли буває вдома. «Вечір ­ це наш із нею час. Я показую їй різні фокуси з тінню, роблю масаж та розповідаю казки. Деякі вигадую сам, а іноді читаю «Гаррі Поттера» українською».

Денис Силантьєв, чемпіон світу з плавання, з 12 років виховує сина своєї дружини Інни ­ Романа. Незважаючи на постійні тренування та збори, завжди знаходив час, щоб поспілкуватися з названим сином. «Я не намагався замінити йому батька ­ я швидше хотів стати для нього другом, який може і порадити, і допомогти. Думаю, мені це вдалося. В нас і досі залишилися теплі та дружні стосунки, хоч Ромі вже 25».

Шоумен, ведучий та актор Юрій Горбунов у 2011 році став дідусем. Маленька онучка Поліна хоч і не від рідної дочки, але любить він її як свою кровинку. «Коли я повертаюся додому, в нас є свій особливий привіт. Англійський — hello! Який би я не був втомлений, коли чую це вітання, відразу піднімається настрій». Але найважливіше, запевняє Горбунов, це любов і повага до дітей. Що б ви не робили, вони завжди мають відчувати, що ви поважаєте їхню думку та рішення. Зізнається, що казки для онучки читає не лише по телевізору, а й особисто ­ на вушко.

Андрій Садовий, мер Львова і водночас батько п’ятьох синів, каже, що батьківські обов’язки найкраще вдається виконувати у вихідні: «Ми з сім’єю їздимо на пікніки чи просто прогулюємося містом, ходимо у кав’ярні. Дітлахи смакують какао, а ми з дружиною насолоджуємося запашною львівською кавою». Діти допомагають батькові відпочити від кабінетної роботи: «Одного разу витягнули мене на ролики, кататися я не вмів. Кілька разів таки добряче впав, але уроки марно не минули. Під кінець заняття я вже впевнено стояв на колесах». Попри те, що в хаті багато різноманітної техніки, діти міського голови не забувають про книжки. Наймолодший Антоній любить слухати казочки, сидячи у батька на колінах.

Фронтмен гурту ТІК Віктор Бронюк через роботу та концертні тури теж вдома буває нечасто. Виховує двох дітей і каже, що найголовніше для нього, щоб діти завжди відчували його любов. Дуже не любить, коли перед ним постає вибір: сім’я чи робота. «Родина — це найголовніше для мене. З дітьми і дружиною проводжу стільки часу, скільки вдається. Але завжди хотілось би більше, намагаюся брати участь в процесі виховання дочки та Бронюка­молодшого. Читаю дітям на ніч казки. Улюблена казка моєї доньки — «Колобок». Вона під неї найкраще засинає».

Батькам-­одинакам — по 350 гривень допомоги

Із нагоди Дня батька у Львові “преміюють” татусів, які самі (без дружин) виховують дітей. Управління соціального захисту Львівської міської ради проінспектувало батьків­-одинаків, які перебувають на обліках в районних відділах соцзахисту. 32 татусі отримають по 350 гривень допомоги. На це в міському бюджеті передбачено 11,2 тисячі гривень.

Як сказала начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталія Федорович, “ми хочемо відзначити, вшанувати тих батьків, які самотужки виховують, ставлять на ноги власних дітей, забезпечуючи їм гідне життя та виховання”.

Не грошами єдиними... У неділю, 15 вересня, о 16-­й годині біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбудеться святкування Дня батька. На урочистостях зберуться не лише татусі з дітьми, а й священики, громадські організації, представники влади. У програмі — молитва за вихователів родин, зокрема батьків, привітальне слово від влади, концерт етногурту «ОЙКУМЕНА». Як розповіла адміністратор заходу Ніна Турбіна, волонтери від церков та громадських організацій роздаватимуть батькам флаєри. В ньому є інформація про те, яким повинен бути справжній чоловік.