Передплата 2024 «Добра кухня»

Діти до школи, дорослі – на море

Від поганої погоди українці тікають у теплі краї

Цьогорічне літо було коротким як ніколи: у червні ще було холодно, у серпні — вже холодно. Не встигли погрітись на сонці, як осінь надворі. Не дивно, що українцям цього мало, тож вони, як ніколи, активно бронюють тури на оксамитовий сезон.

«Поза конкуренцією — безвізові Туреччина та Кіпр. Греція менш популярна через не надто хорошу погоду у цей період. Традиційно популярними є екскурсійні тури Європою, — кажуть у туристичній компанії “Хіт Трайдент”. — Люди люблять оксамитовий сезон, оскільки ціни традиційно нижчі, ніж влітку. Хоча цього року великих знижок немає. Помітна тенденція: що гірша погода надворі, то більше людей цікавляться турами у теплі краї — хочеться продовження літа”.

Щодо бунтівного Єгипту, то він наразі не в фаворі у туристів — зі Львова навіть чартери зняли. На курорти на Червоному морі можна вилетіти лише з Києва. Утім, після певної паузи люди знову починають цікавитись Єгиптом (особливо знижками), тож ймовірно, що чартерні рейси незабаром відновлять.

На початку вересня добре відпочивати у Чорногорії, Хорватії та Іспанії. От тільки тури на ці напрямки уже практично заброньовані. Ціни були дуже привабливі. Скажімо, з вильотом Львів-Будва (Чорногорія) 9-го та 12 вересня можна було придбати тур за 4235 та 5445 гривень з людини (10 та 12 ночей).

“У цьому сезоні були надзвичайно популярні екскурсійні тури Європою з можливістю кілька днів відпочити на Адріатичному узбережжі. Іспанія (Тенерифе, Коста-Брава), швейцарська Рів’єра... Усе це побронювали на вересень ще в середині серпня.

Як правило, це тривалі тури — 10-14 днів з великими нічними переїздами (часом і до 800 кілометрів за ніч). Але людям подобається можливість переїхати за тиждень-два всю Європу, — кажуть в агенції “Лімпотур”. — У вересні починається туристичний сезон в Арабських Еміратах. Якщо Єгипет втрачає туристів, збільшується потік в Емірати. Але назвати цей напрямок масовим поки що не можна — ОАЕ традиційно дорожчі. Хоча в Дубаї теж можна знайти хороші варіанти, які за цінами будуть співмірні з Туреччиною.

Зараз добре відпочивати у Тунісі та Марокко — там тепло, тоді як з Адріатикою не вгадаєш — уже може бути прохолодно. Загалом, маючи 400-500 євро на особу, в оксамитовий сезон можна добре відпочити у готелі середнього рівня 10-14 днів, тоді як влітку за ці гроші буде максимум семиденний тур у скромному готелі”.

Вересень комфортний для відпочинку у Таїланді, Індії, Шрі-Ланці (там закінчився сезон дощів). Однак менш як за тисячу доларів з особи полетіти туди — проблематично. Хіба що трапиться якийсь гарячий тур.

Не варто забувати про рідний Крим. До 20-х чисел вересня там все ще тепло, людей на пляжах менше, адже сім’ї з дітьми уже повернулися додому. Ціни на 30% нижчі, ніж у липні-серпні. Тим, кому рекомендують Південний берег Криму за медичними показаннями, вересень — те, що треба. Сонце не таке палюче, а вода потроху очищується після навали відпочивальників. Утім, люди, які відпочивають у санаторіях у вересні, стикаються з проблемою: разом з масовим виїздом туристів з Криму напередодні першого вересня від’їжджають і масажисти, “узедисти” та інші спеціалісти, які приїжджають у санаторії на сезонну роботу. Тому на повноцінне лікування розраховувати не варто.

Світлана СКЛЯР, головний редактор видавництва

“Клуб сімейного дозвілля”

Колись, коли працювала у школі, мріяла відпочивати у вересні — коли сонце не таке палюче, а людей не так багато. Потім пішла працювати у видавництво, і моя мрія здійснилася. У видавництві є свій сезон, до якого треба підготувати книжки, похвалитись ними на Форумі видавців. Потім їду відпочивати. Торік була у Греції, майже на кордоні з Македонією, біля гори Олімп. Як виявилось, Оліпм — не гора, а хребет. Купалась в Егейському морі у жовтні. Кажуть, холодно. Але ми на День Незалежності купались у річці біля Харкова, було холодніше. Цього року в кінці вересня планую поїхати у Барселону і скупатись у Середземному морі.

Схожі новини