Передплата 2024 ВЗ

Володимир МИКИТКА: «Музика для нас і професія, і фантастичне хобі»

Розмова з музикантом напередодні фестивалю «Шимановські квартет і друзі»

Після УСПІШНОГО КОНЦЕРТУ керівник квартету Володимир Микитка виступив ініціатором створення фестивалю камерної музики у Львові за участю квартету та з запрошенням музикантів світової слави. Ця ідея вже вшосте реалізується у фестивалі “Шимановські квартет і друзі”, який відбудеться у Львівській філармонії 12 вересня. Про створення колективу, гастролі і творчі плани журналісту “ВЗ” розповів керівник квартету Володимир Микитка.

- Як виникла ідея заснування квартету, а згодом і самого фестивалю?

— Ідея створити ансамбль виник-ла спонтанно — пiсля концерту «Хаген квартету», на якому ми були. Заснували «Шимановські квартет» у 1995 роцi у Варшаві і поїхали до Німеччини вчитися до Хатто Баєрлє — вчителя “Хаген квартету”.

- Мабуть, багато гастролюєте? Яку музику виконуєте?

— Концертуємо багато, особливо влітку, у перiод фестивалів. Лише за останні два місяці виступили на сценах в Англії, Голландії, Німеччині, Швейцарії, Франції.

Стараємося придумувати цікаві програми, мабуть, мiкс з інтелектуальної, романтично-експpесивної та сучасної музики. Часто виконуємо прем‘єри для нас написаних творів, наприклад, на 100-ліття Вiденського Концертхаузу цьoго року ми виконали «Захір» Сімоне Мовіo.

- А в Україні часто виступаєте?

— Шість років поспіль виступаємо на своєму фестивалі у Львові. Такий фестиваль свого часу заснував відомий український скрипаль Валерій Соколов у Харкові, і ми були його гостями. На жаль, зараз його не проводять.

- Як підбираєте програму?

— Підбір програми залежить не лише від нас, а й від концертних агенцій, які нас запрошують. Але обов’язковим для нас є виконання творів Кароля Шимановського, переклад одного з яких зробив для нас Мирослав Скорик, з яким співпрацюємо. Щодо часу підготовки, то іноді трапляється, особливо на фестивалях, що твори готуємо у день вечірнього концерту. Хоча це не наш стиль праці, ми — фанати детального пошуку інтерпретації та технічної перфекції.

- Чим цікава програма шостого фестивалю?

— Кожен наш фестиваль у Львові — це презентація нових програм, нових ідей. Цього разу приділяємо велику увагу зустрічі митців та презентації творів з України і Польщі на тлі знаменитих гостей з інших країн та творів світової музичної лiтератури. Представимо роботи трьох великих польських композиторів ХХ століття, які святкують ювілей: Вітольд Лютославскі, Генрик Миколай Гурецький i Кшиштоф Пендерецький, a також твори Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Богдани Фроляк. Буде представлено музику різних стилів і епох, починаючи з ренесансу і закінчуючи музикою наших днів.

- Для декого музика — відпочинок. Для вас — робота. А чим займаєтеся у вільний від музики час?

— Все крутиться навколо музики, це правда, бо це і професія, і фантастичне хобі. Але у нас є родини, тож кожну вільну хвилину хочеться побути з дітьми. Маємо своїх учнів, яким треба приділити багато часу. Займаємося спортом, відпочиваємо на природі...

- Виступаєте тільки як квартет? Чи даєте сольні концерти також?

— Кожен з нас займається сольною кар’єрою — це виступи в дуетах, тріо, гра з оркестром.