Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хоч бджоли кусають, але я їх люблю...»

У Перемишлянському районі відбулося Свято пасічника

День пасічника (19 серпня) у селі Ганачівці Перемишлянського району відзначають третій рік поспіль. Про традиції бджільництва, які здавна існували в цьому краї, свідчить зображення солом’яного вулика на гербі Перемишлян. У цьому місті в 1857 році була заснована одна з перших шкіл пасічників у Галичині та Європі.

Те, що Ганачівка святкує День пасічника, було помітно ще в маршрутці, яка їхала зі Львова. Потік людей у вишиванках: молодь, подружня пара з дитиною і візочком, бабусі, жіночки...

Гостинний двір «На білому потоці», де відбувалося святкування, зустрів гостей Івасюковою «Червоною рутою», іншими українськими піснями, які гучно лунали з колонок. На спеціально облаштованій сцені виступили ганачівські дошкільнята в народних строях, їхні старші колеги з Народного дому, фольклорні гурти села Свіржа «Майоран» і села Бачева — «Бачівчанка».

«Цьогоріч медову продукцію представили значно більше пасічників, ніж торік, — розповідає організатор свята, голова ГО «Майбутнє Опілля» Степан Микитів. — Окрім львівських, до нас приїхали бджолярі із Закарпатської, Хмельницької і Вінницької областей. Вперше на Дні пасічника можна придбати вишиті ікони і картини з бісеру, кераміку».

У той час, коли музичне свято творилося на сцені, медове розгорталося біля прилавків пасічників. Люди підходили і дегустували медовуху, медовий квас, липовий і гречаний меди, цікавились настоянками з прополісу і воскової молі, стільниковим медом. Літр перемишлянського липового меду можна було придбати за 70 гривень, закарпатського — за 90 грн., стільки ж просили за півтора кілограма стільникового меду.

Скуштувати медових напоїв і медового квасу вдалось і журналісту «ВЗ». Медовий квас (5 грн. за склянку), як і медовуху приготувала донька ганачівського пасічника Ярослава Сливки. «Рецепт напоїв знає тільки вона, їздила на різні виставки до Києва, була на Сорочинському ярмарку», — розповідає пан Ярослав, який після виступу у народному колективі підійшов до свого прилавку. — Вже шість років займаюся пасічництвом, в минулому фермер, голова асоціації фермерів Перемишлянського району. Коли приїхав з Італії, вирішив залишити фермерство і зайнятися бджільництвом. Хоч бджоли кусають, але я їх люблю. Маю 19 сімей, свій бджолярський будинок на два лежаки».

Охочі оздоровитись не минали бджолярського будиночка на території гостинного двору. Туди люб’язно запрошував господар обійстя — подихати пилком і прополісом. Під кожним дерев’яним лежаком там по декілька бджолиних сімей, усього в будиночку вісім сімей. Разом це близько півмільйона бджіл. Дзижчання медоносних комах заспокоює нервову систему, пилок і прополіс добре впливають на дихальні шляхи.

На святі була ще одна атракція — для дітей — польоти на повітряній кулі. Проте куля із дітлахами не літала над селом, а на кілька хвилин піднімалася на невелику висоту. Однак і за таких умов радощів малечі не було меж. Завершив свято виступ співачки Софії Федини.

Фото автора Перемишлянський район Львівська область