Передплата 2024 ВЗ

Отець Ярослав ТИЩАК: «До Спаса ніхто не споживав плодів, бо вони – неосвячені»

19 серпня – Свято Преображення Господнє, одне з дванадцяти найбільших свят

Сьогодні, 19 серпня, християни відзначають Свято Преображення Господа Бога, яке ще називають Яблучний Спас, або Другий Спас.

Це свято таємничого Преображення Христа на горі Тавор перед трьома своїми учнями — одяг Його став білий, як світло, а обличчя засяяло, немов сонце. Це символізувало Божественну велич і славу Христа. Свято припадає на Успенський піст. У цей день існує традиція нести до церкви врожай на освячення — святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.

Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа.

Що це за свято і чому освячують фрукти на Спаса, журналіст “ВЗ” попросила розповісти настоятеля Святоуспенського храму Української православної церкви села Жовтанців Кам’янка-Бузького району отця Ярослава Тищака.

— Це одне з найбільших дванадцяти свят. Преображення відбувалося на горі Тавор. Господь взяв своїх найулюбленіших учнів, яким довіряв, — Петра, Івана і Якова — щоб перед своїми стражданнями показати їм свою славу. Коли вони прийшли на гору, Господь наказав їм молитися, а вони позасинали. А коли святі прокинулися, побачили Ісуса Христа у тій природі божественній, у якій Він прийшов від Отця Небесного — увесь сіяв. Цей момент зображений на іконах: стоїть Ісус Христос, навколо так багато світла, що його учні позакривали руками очі. Вони побачили лик Ісуса Христа, але уся його інша природа була небесною. Поруч із Всевишнім стояли Мойсей та Ілля. Найімовірніше, вони роздумували про майбутнє страждання Ісуса Христа. Укріпляли Його перед зрадою і перед усім тим, що Він має перенести на Землі.

— Чому на Преображення Господнє святять яблука і букети з обжинками?

— Є традиція — до Спаса ніхто не споживає цих плодів, бо вони ще не освячені.

Нема єдиного правила і закону, що треба освячувати. Хто собі як впорядкує. Але більшість несуть у кошичках яблука, груші, сливи, виноград, мед, навіть помідори кладуть.

— Що це символізує?

— Не лише символізує — це початки збирання плодів. Коли людина збирає врожай, то перед тим, як щось посіяти чи посадити, завжди кропить свяченою водою. А на Свято Преображення освячуються плоди, які мають дати знову насіння. Щоб вони дорідно росли, щоб насіння з цих плодів було здоровим.

— Знаю, що і мак освячують. Його радять тримати вдома — він начебто відганяє злі сили...

— Це вже народні традиції (сміється. — Г.Я.). Я такого не можу сказати. Але якщо це людям допомагає — то дуже добре.