Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Комарі полюють на людей у блакитному

А ще маленьких кровопивць приваблює запах... поту

“Лише на півгодини відчинила балкон, щоб спальню провітрити, то потім цілу ніч не могла заснути — ганяла комарів, — поскаржилась знайома. — Думала, їх уже менше має бути. Осінь же “на носі”! Зранку встала — вся в укусах, і свербить так, що годі витримати”. “Не поспішайте викидати репеленти та знімати з вікон протимоскітні сітки, — радять фахівці. — До початку жовтня літаючі кровопивці і не подумають закрити сезон полювання”...

«Комарі не тільки завдають фізичного дискомфорту (місце укусу може свербіти кілька днів), а й переносять збудників небезпечних захворювань — малярії, енцефаліту, гарячки (жовтої, денге тощо), туляремії, меліоїдозу, філяріатозу, вухериріозу (“слонової хвороби”), бругіозу, — застерігає завідувач паразитологічного відділу Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Олег Колесніков. — Потерпають від кровопивць і тварини — комарі “впорскують” у їхню кров збудники лихоманок, африканської чуми та екзантеми (свині), анаплазмозу (велика рогата худоба). Пернатих комарі заражають плазмодіями».

Список інфекцій, які переносять “маленькі вампіри”, кожного року поповнюється новими назвами. Одні заражені комахи потрапляють в Україну з бандеролями, інші — з багажем туристів. Дехто з українців заражається за кордоном, а перші ознаки інфікування проявляються лише після повернення на батьківщину...

За літо самки відкладають яйця 3-5 разів. Особливо плодовиті — 7 разів. З приходом зими комахи не гинуть, а впадають у сплячку. “В умовах дикої природи самки комарів зимують у дуплах, норах, ямах, між корінням дерев. Ті, що живуть у містах та селах, селяться на горищах, у хлівах, сараях, підвалах, — каже паразитолог. — З третьої декади серпня і до другої декади вересня половина популяцій перебуває у диапаузі (стані фізіологічного гальмування. — Авт.). Зі середини вересня лише окремі самки п’ють кров”.

Рятуватися від атаки кровопивць лікар-паразитолог радить старими дідівськими способами: “На вхідних дверях та вікнах помешкань повісьте сітки або марлі з вічками у 1,5-2 мм. Більшого ефекту можна добитися, якщо побризкати на них репеленти (гексамін, діетилтолуамід, дибутилфталат, диметилфталат, кюзол, оксамат, “Дета”, “Репудин”, “Бенфталат”), помастити кремом (“Геолог”, “Ангара”), “пустити у хід” аерозольний балончик “Тайга”. Відлякає комах і звичайний вазелін, змішаний з нафталіном, і анісова олія (можна розвести її одеколоном “Гвоздика”). Можна також бризнути на лампу торшера кілька крапель дешевого одеколону (але не забудьте перед тим позачиняти вікна та кватирки, аби комарі не залетіли до вас “на вогник”). Цей спосіб не такий дієвий, як електричний фумігатор, але більш безпечний. Специфічного аромату, який видає фумігатор, кровопивці на дух не переносять. Але й у вас від нього може розболітися голова. Вмикайте фумігатор не довше, як на 40 хвилин, і не “травіть” комах перед відходом до сну”.

Якщо укусу уникнути не вдалося, паразитолог радить змастити подразнену ділянку розчином питної соди, спиртом, соком свіжої цибулі, лимона або календули, столовим оцтом або бальзамом “Зірочка” — це допоможе зняти свербіж. Можна прикласти до місця укусу пом’ятий подорожник чи листя петрушки.

Хочете, щоб комахи вас ігнорували? Прийміть... душ.

Спітніла шкіра у 2-3 рази більше приваблює комарів, аніж суха і чиста. З усіх кольорів комахам найбільше “смакує” блакитний, тому для прогулянок парком та відпочинку на природі краще обрати вбрання інших кольорів.

А ви знали, що...

Кожні 2-3 дні самки комарів відкладають по 30-150 яєць, з яких комахи вилуплюються у середньому за сім днів. Якщо самці бракує їжі (крові), починає відкладати меншу кількість яєць або й узагалі припиняє давати потомство. Якщо у кімнаті заникалось два-три комарики, через тиждень по хаті рій не буде носитися. Щоб відкласти яйця, самки мусять тимчасово оселитися біля водойми.

Комар смокче кров зі своєї жертви у середньому чотири хвилини. Перед тим, як приступити до “трапези”, випускає у кров слину, яка містить антикоагулянти — речовини, що перешкоджають згортанню крові. Саме через слину місце укусу червоніє та свербить, і саме через неї передаються збудники небезпечних захворювань...

Схожі новини