Передплата 2024 «Добрий господар»

Йшла на пляж дівчинка – повернулася бабуся

Як врятуватися від фотостаріння?

Літня відпустка асоціюється у нас з пляжами, а значить — з шоколадною засмагою. Відпочивальник прагне якомога довше ніжитися на сонечку, щоб, повернувшись додому, вразити усіх бронзовим відтінком. Однак рано чи пізно настає розчарування, адже засмагла шкіра починає лущитися, втрачати пружність та вкриватися зморшками.

Немає НІЧОГО ДИВНОГО, адже це — ознаки фотостаріння, тобто змін шкіри, викликаних дією ультрафіолету. Передчасні зморшки, пігментні плями, жовтуватий колір обличчя, витончення шкіри, надмірна сухість, коричневі плями (лентиго) — витівки підступного сонечка, яке в обмін на засмагу відбирає юність та свіжість. На відміну від хроностаріння (вікових змін), фотостаріння може спіткати й молоду людину. Відбувається це тому, що після надмірного перебування під теплим промінням потовщується захисний роговий шар епідермісу. Чим він товстіший, тим сухішою та грубшою стає шкіра.

За словами лікаря-косметолога Олени Верещук, довготривала дія сонячного опромінення — неабиякий стрес для організму. Епідерміс реагує на нього посиленим діленням клітин. Мабуть, усі помічали, що за помірної засмаги шкіра стає рівною та щільною. Але надмірний процес спочатку стимулює, а потім виснажує захисні механізми. Ультрафіолетове випромінення запускає процеси, які призводять до утворення вільних радикалів: вони атакують молекули шкіри, руйнують колаген та еластин, які відповідають за пружність, зменшують кількість гіалуронової кислоти. Як наслідок, втрата вологи, зневоднення, сіточка дрібних зморщок... Також зменшується кількість меланоцитів, які відповідають за гарний колір обличчя.

Найкращий порятунок — грамотне засмагання. Хоч як важко втриматися від зайвої годинки на пляжі, але можна перебувати там тільки до 11 ранку та після 16 вечора. Необхідно користуватися сонцезахисними кремами з SPF не менше 30. Навіть якщо ви проводите все літо у місті, це не означає, що проблем зі шкірою вдасться уникнути. Міському повітрю бракує кисню, зате є надлишок хімічних елементів, згубну дію яких підсилює висока температура. Від кисневої недостатності та забруднення порушується кровообіг, сповільнюються процеси регенерації клітин. Зважаючи на це, перед виходом на вулицю на обличчя, шию та інші відкриті ділянки шкіри необхідно наносити крем, що містить SPF не менше 20 та володіє антиоксидантними властивостями.

На щастя, наслідки фотостаріння, на відміну від вікових змін, можна усунути й повернути шкірі здоровий та свіжий вигляд.

Існує декілька варіантів відновлювального догляду, кожен із яких вирішує комплекс проблем. Основне завдання при реабілітації шкіри після сонця — глибоке зволоження. Сучасні процедури та методики можна розділити на фізіотерапевтичні (ультразвук, іонізація), пілінги (хімічні та механічні), ін’єкційні (мезотерапія, біоревіталізація) та зовнішні косметологічні (маски, обгортання, креми).

Якщо немає можливості відвідати косметологічний салон, можна відновити обличчя та тіло в домашніх умовах. За словами лікаря-дерматокосметолога Галини Переймибіди, якщо шкіра дуже суха, на ніч її варто “пригощати” живильним кремом. Удень знадобиться глибоко зволожувальний, та коли лице дуже хоче пити, а на вулиці — сонячна погода, нанесіть тоненький шар живильного. Якщо маєте доступ до натуральних продуктів без нітратів, можна зробити маску з огірка або кавуна. Використовуйте мінімум декоративної косметики.

Ситуацію врятує термальна вода, великий асортимент якої можна знайти в аптеках. Її варто наносити на все тіло багато разів на день, адже це — чудовий очищувальний, зволожувальний та відновлювальний засіб.

Якщо шкіра постраждала від сонця, важливо “не перестаратися” з очищенням. Оскільки вона й так витончена, скраб потрібно використовувати не частіше, ніж один раз на два тижні. Глибоко очищуючі гелі для вмивання, які мають інтенсивну дію та містять саліцилову кислоту, наразі відкладіть. Замість них використовуйте фізіологічні засоби, які продаються в аптеках. Вміст жирів також краще звести до мінімуму, тож у пригоді стануть міцелярні розчини, які добре очищують, зволожують, заспокоюють та захищають в разі контакту з хлорованою водою.

Тіло також потрібно змащувати глибоко зволожуючими лосьйонами щодня. Коли обгоріла шкіра почне облазити, один раз на тиждень користуйтеся скрабом.

Як би ретельно ви не “напоювали” епідерміс ззовні, ваші старання зведуться нанівець, якщо він втрачатиме вологу зсередини. Щодня організм повинен отримувати 1,5 — 2 літри рідини. У пригоді стане не лише питна вода, а й чаї, компоти та супи.