Передплата 2024 ВЗ

«Сніжна» ковдра Туреччини

“Хто не був у Памуккале, той не бачив усієї різноманітності Туреччини”, — кажуть професійні гіди.

Побувавши у цій казці, переконалась у цьому на усі сто відсотків. У цій курортній гавані туристи не побачать звичних для Туреччини пляжів, моря і дешевих ринків. Памуккале — дивовижне місце, де розташовані відразу два «дива світу» — руїни античного міста Гераполіс та унікальні термальні джерела на схилах гір, що утворюють навколо білосніжну ковдру...

ПАМУККАЛЕ, розташоване на південному заході Туреччини, за 250 км від Анталії, не стало восьмим чудом світу лише тому, що воно нерукотворне. Але його краса змушує застигати погляд, аби переконатись, що така дивовижа може існувати насправді. Уявіть собі, посеред зелених гір виблискують білосніжні тераси. Спершу видається, що це льодові брили. Але коли опускаєшся у тамтешні температурі води, температура яких сягає 40 градусів, теорію про лід відкидаєш відразу. Насправді гігантське білосніжне плато на вершині гори утворилося шляхом відкладення солей. Тут століттями з-під землі б’є цілюща мінеральна вода. Стікаючи вниз, вона утворює брили і незвичайні водойми з вапняковими стінами. У термальних джерелах висока концентрація окису кальцію. А вода, насичена вапняком, надає горам білого кольору. Саме тому Памуккале називають «Бавовняним замком».

“Краса тутешніх місцин привертає увагу не лише любителів туристичного спорту, — розповів “ВЗ” гід Іван Калугін. — У Памуккале часто приїжджають артисти, аби зняти посеред білої оази кліпи, зробити фотосесії. Зокрема тут знімав відео Філіпп Кіркоров”.

Окрім безумовної краси, Памуккале славиться лікувальними властивостями. Ця спадщина ЮНЕСКО — джерела термальних вод, яких тут налічується сімнадцять видів. Вже близько двох тисяч років джерела зцілюють хвороби і омолоджують. Стародавні рецепти греків використовуються і донині. Джерела допомагають при захворюваннях травлення, шкіри, печінки та нирок, серцево-судинної та нервової систем, знімають стрес та втому. Щорічно мільйони туристів з усього світу приїжджають в Памуккале для проходження курсу відновних, оздоровчих і лікувальних процедур. Готелі навколо Памуккале, що мають на своїй території власні гарячі і грязьові джерела, дуже популярні, особливо серед туристів з Європи і США.

Схожі новини