Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ярмарок чиновницького марнотратства

Обідають осетринкою за півтисячі гривень! А підтираються – тришаровим туалетним папером...

Як казав колись Рональд Рейган, у чиновників — як у немовлят: шалений апетит на вході і повна безвідповідальність на виході. Апетити українських «чинуш» давно за рамки не лише дозволеного, а й розумного перевалили. Освоюючи державні мільйони на себе, улюблених, пожирачі казни «кладуть» і на прописані для них заборони, і на дірявий бюджет.

У службових автопарках — розкішні «членовози», вартість яких перевищує тисячу мінімальних зарплат. У кабінетах — ремонти і меблі, як у царських палатах. Поки маленькі українці давляться «пакращенням», «великі» напихають животи наїдками за захмарними цінами. А потім, заморені важкою працею, розслабляються у джакузі з інтим-масажем (така диво-ванна за 94 тисячі гривень є у медпункті Нацбанку). І за це задоволення теж держава платить. Погортавши «Вісник державних закупівель», ще й не на такі «чудасії» натрапите. «ВЗ» пропонує свою добірку найскандальніших і найабсурдніших обновок, придбаних за бюджетні кошти з початку цього року.

Пшонку золотом не зіпсуєш

У цьогорічному бюджеті Генпрокуратурі вділили рекордну суму — 3,2 мільярда гривень. Тільки не питайте, куди такі гроші можна витратити, бо «завгоспи» у прокурорських погонах вас не зрозуміють. Для них викласти за раз 114 мільйонів гривень на ремонт приміщення — як два пальці об асфальт.

У дорогих будівлях ГПУ і прокурори мають дорого виглядати. Щоб і костюмчики на них сиділи, і комірці золотом виблискували. Причому золотом не липовим, а справжнісіньким. Для керівного складу Генпрокуратури замовили плащі з комірами, вишитими канітеллю (ниткою, яка на п’ять відсотків складається з натурального золота). Кожна з десяти обновок (шитимуть їх за індивідуальними мірками) обійшлася казні у 1736 гривень. Для «непозолочених» прокурорів плащі утричі дешевші.

Взути президентський броньовик — як нове авто, коштує

Якщо ви від самої лише згадки про покупку нового комплекту шин для свого авто здригаєтеся (за найскромнішими розцінками, обновка обійдеться у дві тисячі гривень), далі краще не читайте. А то доведеться валідол ковтати, дізнавшись, у скільки влітає платникам податків ґума для броньованих «Мерседесів» з «ДУСівського» й урядового автопарків.

Три місяці тому автобаза Держ-управління справами затарилася «взуттям» для «броньовиків», виклавши за 26 шин 649 тисяч гривень. Більші — по 26 тисяч 250 гривень за штуку, менші — по 17 тисяч 910 грн. Закупили шини для своїх броньовиків і у Кабміні. Найдешевші — по 21 тисячі за штуку, найдорожчі — по 23 тисячі (шини для неброньованих «мерсів» з урядового гаража обійшлися удесятеро дешевше). За гроші, витрачені на шини для бронемерина (літні і зимові), можна новеньке авто бізнес-класу купити.

Шкарпетки-«памперси» для прикордонників

Гадаєте, головне для прикордонників — пильність? А ось і ні. Для наших прикордонників головне, щоб ноги не пітніли, а то порушники ще здалеку за запахом вичислять. Ось тільки сухі ноги охоронців кордону геть казну «осушать». За «дихаючі» шкарпетки, які закупили для однієї з військових частин Держприкордонслужби, виклали 259 гривень. Та не за партію — за пару. Хоча у першому ж ліпшому інтернет-магазині ті ж «кулмакси», з того ж поліестрового волокна фірми DuPont пропонують за ціною 113 гривень.

Так лижі гострять, що бюджет ласти склеїть

Поки прем’єр Азаров розпинався з телеекранів про урядову заборону чиновникам на купівлю нових авто, у Державному науково-дослідному інституті ветпрепаратів та кормових добавок саме гострили лижі на чотириколісну обновку. Пригледіли собі «ветеринари» Audi A6 за 547 тисяч гривень. І не простий — з «примочками»: щоб салон був рояльним лаком декорований, сидіння шкірою оббиті, панель алюмінієвими вставками оздоблена... А ще замовники побажали, аби автомобіль укомплектували спеціальним мішком для транспортування довгомірних предметів. А щоб в автосалоні, грішним ділом, не подумали, що у цій торбі науковці збираються тубуси з досліджуваними матеріалами возити, уточнили її призначення: мішок має вміщувати до чотирьох пар лиж або два сноуборди. Мабуть, в інституті вирішили дослідити, чи не спричиняють, бува, кормові добавки танення снігу на гірськолижних курортах.

«Їж ананаси, рябчиків жуй...»

Якби добробут країни вимірювався наїдками на владних столах, ми вже давно б Захід не те що наздогнали, а й перегнали. Хто-хто, а головний державний завгосп (ДУСя), точніше її «дочірка» «Гарант-сервіс», на делікатесах знається. Ну не варениками ж, борщем й узваром VIPiв на фуршетах балувати. Шампанське «Вдова Кліко» (по 618 гривень за пляшку) у прикуску з малинкою за 672 гривні — оце діло! З м’ясного — качина печіночка по 465 грн./кг чи бараняче каре по 540 гривень. Цьогорічний асортимент наїдків від «Гарант-сервісу» торішньому не поступається — ні розмаїттям, ні захмарними цінами. Копчена спинка осетра — 495 грн./кг, спинка палтуса — 263,5 грн./кг, солена сьомга — 220,5 грн./кг, французький «Рокфор» — 397,5 грн./кг, молоденька картопелька — 29 грн./кг, рання заморська морквочка — 42,96 грн./кг,

імпортна зелена цибулька — 168 грн./кг. І це — далеко не весь список закупів, на які «Гарант-сервіс» вийняв з бюджетного гаманця 6 мільйонів 190 тисяч гривень.

За такими шторами країна — в безпеці

Щоб «шпійони» до державних секретів не добралися, у Раді нацбезпеки й оборони вирішили наглухо зашторитися. «Антишпигунські» куліси знайшли в одному з модних столичних салонів, який торгує заморським текстилем. За 11 штор на 128 тисячах гривень сторгувалися. Скільки за які моделі виклали — засекречена інформація: її у «Віснику державних закупівель» не вказали, хоча мали б. Середня ціна за придбані для РНБОУ обновки — понад 11 тисяч гривень виходить. Є у комплекті і мотиризовані штори — на дистанційному управлінні. Невже секретну валізку з пультами від них секретар Нацбезу у сейфі ховає — як ядерну кнопку стереже?