Передплата 2024 «Добрий господар»

Приборкувач королів джунглів

Всесвітньо відомий дресирувальник стверджує, що працювати в українському цирку економічно вигідніше, ніж в італійському

32-річний Еммануель Алесандро Фаріно — представник знаменитої італійської династії дресирувальників. Рік тому він став відомим у всьому світі тим, що подарував чотиримісячне левеня Кайло Папі Римському — Бенедикту XVI. Понтифік ввірив його під опіку Еммануеля з умовою, що через два роки продемонструє, чого навчився його улюбленець. Зараз дресирувальник разом із левеням гастролює Україною — працює у знаменитому “Цирку Кобзов”. Про свою нелегку працю та переваги роботи у нашій країні він розповів кореспонденту “ВЗ”.

Виступ Еммануеля з чотирма левами та тигром — родзинка шоу-програми “Vivat”. Дресирувальник розробив цікаву постановку. Королі джунглів виходять з риком під мелодію “Show must go on”. Найбільше глядачів вражає, як Фаріно безстрашно пхає голову до пащі Кайло, а після цього сідає на нього верхи. У всіх на очах також ніжно чмокає його у носа.

Під час нашої розмови дресирувальник поводився з царем звірів так само по-дружньому. Бавився з Кайло, мов із кошеням: перекидався з ним в обіймах, тваринка заскакувала на дресирувальника верхи.

Еммануель розповів, що дресирувальниками працювали його батьки, а також усі діди-прадіди. Коли настав час визначатися з професією, хлопець навіть не вагався: його місце лише у цирку. Але батько був категорично проти того, щоб син працював з тваринами. До 27 років Еммануель пробував себе у різних видах циркового мистецтва, але під час роботи в одному з цирків Монте Карло зрозумів, що його покликання — хижаки. Наречена довго відмовляла коханого від небезпечного кроку: мовляв, ти — успішний артист, для чого тобі ще й тварини? Але переконати молодого чоловіка було неможливо: несподівано для всіх він купив клітку і свого першого левенятка, через декілька днів — ще одного. Спочатку навчився працювати з ними двома, згодом кількість вихованців зростала. Зараз під його опікою семеро хижаків. П’ятеро — виступають, двох поки що тренує. Серед них є тигр, у парі з яким Еммануель навчився виконувати вальс. Танцюючий тигр — ще один шедевр його власної програми, який глядачі приймають “на біс”.

Два роки тому у житті приборкувача хижаків сталася важлива подія. Він був присутній на з’їзді мандрівних артистів цирку у Ватикані. Саме там презентував одного зі своїх улюбленців — маленького Кайло, Папі Римському Бенедикту XVI. Каже, понтифік зрадів подарунку, та оскільки у Ватикані немає умов для утримання лева, віддав його на виховання Еммануелю з умовою, що через два роки він покаже йому, як виріс та чого навчився Кайло. До зустрічі зі справжнім господарем залишився рік, тож дресирувальник робить усе, аби не розчарувати понтифіка.

Еммануель розповідає, що намагається брати на виховання зовсім маленьких левенят, адже якщо хижак не виріс серед людей, приручити його практично неможливо. На навчання малюка доводиться витрачати менше року: приблизно через сім-вісім місяців його можна виводити на суд публіки. Щоправда, у дресирувальника був випадок, коли зоопарк подарував йому двох дорослих тварин. Він погодився їх виховувати й потроху, упродовж декількох років, все ж таки вдалося досягнути результатів.

Нещодавно з приборкувачем хижаків сталася історія, яку запам’ятає на все життя. Одна з його “великих кицьок” під час годування вдавилася шматком м’яса. Їжа стала поперек горла, тварина перестала дихати і впала. Не вагаючись, дресирувальник кинувся до улюбленця і руками витягнув м’ясо з горла. А тоді покликав дружину з сестрою, які зробили королю звірів штучне дихання. Еммануель вважає, що порятунок тварини — не менш важливий, ніж людини. Не пам’ятає, скільки разів вихованці кусали та дряпали його, натомість хвилювання за життя одного з них не забуде ніколи.

Із засновником “Цирку Кобзов” Миколою Кобзовим Фаріно познайомився на міжнародному цирковому фестивалі, який відбувався у Латинській Америці. Коли він запропонував дресирувальнику роботу в Україні — не вагаючись погодився. Каже, працювати у країнах СНД економічно вигідніше, ніж в Італії: тут висока зарплатня, хороші умови для роботи, тож для зірок світового масштабу у нас — немов медом намазано.