Передплата 2024 «Добрий господар»

Менінгіт на наші голови!

У Львівській області зареєстровані 40 випадків небезпечної недуги

З такою ситуацією медики не стикалися давно! З початку місяця у Львівській області зареєстровані 40 хворих на серйозну (з підвищеною кількістю рідини у центральній нервовій системі) форму менінгіту. 13 жертв небезпечної хвороби — діти.

У Росії спостерігають високий рівень захворюваності. Вочевидь, саме звідти ентеровірусна інфекція, яка провокує недугу, добралася до нас. Найбільше підвищення захворюваності спостерігають у Буському районі: там зареєстровані 18 складних випадків, серед хворих п`ятеро дітей.

Недугу можна “підхопити” як від хворої людини, так і від вірусоносія, який сам не хворіє. Механізм передачі — фекально-оральний. Тобто джерело інфекції — брудні руки, предмети побуту, вода, продукти харчування. До того ж хвороба передається повітряно-крапельним шляхом.

За словами лікаря-інфекціоніста Тетяни Повідак, підступність недуги у тому, що вона маскується під звичайну застуду або ГРЗ. Загрожує всім, хоча найбільше полюбляє молодих людей та дітей до п`яти років. Уберегтися — доволі складно. Після інфікування, у випадках неправильного лікування, хвороба може поширитися за шість годин, а за 12 — позбавити людину життя.

Менінгіт проявляється підвищенням температури тіла до 39 градусів, різким головним болем, почервонінням обличчя, може з`явитися дрібний висип, який швидко зникає. Хворого непокоять запаморочення, нудота, багаторазове блювання, ригідність м`язів потилиці. Деколи спостерігаються марення та судоми. Існують три форми хвороби. Фарингіт (практично ГРВІ), менінгіт (головні болі) та блискавичний перебіг, що несе найбільшу небезпеку.

Заступник начальника головного управління держсанепідслужби у Львівській області Олег Когут зазначає, що наразі вирує ентеровірусна інфекція, яка ускладнюється менінгітом. Тож спочатку у жертви недуги незначно підвищується температура тіла, “тече” з носа...

Особливо слід берегти дітей, адже у них слабший імунітет, тож організму важче опиратися інфекціям. Як дорослому, так і дитині, за будь-яких ознак нездужання потрібно залишатися вдома та викликати лікаря. Але найкращий спосіб уникнути біди — профілактика. Перш за все, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Тобто якомога частіше мити руки з милом, особливо — коли приходите з вулиці або перебуваєте у людному місці.

Інфекцію легко підхопити у воді. Зважаючи на це, можна плавати тільки у спеціально відведених місцях й триматися подалі від табличок “Купатися заборонено!”. Уникайте можливого потрапляння води до рота. Вживати можна тільки переварену та бутильовану воду.

Вдома потрібно якомога частіше проводити вологе прибирання, провітрювати приміщення, регулярно змінювати рушники та постіль на чисті. Особливо слід бути обережними з продуктами харчування. Вони повинні бути свіжими, овочі та фрукти слід ретельно мити гарячою водою.

Найбільша небезпека криється у самолікуванні та відмові від госпіталізації: таким чином ви ризикуєте своїм життям та долею близьких людей. Хвороба ускладнюється серйозними ураженнями центральної нервової системи, які можуть залишити людину інвалідом на все життя. Можливий також летальний результат.

Схожі новини