Передплата 2024 «Добра кухня»

Цього разу дівчаток за викликом у меню не було...

Гастрономічний фестиваль «Львів на тарілці» вражав розмаїттям смаколиків і креативних страв

«Мистецтво їжі не має нічого спільного з потребою задовольнити голод», — у справедливості цього афоризму від знаного на початку ХХ століття паризького ресторанного критика князя Курнонського не раз пересвідчувалися гості львівського гастрономічного фестивалю «Львів на тарілці». Цього року свято смаку відбулося у місті Лева вже вдруге і впевнено засвідчило, що Львів претендує на звання гастрономічної столиці України, якщо ще не став нею. На гастрономічний фестиваль приїхало багато гостей з України та з-за кордону, серед яких — телезірки, бізнесмени, політики, ресторатори, готельєри. Найкращі кухарі Львова, найкращі ресторани і кав’ярні дивували своєю продукцією, а на ярмарках, влаштованих на площі Ринок, очі розбігалися та слинка текла від різних смаколиків…

Що за меню без еротики?

Оригінальним “заспівом” на початку фестивалю стало відкриття у Музеї мистецтва давньої української книги виставки французьких та американських меню кінця ХІХ-початку ХХ ст. «Меню як мистецтво». Експонували частину колекції знаменитого на той час французького гастрономічного критика князя Курнонського, власником якої тепер є львівський ресторатор Вардкес Арзуманян.

Своє перше меню пан Вардкес купив два роки тому за 100 доларів. Тепер його колекція налічує понад 700 екземплярів, серед яких є і XVIII-XIX ст. Найдорожчим експонатом на виставці є меню авторства знаменитого чеського графіка Альфонса Мухи. Це перелік страв ресторану бургонських вин початку ХХ ст. Його оцінюють у кілька тисяч доларів. Не менш рідкісним є меню зі сліпим тисненням. Цей французький графічний твір 1911 року містить біле тло, написи на якому можна роздивитися тільки на сонці, повернувши під відповідним кутом.

Більшість меню, представлених в експозиції, мають “еротичний присмак”. Зараз би таку рекламу назвали сексистською. Оголена жінка лежить на тарілці, жінка подає оголені груди на таці, чоловік за пишно накритим столом цілує напівоголену жінку в груди... Вардкес Арзуманян розповів, що має у своїй колекції одне львівське цікаве меню кінця XIX ст. — там поряд зі списком страв і напоїв є також список... дівчат на замовлення. “Це теж культура споживання і нікуди ми від неї не дінемося”, — підсумував ресторатор.

На гала-вечерю — червоною доріжкою

Відомий український винороб, екс-міністр палива й енергетики України (2005-2006) Іван Плачков співпрацює з фестивалем «Львів на тарілці» з самого початку його проведення. Цього року саме червоні та білі вина “Колоніста” сусідили із гастрономічними шедеврами, приготовленими чотирма шеф-кухарями львівських ресторанів, які можна було скуштувати під час гала-вечері.

На галерею-терасу Палацу мистецтв вела червона доріжка, по якій дефілювали гості, вбрані у вечірні строї. На запрошених чекали вітальні напої — аліготе врожаю 2011 року та спеціально зварене темне пиво фестивалю «Ель Бронзовий» від пивоварні «Кумпель». Слух тішили звуки мюзик-бенду Orchestra Vito. Далі гостей запросили за довгі столи, чудово сервіровані на терасі палацу. Кожну страву представляли ведучі вечора, а потім декілька десятків кухарів під музику виносили тарілки з цим смаколиком.

Спочатку подали холодний перекус — паштетики з птиці та м’яса: печені, варені, в салі та в галяреті за давніми галицькими переписами. Страву доповнював щойно спечений ще теплий житній хліб. Перша страва — холодний зелений борщ-пюре у духмяному хлібному кошику. Після цього — гарячий перекус: завиванець зі щупака, фарширований шпинатом та січеник (січена котлета) з коропа з волоком (маса з відвареного щавелю, підсмаженого з цибулею і часником). Друга страва — пражена качина ніжка, подана на червоній капусті з родзинками під сливово-винним соусом. Цей шедевр створили дуетом два “шефи” — українець Євген Сушко з CitadelInnHotel&Resort та поляк Януш Пира з замку Дубєцко. Два шеф-кухаря під гучні оплески вийшли в зал і поспілкувалися з публікою.

На десерт було макове тістечко з горіховим кремом та вишневим джемом з фруктами — за рецептом відомої галицької кулінарки Дарії Цвек. Тістечко подали з фільтр-кавою, приготованою з авторської суміші (від «Світу Кави»). Щоправда, стосовно цієї кави почула нарікання гостей свята: мовляв, трохи водяниста, американський варіант, велика чашка, багато води. І дійсно, львів”яни більше звикли до міцної кави, на кшталт італійського рістретто…

Ярмарками свято повниться...

Одна із VIP-гостей фестивалю — телеведуча кулінарних проектів, власниця кулінарної школи «Картата Потата» Даша Малахова. Вона є частим гостем львівських гастрономічних фестивалів, а от на “Тарілці” — вперше. Даша відкривала фестиваль на площі Ринок, причому зазначила, що львівська кухня — особлива: «Річ не в кухні, а в людях, у гостинності Львова». У Львові телезірка провела майстер-клас для дітей з випікання галицького сирника.

Поряд із “камерними” заходами долучитися до гастрономічного свята могли усі охочі, побувавши на ярмарках просто неба на площі Ринок — «Ярмарку львівської кухні” та ярмарку «Смакуємо з Карпат». Тут можна було скуштувати і прикупити місцеві продукти, готові страви, мед, каву та солодощі.