Передплата 2024 «Добрий господар»

У корчах – цілі полчища гадюк!

Будьте уважні: змії ховаються навіть на городах

Вдруге за останні півтора тижні гадюки наробили проблем на території Зарічанської сільської ради Жидачівського району на Львівщині. У першому випадку у селі Лискові змія вкусила приїжджу 32-річну жінку, яка пішла збирати суниці. А у минулий четвер, на свято Вознесіння, неподалік Корчівки вона підкосила 22-річного хлопця, який через кілька днів збирався їхати на заробітки у Польщу. В обох випадках від фатальних наслідків потерпілих вберегли небайдужість оточуючих і професійні дії медиків.

Останній ТРАФУНОК стався в урочищі «Границя», яке з усіх боків оточене лісами. Віктор Ковальов зібрався до магазину сусіднього села Корчівки. Була гарна погода, тож хлопець чимчикував у легкому взутті, у шльопанцях. На дорозі трапилася калюжа, хлопець перескочив її, ступивши у траву. І тут же відчув різкий біль — наче щось обпекло великий палець лівої ноги. Спочатку не звернув уваги, подумав, що то комар вжалив, їх зараз он скільки розвелося. Але через якихось десять хвилин почали терпнути ноги і руки, крутитися голова. Втрачаючи свідомість, юнак встиг подзвонити рідним про свою незрозумілу слабість.

Мама швиденько примчала на місце, надрізала місце зміїного укусу і, ризикуючи сама отруїтися, взялася відсмоктувати і спльовувати кров (від стресу самій стало згодом зле). Вчасно нагодилася і фельдшер зі села Лискова пані Марія. Коли вони надавали першу допомогу, зі селища Журавного підоспіла машина «швидкої». Везучи хлопця до лікарні, медики прямо в салоні поставили йому крапельницю.

Зараз загрози життю Віктора немає, із реанімації Жидачівської лікарні його перевели у хірургічне відділення. Сьогодні повинні виписати додому.

Про ймовірну небезпеку при зустрічі зі зміями треба пам’ятати всім, хто вибирається на природу. Цього «різкоконтинентального» сезону — з дощами, припарками — отруйні плазуни особливо активні і агресивні. Необережний рух — і може статися непоправне. Змія готова поставити свій неприємний «автограф» у найнесподіванішому місці. Навіть на городі. У цьому переконався і кореспондент «Високого Замку», який минулої суботи на грядці у маминому селі натрапив на метровий панцир-шкіру гадюки, що нагадувала колготки у сіточку. Гадюче створіння має звичку скидати зі себе старий «одяг». Цього разу воно зробило це, затиснувши голову у розвилці картопляного бадилля. Щоб не шукати на свою голову пригод, польові роботи ми тимчасово звернули. А панцир, який один до одного повторює конфігурацію зміїного тіла (є навіть відбитки очей), сховали як сувенір…

Схожі новини