Передплата 2024 «Добрий господар»

Alfa Jazz Fest: тисячі глядачів та двадцять джазменів

Львів заполонили українські та європейські меломани — 13 червня стартував Третій міжнародний Alfa Jazz Fest.

Захід очолив список кращих джазових літніх фестивалів, за даними Форбс Україна. Оцінити вуличні сцени, два десятки артистів, джем-сешни в клубах зможуть любителі джазу з усього світу, просто увімкнувши телевізор. Виступи відомих джазменів на львівській сцені чотири дні поспіль транслюватиме французький телеканал Mezzo.

Наплив ПРИХИЛЬНИКІВ джазу розпочався ще напередодні Alfa Jazz Fest, квитки на усі концертні дні та номери в готелях розлетілись блискавично. До початку фестивалю слухачів налаштував на потрібну хвилю відомий контрабасист з Ізраїлю Авішаї Коен. Разом із клавішником та драмером Авішаї влаштував 60-хвилинний джазмарафон. А вже ввечері першого фестивального дня на головному майданчику — сцені імені Едді Рознера — музикант презентував новий альбом. Програма, яку привезли у Львів Коен та компанія, досі ніде не виконувалася — гості Alfa Jazz мали змогу насолодитися новими композиціями Авішаї одними із перших у Європі. Джазмен розповів, що він фанат своєї справи, улюблена музика доводить його до шаленства. “Як же я люблю те, що ми робимо разом. Я з головою занурююся у цей процес, у цей звук. Це просто магія...”, — зізнався музикант.

Відкривав концертну програму 13 червня легендарний Dirty Dozen Brass Band — один із найстаріших брас-бендів Нового Орлеану, заснований понад три десятиліття тому. Лідер ансамблю трубач і вокаліст Грегорі Дейвіс відомий не тільки як музикант, а й як арт-директор одного з найбільших у світі джазових фестивалів New Orleans Jazz & Heritage Festival. Колектив поєднав на сцені традиційну новоорлеанську музику з такими стилями, як фанк і бібоп. У музиці Dirty Dozen Brass Band відчувається неймовірна свобода, яка дозволяє об’єднувати джазові стандарти і популярні мелодії.

Основні заходи Alfa Jazz Fest відбуватимуться впродовж 13-16 червня на трьох сценах. Першу буде встановлено на площі Ринок, другу — у Парку культури імені Богдана Хмельницького (сцена імені Едді Рознера), третя — в дворику палацу Потоцьких. Видатний німецький джазмен Тіль Бреннер приїде на другий день Alfa Jazz Fest із презентацією нової платівки. 14 червня на фестивалі виступить норвезький піаніст Бугге Вессельтофт, за сприяння якого 15 років тому у світі з’явився жанр «нью-джаз» (джаз, перекладений на електронні ритми). Того ж дня дасть концерт відомий американський гітарист Ел Ді Меола, а вже наступного дня Львів побачить Боббі Макферріна — музиканта, який написав найпростішу джазову композицію Don’t Worry, Be Happy.

16 червня о 10 ранку біля Оперного театру розпоч-неться благодійний пробіг «Джазова миля», переможець якого отримає унікальну можливість розпочати недільний концерт на сцені на площі Ринок. На завершення Alfa Jazz Fest увечері, 16 червня, дасть концерт українська співачка Джамала, яка презентуватиме джазові композиції з нового альбому на площі Ринок.

Схожі новини