Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У грозу вимикайте мобільні!

Навіть якщо ви — вдома. Високочастотне електромагнітне поле телефонів притягує блискавки

На планеті одночасно може бушувати до двох тисяч гроз. Протягом доби людство має можливість спостерігати за 8 млн. блискавок. 90% електричних розрядів “застрягають” у грозових хмарах. Лише кожна десята блискавка вдаряє об землю.

За СТАТИСТИКОЮ, щороку від ударів блискавки в Україні гине 15-19 осіб, хоча ще 10 років тому “небесний вогонь” забирав життя 7-8 українців. У зв’язку з глобальним потеплінням повітря стає більш вологим, а вода — хороший провідник.

“Якщо гроза застала вас на відкритій місцевості, вимкніть мобільний телефон. Існує загроза, що високочастотне електромагнітне поле телефону притягне блискавку. Не стійте під електроопорами, металевими арками, самотніми деревами. Не біжіть! Сховайтеся під невисокими деревами з густими кронами”, — радить лікар-реаніматолог Олег Фогт.

На відкритій місцевості можна сховатися у сухій ямі, канаві, яру. Згрупуйтеся, підібгайте коліна, опустіть на них голову, ступні тримайте одна біля одної. Ізолюйтеся від землі — покладіть під сідниці поліетиленовий пакет, сухі гілки, каміння, одяг. Металеві предмети (у т.ч. мобільні телефони) покладіть на відстані 15-20 м від себе. Навіть вимкнений телефон у грозу — джерело смертельної небезпеки!

Якщо гроза застала, коли купалися у водоймі, негайно вийдіть з води. Якщо у цей момент перебуваєте вдома, вимкніть усі електроприлади. Витягніть з телевізора кабель вуличної антени. Не стійте біля вікон, зачиніть їх. Тримайтеся по центру кімнати.

Якщо у момент буревію перебуваєте в машині, з’їдьте з пагорба, заглушіть двигун, вимкніть радіоприймач. Не паркуйтеся під лініями електропередач та високими деревами. Намагайтеся не торкатися металевих деталей кузова.

Якщо назустріч вам рухається кульова блискавка, не біжіть. Сховайтеся під якесь укриття, закрийте обличчя руками. Якщо кульова блискавка переслідує вас у закритому приміщенні, пройдіть у сусідню кімнату і ляжте на підлогу, під стіл або ліжко. Постарайтеся відгородитися від небезпеки дверима.

Як надати допомогу потерпілому? Олег Фогт радить: негайно викликайте “швидку”!“Реанімаційні заходи можна проводити не більш як півгодини. Якщо за цей час не буде надано адекватну допомогу, людина помре. Поки “швидка” буде їхати, проводьте штучну вентиляцію легень (методом “рот у рот”) та непрямий масаж серця. Дотримуйтеся принципу 30:2 (30 натисків на грудну клітку, два різких вдихи), — інструктує лікар. — Не зупиняйтеся! За потреби, очистіть дихальні шляхи. Удар блискавки прирівнюється до високовольтного високоамперного електричного ураження, внаслідок якого настає рефлекторна зупинка дихання та серцебиття. Реанімаційні заходи треба робити одразу, бо через 4-5 хвилин загине мозок”.

Схожі новини