Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тосол із... соди виготовляли ділки на Прикарпатті у промислових масштабах

Правоохоронці Івано-Франківської області викрили мережу нелегального виробництва та збуту тосолу (речовина для охолодження транспортних засобів) та пально-мастильних матеріалів, яку облаштував один із жителів Богородчанського району.

Про МАСШТАБИ діяльності підприємця-шкідника свідчить те, що під час санкціонованого обшуку у підпільному цеху правоохоронці вилучили понад 5 тисяч літрів автомобільного мастила та 4 700 літ-рів “лівого” тосолу.

Підпільний цех діяв як справжнє виробництво. Для виготовлення того, що продавалося як тосол, ділки використовували соду, оцет, воду та синьку. Виготовлену з цих компонентів речовину відстоювали у тисячолітрових бочках, після чого розливали у півторалітрові, трилітрові та п’ятилітрові каністри. Потім на каністри наклеювали етикетки марок відомих виробників та вивозили на продаж.

Розуміючи, що якийсь автомобіліст за такий “товар” може і пику набити, ділки продавали “ліву” продукцію в сусідніх районах. Якщо пально-мастильні матеріали, які вони викрадали на державному підприємстві, справді можна було використовувати для експлуатації автомобілів, то так званий тосол лише псував автівки. Спеціалісти, яким вилучений тосол передали на експертизу, зазначили, що сода, що була головним компонентом цієї суміші, не лише не охолоджувала, а ще й виводила з ладу систему охолодження транспортного засобу.

Наразі правоохоронці, повідомили у відділі зв’язків з громадськістю УМВСУ в Івано-Франківській області, з’ясовують кількість осіб, задіяних у незаконному бізнесі, та “вираховують” всю мережу збуту “лівака”.

Схожі новини