Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рейдери на ім’я… одуди

Або як пернаті конкуренти не поділили між собою шпаківню

Цю напівкумедну і багато в чому повчальну для людей історію про непрості стосунки братів наших менших розповів мені міліцейський підполковник з хутора Малинівки Микола Лещук.

Микола ГРИГОРОВИЧ — справжній господар на своїй невеликій дачці під лісом. Що тут тільки не росте! Крім городини, знайшлося місце для саду, квітів. Навіть розбив невеличкий сквер із молоденьких сосен-ялин, де ростуть маслюки і підпеньки…

Три роки тому на власноруч вирощеній березі господар обладнав шпаківню. Хотів, щоб до хорового співу соловейків, зозуль додавали свої акорди шпаки. Через якийсь місяць ці співуни справили новосілля, на всі заставки виводячи вигадливі мелодії.

Втім, присутність шпаків викликала невдоволення господині — бо домашні артисти вирізнялися неабияким апетитом: усі вирощені ягоди повикльовували. Казала чоловікові прогнати пернатих хуліганів. Але як їх проженеш?

Крамольні думки господині ніби підслухав лісовий одуд — симпатичний птах зі строкатим пір’ям і кумедним гребінцем на голові. Він зайняв чужу «хату». Шпаки прилетіли у насиджене місце, а там уже є «ґазда» — всіма силами відбивався, і таки не пустив законних квартирантів у їхнє помешкання. Шпаки здалися, змушені були шукати собі притулок в іншому місці…

А цього року, навчені гірким досвідом, прилетіли швидше, завчасно зайняли свою колишню житлову площу. І ось уже кілька днів гуртом тримають кругову оборону шпаківні. Похнюплені красунчики з червоними гребінцями на головах лише збоку поглядають на втрачені позиції…

Одуди — чи не найбільші симпатяги серед пернатих у наших лісах. Але мало хто знає, що вони, попри свій шляхетний вигляд, не люблять порядку, чистоти. На відміну від інших птахів, лінуються прибирати свої гнізда від посліду. Тому з їхніх осель несе каналізаційними «ароматами». Орнітологи підо-зрюють, що роблять це одуди навмисно — щоби якісь лісові «безхатченки» не занадилися у їхні хатки.

Більше того, як розповідав мені один з єгерів, одуди — віроломні, підступні птахи. Влучивши момент, вчиняють рейдерські атаки на чиїсь гнізда, паскудять там так, що звідти нестерпно «штиняє». І цим відбивають охоту «законним» мешканцям повертатися у рідну оселю. Повадки в одудів — як у деяких людей.

Схожі новини