Передплата 2024 ВЗ

Письменників помістять в тепличні умови

Відкривається перша в Україні резиденція для молодих авторів

Триває пошук молодого україномовного літератора, що оселиться в івано-франківській резиденції, де йому створюватимуть усі умови для творчості. Тарас Прохасько, Василь Карп’юк та Віталій Чупак, котрим і належить задум, об’їздили півкраїни в пошуках талановитих поетів та письменників. Участь в проекті беруть молоді автори віком від 18 до 30 років з усієї України, окрім Івано-Франківська. Претенденти на проживання у резиденції подають короткий виклад біографії та свої творчі роботи будь-якого жанру.

До ЗАВЕРШЕННЯ конкурсу залишилося менш ніж два місяці, з кожним днем кількість охочих відчути смак мистецької ідилії більшає. Серед конкурсантів лідирують поети, трохи менше прозаїків, є навіть один драматург. Переможець отримає можливість місяць прожити у хостелі Івано-Франківська та харчуватись в ресторанах міста. Проте життя у резиденції буде не таким вже й безтурботним. Молодий автор матиме певні обов’язки: вислуховувати поради знаних письменників Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Володимира Єшкілєва, творити кожного тижня есей, мандрувати гірськими селами, бувати на фестивалях, спілкуватися з різноманітними творчими людьми.

«Ми, як організатори проекту, маємо на меті надати молодому митцю контактувати зі світом, пізнавати людей, відкривати нові горизонти у житті, — розповів Тарас Прохасько. — Адже спілкування, передання певної інформації — це основний сенс літератури. Обирати переможця будемо суб’єктивно, тобто керуючись власними смаками та уявленнями про літератора, вирішуватимемо, чи зможе молодий автор прислужитись розкриттю теми Франківщини. Я особисто буду приділяти увагу світосприйняттю письменника, здатності бачити і передавати побачене. Не йдеться про те, щоб підтримати перспективних поетів чи письменників, це швидше можливість пожити у цьому краї, пізнати його».

«Зараз ми розглядаємо як нові, так і опубліковані раніше тексти, — розповів Василь Карп’юк, молодий письменник, а за сумісництвом ініціатор проекту. — Є учасники з Сімферополя, Харкова, Києва, Львова. Намагаємось зрозуміти рівень автора, наскільки вдало він оперує словом. Під час проекту переможець конкурсу напише чотири есе, що увійдуть пізніше в окремий альманах. Впродовж усього перебування в Івано- Франківську його консультуватимуть досвідчені літератори, координуватиме оргкомітет.

Я сам молодий автор і розумію, чого потребує такий письменник, — перш за все розуміння, уваги та можливості присвятити свій час літературі».

«Коли ми з Василем Карп’юком думали над реалізацією проекту, — розповідає лідер гурту «КораЛЛі» Віталій Чупак, — то зрозуміли, що людині, аби творити, нічого особливого не потрібно. Так склалось, що у Василя з’явилося бажання, у мене — можливості, а для Тараса створення літературної резиденції було давньою мрією. У Європі давно діють літературні стипендії та резиденції для авторів. Сподіваємось, такі проекти приживуться й в Україні. До кінця терміну прийому заявок — 15 червня — очікуємо близько сотні авторів. Вже зараз назбиралось багато достойних кандидатів. Щоб зробити правильний вибір, консультуватимемось ще, як мінімум, з двома таємними членами журі. Для мене важливі теми, які зачіпає автор у своїй творчості, думки, котрими він переймається. Тобто повинні збігтися частоти коливання душі автора і членів журі».

Схожі новини