Передплата 2024 «Добрий господар»

«Бурулькопад» на наші голови!

Через падіння крижаних «снарядів» потерпіли дві жінки

Після снігопадів та морозів потерпаємо від “бурулькопаду”. Скільки не обурюємося з приводу того, що комунальники не рятують нас від цієї крижаної небезпеки, щороку під час відлиги жертвами бурульок стають щонайменше кілька людей. І ось нові потерпілі від крижаної небезпеки — у Львові бурульки травмували двох жінок. На вул. Під Дубом, 24, постраждала 36-річна жінка, а на вул. Лесі Українки, 1, крижана брила звалилася на 78-річну пенсіонерку. В обох потерпілих закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку.

Як розповіли “ВЗ” у травмпункті лікарні швидкої допомоги, на щастя, травми були не дуже серйозними, жінкам надали необхідну медичну допомогу і відпустили додому.

Залишається тільки розраховувати на те, що чергова «вилазка» з дому завершиться добре, і можна буде дістатися на роботу чи з роботи без надзвичайних ситуацій. Розраховувати треба в першу чергу тільки на себе: потрібно бути обережними, йдучи вулицею, дивитися вгору, чи немає на дахах будинків загрози, обходити місця, обгороджені спеціальними стрічками. Але і це не дає гарантії безпеки, адже зазвичай більша частина тротуару заставлена машинами, отож людям доводиться протискуватися вузькою стежечкою. Ось і будь тут мудрим…

Відповідальність за очищення дахів від бурульок та снігу несуть балансоутримувачі будинків — керівники комунальних підприємств (жеки). Кореспондент “ВЗ” побачила, як на одній із вуличок у центрі Львова тротуар довкола будівлі з бурульками обгородили дерев’яними конструкціями. Чому працівники ЛКП полінувалися збити небезпечні бурульки, які рясно звисали з дахів? Через це містяни змушені були ходити по проїжджій частині дороги.

Якщо на перехожих не впаде бурулька, то немає гарантії, що не потраплять під колеса автівки... А один з готелів Львова підійшов до вирішення проблеми краще — викликав спеціалістів з МНС, які за півгодини збили з даху крижані брили.

Начальник відділу житлового господарства Галицької райадміністрації Василь Салабай пояснив “ВЗ”, що у випадках травмування двох жінок працівники ЛКП уже були готові збити бурульки та снігову брилу, але… не встигли. “Ми обгородили небезпечне місце стрічкою. Працівники ЛКП якраз пішли по драбину, щоб добратися до бурульки. Але пригріло сонце, і бурулька впала в той момент, коли жінка йшла по тротуару, — запевняє чиновник. — Обидва будинки розташовані на сонячній стороні. Повірте, робимо все можливе, щоб снігові брили не падали містянам на голови. У центрі міста немає дахів, які обладнані спеціальними затримувачами для снігу, забудова — щільна, вулички — вузькі. В таких умовах складно обійти усі будівлі, вчасно збити бурульки. Якби ми взагалі не займалися цією проблемою, то випадків травмувань людей було б ще більше. Щодня бригади ЛКП (3-5 людей) очищують дахи будинків, небезпечні ділянки обгороджують. Але деякі перехожі ігнорують попереджувальні стрічки, навіть не піднімають голову вгору, не дивляться, чи немає небезпечної бурульки. Якщо потрібно, то до роботи залучаємо вишку. Але це вартісна річ для ЛКП — від 1,5 до 2 800 гривень за виїзд”.