Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Золотий Пегас» – майбутня відзнака Миколаївської Книжкової толоки

«Книжкова толока-2013» відбувалася з 22 по 24 березня у районному місті Миколаєві

Маленьке містечко під Львовом — Миколаїв, яке ще сім років тому асоціювалося лише з цементним заводом, тепер відоме як місто проведення щорічної Книжкової толоки.

Хоч снігові замети та дорожнє покриття не сприяли, але зустрічі у багатьох школах району все ж відбулися. Традиційні заходи — «Книгообмін», «Безпрограшна лотерея», майстер-класи: «Лялька- мотанка», «Творча листівка», «Малювання пластиліном»...

«Чим більше буде таких «Книжкових толок» у районних центрах, тим вільніші ми станемо, — зазначила Ірина Фаріон. — Це тримається на ініціативі окремих людей — п. Люби Хомчак. І дуже добре, що знаходиться порозуміння між владою та організаторами. Адже це перетворює Миколаїв на культурний центр. Звідси йдуть сили на інші райони. І «Книжкова толока» — це приклад для наслідування».

У п’ятницю, 22 березня, крім зустрічей у школах, відбувався дискусійний клуб — «Слово, чому ти не твердая криця...». Учасниками були відомі письменники та активні читачі.

«Золотий Пегас» — таку назву матиме майбутня від-знака «Книжкової толоки». До журі увійшли Марія Чумарна, Мирослав Дочинець, Володимир Лис, Володимир Шовкошитний, Юрій Николишин, Юрій Винничук, Василь Шкляр, Олександр Смик, Василь Кузан. Кожен із членів суддівської колегії отримає набір книг, з яких обере найкращу, та наступного року, на «Книжковій толоці-2014», відстоюватиме її право на здобуття нагороди за великий духовний внесок у розвиток української літератури. Відзнаку виготовлятиме майстер Юрій Мірошніков.

Коментарі для «ВЗ»

Володимир ЛИС, журналіст, драматург, письменник

Як «неофіт» повинен сказати, що зачарований доброю організацією, а головне можливістю спілкування та пізнання тих, кого ти чув, читав, але не був особисто знайомий.

Збираємо гурт тих, хто плекає українське слово, яке варте того, щоб звучало в європейському контексті. Володимиру Лису, якому не все подобається, «Книжкова толока» дуже подобається.

Ганна ОСАДКО, письменниця, літератор

Миколаївська толока — це диво дивне. Була на багатьох книжкових виставках і в Києві, і у Львові. Та, скажу відверто, ця виставка, ця толока, ці майстер-класи, ці люди — сильніші устократ, справніші, щиріші.

Юлія БРОВАРНА, поетеса, художник-ілюстратор

Саме так відбуваються інсайти, коли раптом усвідомлюєш, що недостатньо вивчив свою країну, коли досі десь існував такий фантастичний заповідник як Миколаїв, де є на що подивитися, кого послухати і чим надихнутися.

І господарі, і гості викликають культурний шок, тож певна, що з «Книжкової толоки» повезу повні очі й вуха світу, — особливого і позавимірного.

Схожі новини