Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трамвай за трамваєм... не їхав – бо рейки під снігом

На тижні будуть нові неприємності — танення снігу і «потоп»

Аномальна березнева негода вкотре довела неспроможність комунальних служб працювати в екстремальних ситуаціях. Шоковані львів’яни розповідали, що не пригадують таких років, аби місто було настільки завалене кучугурами.

Робота громадського транспорту була заблокована. Їздили лише окремі маршрутки, набиті, як банки оселедцями. Добратися з району Привокзального ринку до Сихова можна було за... 2,5 години. Кореспондент “ВЗ” побачив, як у центрі міста один молодик їхав на роботу на лижах... Більшість людей йшли пішки.

Щоб зрушити громадський транспорт, який застряг у снігу, з місця, пасажири змушені були пхати машини.

НЕГОДА паралізувала роботу електротранспорту. Оскільки трамвайна колія була завалена снігом, трамваї простоювали в парку. Схоже, доки сніг не розтане, вони не їздитимуть... Заступник директора ЛКП “Львівелектротранс” Олег Білокурий зазначив, що комунальні служби розчищали трамвайні колії, але проблему ускладнювали припарковані автомобілі. “У неділю, 17 березня, ми випустили з депо кілька трамвайних вагонів, але вони почали сходити з колій. Прийнято рішення повернути усі вагони в депо, доки колії не стануть придатними для проїзду. Комунальні служби продовжують розчищати їх”. Як повідомив керівник тролейбусного депо Володимир Карпа, роботу тролейбусів відновлено (41 одиниця). Через ремонтні роботи на вул. Антоновича тролейбуси №2 та 10 курсують по вул. Городоцькій до центру.

Комунальники звітують про прибирання. Станом на неділю, 17 березня, до прибирання вулиць було залучено 6 грейдерів, 14 підмітальних машин, 15 піскорозкидувачів, 3 навантажувачі та 13 тракторів. Спочатку техніка прибирала центральні дороги, а потім — міжквартальні. Провал комунальників частково визнав міський голова Львова Андрій Садовий. Нарікає на брак снігоприбиральної техніки. Звернеться до депутатів, щоб ті виділили із міської скарбниці гроші на закупівлю 50 одиниць техніки для прибирання міста від снігу. “У Львові випала подвійна місячна норма снігу, — каже Андрій Садовий. — Склалась критична ситуація з рухом транспорту. Частина техніки вийшла з ладу, частина не могла працювати через затори. З понеділка нас чекають інші неприємності. Різке потепління і танення снігу призведуть до підтоплень. Ще більше погіршаться ті дороги, де після зими були ями”.

Перший заступник міського голови Львова Олег Синютка має інше пояснення ситуації: “Пожинаємо плоди того, що три роки зменшуємо видатки на житлово-комунальне господарство. Якби зима була така, як торік, то ми би впоралися. За теперішніх умов на спусках можуть працювати тільки трактори. Снігопідмітальна техніка і техніка з плугами не можуть забезпечити очистку”.

З дахів будинків падають крижані брили. За інформацією Львівського обласного гідрометцентру, сніговий покрив — 29 сантиметрів. Небезпечні місця обгороджують червоними стрічками. «Особливо небезпечно на тротуарах, що прилягають до будинків, адже на дахах утворились снігові «шапки», які нависають і можуть у будь-який момент обвалитись», — розповіла голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк. Якщо комусь на голову впаде бурулька, свідків просять звертатися на “гарячу лінію” — 297-59-11, 15-80. Будьте уважні та обережні!

Комусь стихія була як мати рідна…

Березневий снігопад став випробуванням і на людяність

Негода, що звалилася на наших краян в останні дні, стала іспитом не тільки на професійність рятувальних і комунальних служб, а й тестом на людяність. Не всюди цей екзамен складали…

У суботу, коли майже всі основні шляхи в області уже було прочищено, нам поскаржилися кілька жителів Миколаєва — на здирництво місцевих таксистів.

— За доїзд до села Розвадова (2 км від райцентру), — розповідав молодий хлопець, — водії виставляли таксу 100 грн., хоча раніше брали 25 грн.

— А до Глухівця, куди у звичайні дні треба було викласти 50 грн., цього разу вимагали 300! — жалівся інший. — Ну, не можна так спекулювати на людській біді!

Доводилося чути нарікання і на «пофігізм» декотрих мешканців багатоквартирних будинків. Багато з них з вікон своїх осель мовчки спостерігали за тим, як мордуються зі снігом двірники. А могли б вийти на двір зі своєю лопатою — гуртом усе робити легше…

Як ці випадки різняться з тим, що сталося за негоди у селі Вербові Бережанського району на Тернопільщині, що за 12 км від райцентру! У лікарню надійшло повідомлення, що у 40-річної Марії стався крововилив. Через замети машина «швидкої допомоги» добратися туди не могла. Тоді керівництво місцевого підрозділу Міністерства з надзвичайних ситуацій дало медикам пожежного ЗіЛа-131 з двома задніми ведучими мостами. Однак і він поблизу села Гайку зупинився, бо дорогу перегородила громіздка фура. Вихід знайшли. Визвався допомогти керівник ПП «Лапшинське» Микола Католик. На своїй всюдихідній «Ниві» фермер через кучугури добрався у Вербів, туди посадили хвору і доправили до Гайку, де жінку чекали лікарі. За дорогий бензин ніхто нікому не згадував…

Загалом під час березневої негоди на Тернопільщині сталося три екстремальні медичні випадки — коли допомоги потребували майбутні матері. Завдяки самовідданій роботі рятувальників усі ці випадки закінчилися благополучно. Одна з жінок з хутора Теофілівки, що неподалік обласного центру, після визволення зі снігового полону і благополучних пологів пообіцяла назвати свого новонародженого сина (четверту дитину у сім’ї) ім’ям одного з рятівників.

Солідарність у ці дні відчувалася і між учасниками дорожнього руху. Коли на трасах загрузали у глибокому снігу маршрутки, на допомогу їм приходили водії інших бусиків.

Люди знаходили вихід із найскладніших ситуацій, зокрема коли транспорт не ходив, а треба було конче дістатися на роботу. У Жидачеві людей до місця праці зі села Іванівців підвозили кіньми. Ввечері коники, запряжені у сани, терпеливо дочікувалися селян, щоб доправити їх додому...

Людям у ці дні було непереливки, а як же тоді почувалася у глибоких снігах звірина! Єгер зі села Бориничів Степан Жила заспокоює: стихія була короткочасною, тож більшості тварин вона не зашкодила. Мисливці заздалегідь розвезли сіно, зерно, сіль на підгодівельні майданчики. Утім, деякі сильно виснажені тварини в інших угіддях могли і не пережити цього випробування...

Схожі новини