Передплата 2024 «Добра кухня»

Кровинка

Як група крові, так і резус-фактор батьків визначають долю немовляти

Вагітність стала для Василини сюрпризом. В сім’ї вже зростало двоє дітей, тож чоловік з дружиною вважали, що свою батьківську місію виконали. Після УЗД майбутній тато мов на крилах літав: хоч обожнював красунь-донечок, мріяв про сина.

КОЛИ ДО НЬОГО зателефонував лікар і повідомив, що почалися пологи, купив букет троянд та поспішив до коханої. Але щастя розбилося в одну мить: виявилося, що група крові новонародженого не така, як у батьків. Обурений чоловік згадав Василині її поїздки на заробітки, походи на весілля та дні народження: мовляв, після одного з таких випадків і “принесла в подолі”. Як тільки жінка з немовлям на руках переступила поріг квартири, батько сімейства зібрав речі та гримнув дверима. Гуляючи з візочком у парку, Василина дивиться на щасливі сімейні пари та витирає сльози. “Ніколи чоловіка не зраджувала, подарувала трьох дітей, а він звинувачує у зраді!” — бідкається вона.

За словами провідного наукового співробітника відділення діагностики спадкової патології Інституту спадкової патології НАМНУ Галини Макух, існують чотири групи крові, що містять три антигени. У кожного з нас — два варіанти з них. Дитина не завжди успадковує групу крові батьків. Якщо один із них має третю групу, а другий — другу, немовля може народитися з будь-якою іншою. При третій та четвертій або другій та четвертій дитина успадкує один з “батьківських” варіантів. Якщо мама з татом — представники першої та четвертої груп, можна чекати нащадка з другою або третьою. А коли у жилах обох “половинок” тече перша група — дитя матиме аналогічну.

Щоб визначити, хто батьки дитини, слід провести просту та безболісну процедуру: взяти шкребок з внутрішньої сторони щоки. Матеріал відправляють за кордон, де роблять аналіз. Галина Василівна зазначає, що деякі лабораторії використовують частинки нігтів, волосся, плямки крові, але такі процедури — значно дорожчі. У багатьох країнах тести ДНК продають в аптеці: саме звідти фармацевти скеровують результати на експертизу. Це роблять заради повної анонімності: припускають, що незабаром аптечні тести поширяться в Україні.

За кордоном аналізи ДНК — популярні. За статистикою, 12-16% юридичних батьків не є біологічними. Тести потрібні, й коли постає питання спадщини.

У нашій країні часто роблять аналізи, якщо виникає плутанина з групами крові. Переважно прагнуть виявити істину татусі позашлюбних дітей: кажуть, якщо малюк справді рідний — готові платити аліменти. Нерідко тест проводять з ініціативи матері, яка хоче довести горе-татові, що чадо справді його.

Резус крові батьків може вплинути на здоров’я дитини. Якщо у матері він негативний, а у майбутнього малюка, як у тата — позитивний, є ризик ізосенсибілізації. Тобто організм матері сприйматиме плід як антитіло, з’являється загроза викидня. При високому титрі антитіл на пізньому терміні вагітності малятко може померти в материнській утробі або потерпатиме від гіпоксії. Якщо немовля благополучно з’явиться на світ, йому загрожуватиме геморагічна хвороба новонароджених, важка форма жовтухи, зниження рівня гемоглобіну, затримка психомоторного розвитку... У наш час біду можна зупинити. Аналіз навколоплідних вод покаже резус крові немовляти. Якщо йому пощастить успадкувати материнський “мінус” — приводів для хвилювань не залишиться, в іншому випадку дитя врятує кесарів розтин на 35 тижні вагітності. Парам, які опинилися в подібній ситуації, слід мати на увазі, що з кожною наступною вагітністю ситуація ускладнюється, тому необхідно уникати абортів.

Ще одна поширена проблема — збіг антигенів крові чоловіка та жінки, тобто — повний комплекс гістосумісності. У такому випадку вони одне для одного — відмінні донори, а от народжувати спільних дітей — не судилося. Медики називають це імунологічним безпліддям, коли організм жінки ніби “не бачить” плоду. У наш час з цієї ситуації є вихід: дамі роблять імунологічну корекцію, тобто вводять чужорідні тіла в організм.

Схожі новини