Передплата 2024 ВЗ

Чому жінки живуть довше?

Слабка стать в Україні переживає своїх благовірних на 10-15 років

Поки слабкі українські жінки міряють тиск і ковтають піґулки, їхні здорові та сильні чоловіки відправляються на той світ. Недарма народ придумав приказку: хворіла жінка — вмер чоловік. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи, середньостатистична жінка в Україні доживає до 76 років, чоловік — ледь до 66 дотягує...

Чоловіки більш зайняті на роботах, частіше зловживають спиртним, палять і підсідають на наркотики, зневажливо ставляться до свого здоров’я. У віці до 40 років чоловіки частіше помирають від травм, нещасних випадків, отруєнь, туберкульозу та СНІДу. Після 40 переважають смерті через серцево-судинні недуги, хвороби травної системи та онкозахворювання, нажиті “непосильною працею” у роки бурхливої молодості...

“Чому жінки живуть довше за чоловіків, пояснив ще радянський учений Віген Геодекян. Чоловік та жінка виконують різні ролі. Чоловік — еволюційний розвідник. Його завдання — проникнути на невідому територію, обійти її “вздовж і впоперек” і, якщо немає жодних загроз, переселити у більш комфортне місце свою родину (або вступити у двобій з іншим “самцем” і убити його чи самому загинути). Науковець стверджував: чоловіків може бути й удесятеро менше — чисельність потомства забезпечують жінки. Тому природа й розкидається представниками сильної статі — чоловіки ризикують, виявляють ініціативу, лізуть напролом, — каже д.м.н., завідувач лабораторії епігенетики Інституту геронтології ім. Чеботарьова НАМН України Олександр Вайсерман.

— Жінки потребують стабільності. Виконують роль хранительок сімейного вогнища — поки чоловік освоює невідомі землі, облаштовують “гніздо”, вигодовують потомство”.

— Вважається, що жінки — слабкі істоти. Чому тоді живуть довше за чоловіків?

— Існує стереотип, що жінка — це ніжна квітка, а чоловік — сильний, має її захищати. Жінки є фізично слабшими за чоловіків, але більш живучими, витривалими. Чоловік обмежується набором хромосом ХУ. У жінок статеві хромосоми дублюються (ХХ). Ламається один ген — його функції перебирає на себе інший.

До настання менопаузи жінки практично не хворіють на серцево-судинні захворювання — їх захищає жіночий гормон естроген. 60-річні жінки хворіють більше за 60-річних чоловіків. Але чоловіки помирають швидше, бо замолоду не мали стільки ступенів захисту, як жінки. Представниці прекрасної статі переживають своїх благовірних на 10-20 років, бо перекіс у бік хвороб у них відбувається у 50-55 років, тоді як чоловіки однаково схильні до різних захворювань у будь-якому віці.

Чоловіки (це закладено генетично) часто ризикують своїм життям та здоров’ям — займаються екстремальними видами спорту, водять авто на великих швидкостях, палять, зловживають алкоголем. Наслідки такої поведінки проявляються не відразу, а у 50-60 років. Якщо чоловік беріг себе по житті, має усі шанси дожити до ста (серед довгожителів співвідношення чоловіків та жінок є приблизно однаковим)...

— Різниця у тривалості життя українських жінок та чоловіків — 10-15 років. На Заході — 3-4 роки. Чому?

— Чим більш диким є суспільство, тим більше його представники схильні до ризику. На Заході люди поінформовані, культурні. Знають, скільки калорій та жирів міститься у конкретному продукті. У сучасному західному суспільстві люди відповідальніше ставляться до життя, прагнуть реалізувати потенціал довгожительства (і чоловіки, і жінки).

За радянських часів ми були психологічно налаштовані на повільніший темп життя, меншу конкурентність, конфліктність. На роботі можна було “плювати у стелю” і отримувати за це зарплату. Тепер доводиться воювати за місце під сонцем. Оскільки у нашому суспільстві прийнято, що годувати сім’ю повинен чоловік, опинившись на вулиці, він переживає стрес: “За що прогодую дітей, дружину?!” Починає заглядати до чарки, палити. Жінка, яка опиняється без засобів для існування, панікує менше, бо у неї є чоловік (годувальник), а якщо немає, то його можна знайти...

— Кажете, вагітність, пологи — величезний стрес для жінки. Як бачимо, віку представницям прекрасної статі він не вкорочує.

— Існує гіпотеза: будь-яка катастрофа, яку довелося пережити організму (хвороба, травма, вагітність), запускає регенераційні процеси у клітинах, омолоджує їх. Навіть місячні перезавантажують організм. Спочатку стан здоров’я жінки погіршується, потім — покращується.

— Британські вчені стверджують, що жінки, які не народжували, живуть менше. Погоджуєтеся з цим?

— Чим гарніша і здоровіша жінка, тим вищі її шанси знайти партнера, народити від нього та прожити довге життя. Не можна сказати напевне, що більше впливає на тривалість життя жінки: те, що стала матір’ю, чи те, що має запас міцності, даний природою.

Люди сімейні живуть довше. Якщо є дитина, доводиться тримати форму. Багато гуляти, грати у рухливі ігри, краще харчуватися. Та й психологічно людина, яка має дітей, почувається більш реалізованою. Одиниці можуть реалізувати себе у роботі, творчості. Якщо людина не реалізується, впаде у депресію, яку буде запивати алкоголем, заїдати солодощами. Почнуть розвиватися хвороби. Психологи це називають “втеча у хворобу”.

З іншого боку, коли дітей багато, їх треба нагодувати, вбрати, вивчити. Діти забирають багато часу, сил. Хіба що ці діти народяться у сім’ї Рокфеллера, яка може дозволити собі найняти і няню, і доморобітницю...

“Наприкінці 50-х рр. минулого століття кардіологи Мейер Фрідман і Рейем Г. Розенман висунули концепцію поведінкових типів А/Б. Люди, що належать до типу А, більше потерпають від стресів, а значить, і від серцево-судинних захворювань. Типовий представник типу А — керівник, лідер, трудоголік, що звалив на себе тягар обов’язків, нетерплячий, гостро переживає поразки, на стреси реагує підвищеним тиском. Серед чоловіків таких — більшість. Але в останні роки представниці прекрасної статі почали дедалі частіше приміряти на себе таку поведінку, що спровокувало сплеск захворюваності на інфаркти та інсульти серед жінок”, — каже психолог Валентина Паробій. І додає: “Жінки можуть виплакатися на плечі матері чи подруги, емоційно розвантажитися. Чоловік повинен бути сильним. Коли потрапляє у складну ситуацію, може почуватися загнаним у пастку. Чоловіки усе сприймають у чорно-білому кольорі. Або успіх, або провал. Або пан, або пропав. Жінки — більш гнучкі, не мислять категорично”.

Схожі новини