Передплата 2024 ВЗ

Зупинив «Мерседес»... Вдарили по голові... Машина зникла...

Львівські автозлодії, свідчить практика, стали повертатися до старих перевірених методів

Близько 22-ї години львів’янин на своєму “Мерседесі” під’їхав на вулицю Тролейбусну, де живе, і зупинився біля свого гаража. Чоловік вийшов з машини, відчинив двері в гараж і знову сів в автівку, щоб загнати її у “стійло”. У цю мить до нього підбігли двоє невідомих, витягли з машини, вдарили чимось важким по голові. Коли автомобіліст очуняв, машини й слід прохолов. За цим фактом у Франківському райвідділі міліції міста Львова порушили кримінальну справу за ст. 289, ч.3 ККУ — “незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане з насильством”. Проте вийти на сліди зловмисників правоохоронцям наразі не вдалося.

Останніми роками правоохоронцям вдалося значно зменшити на Львівщині кількість автокрадіжок. Проте шансів залишитися без коліс у львів’ян залишається чимало. Минулого року, за даними відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВСУ у Львівській області, власних автівок позбувся 131 львів’янин. Лише 87 із викрадених машин міліції вдалося знайти. Цього року злодії викрали на теренах Львівщини (більшість викрадень мали місце у Львові) двадцять автівок, з яких знайшли лише п’ять. Найбільше викрадень трапилося у Галицькому районі Львова.

За злодійським “почерком” правоохоронці на початку року помітили, що у Львові почали діяти кілька груп професійних автозлодіїв-“гастролерів” з інших регіонів. Одна з таких груп, скажімо, спеціалізувалася на викраденнях “Тойот”.

Випадок на вулиці Тролейбусній нагадав оперативникам практику, що була поширена у Львові років десять тому. Автозлодії тоді відслідковували маршрути власників дорогих автівок, щоб напасти на них поблизу гаражів, коли водії вже психологічно розслаблялися. Деякі автозлодії тоді залучали до співпраці професійних кишенькових злодіїв. Останні на автостоянках, території гаражних кооперативів слідкували за людиною, яка щойно “поставила на якір” автівку. Не встигав автовласник відійти на десять метрів, як у нього викрадали ключі від машини. Через кілька хвилин автівка зникала...

Щоб не стати жертвою злодіїв, які чатують на здобич біля гаражів, радять правоохоронці, власникам дорогих автівок варто час від часу змінювати маршрути, якими вони повертаються до рідних домівок, та бути пильними під час кінцевої зупинки машини.