Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ранкова руханка — найкращі ліки

Реабілітологи стверджують: дружба зі спортом позбавляє будь-яких недуг

На годиннику — дев’ята ранку, а у Львівському міжрегіональному реабілітаційному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів вже яблуку ніде впасти. Це єдиний в Україні заклад, де люди мають змогу безкоштовно відновитися фізично, а заодно — здобути нову професію.

СЮДИ ПРИЇЖДЖАЮТЬ на реабілітацію пацієнти з усіх куточків нашої держави. Їх поселяють у гуртожитку, годують та навчають. 29-річний Андрій прибув з м. Ізюма Харківської області. Вісім років тому молодий чоловік потрапив у страшну ДТП, тож тепер страждає через обмеження руху гомілковостопного суглоба. Тривалий час не мав можливості лікуватися, оскільки перебував у місцях позбавлення волі. Тепер надолужує втрачене й одночасно опановує професію водія.

Андрію Гашківу — 21 рік, однак вже має інвалідність. Грип дав ускладнення — запалення суглобів, тож тепер хлопцеві важко ходити. Відвідує курси водіїв, тренажерний зал, проходить апаратну розробку. Каже, заняття спортом творять дива: хвора нога швидко відновлює свої функції. Як тільки закидає заняття — суглоби хрустять день і ніч.

— Не дивно, адже фізичні вправи — справжній порятунок для організму, — каже фахівець з фізичної реабілітації Юлія Світлик. — Без спорту не обійтися після травм, вроджених вад, набутих хвороб на зразок діабету, раку, інсульту, інфаркту і навіть недуг зору. Фізкультура суттєво підвищує можливості хворих на ДЦП, хворобу Альцгеймера, астму. У жодному разі не можна лежати на дивані та думати про свої болячки! Година руханки покращує загальний стан організму, нормалізує артеріальний тиск, піднімає життєвий тонус. Нерідко після травм люди не годні підвестися на ноги, тож фізичні вправи “нагадують” їм правильні навички ходьби. Якщо пацієнт перестав володіти рукою, заняття спортом збільшують силу м’язів, тож стан здоров’я повертається до норми, у крайньому разі — значно покращується. Головне — почати займатися не пізніше, ніж через шість місяців після нещастя. У нас були пацієнти, приковані до ліжка, або такі, що ледве ходили. На наших очах відбувалися дива: почавши займатися спортом, вони поверталися до нормального життя.

У залі — тренажери, шведська стінка, килимки...Чоловіки та жінки працездатного віку (від 18 до 55 років) під наглядом реабілітологів виконують вправи з м’ячиками та гантельками.

— Реабілітація — це відновлення, — зазначає фахівець з фізичної реабілітації Юлія Бенько. — Дехто вважає, що у дорослому віці прийти до норми неможливо, але якщо “дружити” зі спортом — можна досягти неабияких результатів. В ідеалі реабілітолог має підібрати для хворого індивідуальну програму та стежити за тим, як він її виконує. Якщо такої можливості немає — можна займатися вдома, самостійно. Головне — не переборщити. Під час занять необхідно стежити за пульсом і тиском, щоб знати, як організм реагує на навантаження. Достатньо щоранку протягом години робити зарядку: для цього слід згадати шкільну розминку. Корисно крутити коло, стрибати зі скакалкою. У пригоді стануть присідання, вправи з м’ячем, нахили з гімнастичною паличкою. Головне — пам’ятати, що людина, яка перенесла травму або має вроджену хворобу, завжди повинна триматися у формі. Як правило, курс реабілітації триває від 10 до 24 днів, протягом яких хворий відві-дує спортзал щодня. Потім достатньо трьох разів на тиждень. Це слід мати на увазі тим, хто намагається покращити стан здоров’я в домашніх умовах. Нерідко хворі не здогадуються, що спорт — це їхній порятунок. Потерпаючи від гіпертонічної хвороби, мігрені, остеоартрозу (захворювання суглобів), проблем з серцево-судинною та нервовою системами, після переломів відновити здоров’я можна з допомогою рухової активності. Фізичні вправи покращують дихання, кровопостачання всіх тканин, настрій, збільшують силу та витривалість, зміцнюють м’язи та суглоби, підвищують імунітет.

Найкращий метод боротьби з недугами — профілактика. Як правило, люди, що товаришують зі спортом, значно рідше потрапляють в полон недуг. Отже, якщо вам пощастило, проблем зі здоров’ям не маєте — запишіться у секцію, яка вам до душі. Хвороби відлякують плавання, танці та інші види рухової активності. Потрібно стежити за власною поставою та хоча б раз на рік проходити профілактичний медогляд. Особливо це стосується дітей, адже 50% школярів мають сколіоз, який у майбутньому тягне за собою купу інших проблем.

Тим, кому оминути нещастя не вдалося, підтримувальна терапія знадобиться протягом всього життя. Натомість реабілітологи стверджують, що інвалідність — не привід опускати руки. Нерідко завдяки спорту загальний стан здоров’я стає кращим, ніж до травми, а професійні курси допомагають знайти цікаву роботу та відкрити у собі нові таланти. При центрі діють близько 30 секцій. Можна опанувати фах флориста, програміста, перукаря, візажиста, манікюрниці, художника...Так чоловік, який позбувся руки, виявився талановитим живописцем, тож тепер підробляє вуличним художником.

А ви робите ранкову зарядку?

Брати КАПРАНОВИ, письменники

Робимо зарядку по два місяці двічі на рік — навесні та восени. Якщо ж навантажувати організм весь час — він замориться. Щоб ранкові вправи не перетворилися на роботу, ми не виконуємо їх цілий рік: досягли результату — можна й відпочити! Таким чином ми наслідуємо теорію Амосова. Він стверджував: якщо оздоровлюватися весь час — можна захворіти...

Катерина БУЖИНСЬКА, співачка

Ранкової зарядки не роблю, проте хоча б двічі на тиждень влаштовую для себе спортивні дні. Протягом одної-двох годин займаюся у тренажерному залі, потім — плаваю та відвідую масажний кабінет. Цього мені цілком достатньо, щоб організм залишався здоровим, а фігура — в порядку.