Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Запряг до роботи... вітер

Родині Тараса Грицика не страшні перебої з «державним» світлом, бо має власне, від природи

Миколаївський район, Львівська область

Поки у столиці державні мужі ламають голови над тим, як забезпечити енергетичну незалежність країни, 48-річний львів’янин Тарас Грицик про неї для себе подбав. Його родина з віддаленого села Ілова користується альтернативним джерелом електроенергії. З його допомогою освітлюють чималенький будинок і подвір’я, працюють «болгаркою» та іншими інструментами на щіткових двигунах, дивляться телевізор, прасують, п’ють чай. «Дармове світло» постачає їм… вітер.

А точніше — вітряк, який власноруч змайстрував Тарас Петрович, рядовий електромонтер Центру математичного моделювання Національної академії наук України, що у Львові. Підштовхнули його до цієї затії перебої з постачанням струму, які минулими роками частенько траплялися у тещиному селі через негоду. Щоб не сподіватися на милість ремонтників з району, умілець засів за літературу, занурився в Інтернет. Зі старих деталей склав генератор (щоб «електростанція» обійшлася дешевше), купив магніти, виготовив триметрові лопаті для пропелера, придбав два «беушні» акумулятори від локомотива на 210 амперів.

Незабаром на городі зіпнулася на розтяжках 10-метрова вежа, а на ній — вітротурбіна з хвостом-флюгером, як у літака (щоб краще ловити вітер). Ось уже три роки вона виробляє струм на цьому обійсті у центрі села. Забезпечує напругу 220 вольт потужністю два кіловати. Для їхньої «фазенди» наразі вистачає. Родина задоволена.

Щоби повністю наситити «залізничні» батареї, вітрякові треба крутитися вісім годин (вітри у гористому Ілові здіймаються десь з післяобіду). Ноу-хау сконструйоване так, що після насичення енергією пропелер сам пригальмовує. Однієї зарядки вистачає на два-три дні, а якщо тільки дивитися телевізор і світити у хаті — то і на тиждень.

Новація сподобалася сусідам, не дають проходу Тарасові Петровичу — хочуть і у себе таку штукенцію мати. А ще підприємці для блага відпочивальників просять встановити вітрогенератор на місцевому озері — щоб спеціально не тягнути туди лінію, бо дорого виходить. Радий би, але через велику зайнятість не може всім допомогти.

У копійку влетіла робота і йому самому. На матеріали потратив десь зо три тисячі гривень. Були б зайві кошти — збільшив би «розмах крил» на вітрякові, змайстрував би сильніший інвектор «з нормальною синусоїдою». Це дозволило би працювати і холодильникові, й пральній машині, й іншій домашній машинерії на потужних двигунах. З часом обов’язково доможеться і цього…

А тим часом…

У Старосамбірському, Сколівському, Миколаївському, Дрогобицькому та Сокальському районах Львівщини планують спорудити п’ять вітро- і дві сонячні електростанції, а також дві міні-ГЕС. Їхня потужність буде від 12,5 до 30 МВт. Про це повідомили в обласній держ­адміністрації. Міні-гідроелектростанцію планують збудувати на водоймі у Добротворі. В області працює кілька приватних вітрогенераторів.

2 кіловати виробляє саморобна вітрова електростанція Тараса Грицика. Вона забезпечує постійну напругу 220 вольт. Може живити домашні електроприлади протягом цілого тижня. На виготовлення цього ноу-хау умілець потратив рік. Новація обійшлася йому у три тисячі гривень.

Схожі новини