Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лесь ПОДЕРВ’ЯНСЬКИЙ: «Лайка – страшна зброя. Нею треба вміти володіти»

Знаний художник, літератор Лесь Подерв’янський, якого недарма називають майстром нецензурщини та профі добірної лайки, майстерно освоює театральну сферу. Його п’єси, що вже стали культовими для кількох поколінь українців та існували на папері та в аудіоформаті, живуть тепер і у вигляді вистав.

У Львівській філармонії цими днями одразу дві прем’єри для галицької публіки драматургії Леся — п’єси «Павлік Морозов» і «Сни Васіліси Єгоровни» (режисер — Андрій Крітенко, Штутгарт, Німеччина). Напередодні прем’єр Подерв’янський та актори, задіяні у виставах, і шанувальники творчості літератора зустрілися на “творчій зустрічі”, під час якої розмовляли про нецензурщину та сучасне мистецтво.

«Я і МОЇ ДРУЗІ робимо те, що нам подобається, отримуємо від цього насолоду і намагаємось передати цю насолоду тим, хто на нас дивиться», — розкрив принципи своєї творчості Лесь Подерв’янський. І додав: “Те, що ми робимо, називається сучасне мистецтво. Є люди, які вважають, що життя і мистецтво — різні речі. А є люди, які займаються сучасним мистецтвом і вважають, що життя і мистецтво — невіддільні. І тому, якщо в житті матюкаються, то і в мистецтві мають матюкатися. Не вважаємо себе єдиноправими. Але люди, які думають інакше, можуть ходити в оперету, а не на наші вистави. У сучасному мистецтві є лише два табу: вбивство і дитяча порнографія. Ні того, ні іншого у нашій творчості нема. Всі інші питання, як-от присутність лайки, — не надто сучасні”. На запитання, хто в Україні бездоганно володіє лайкою, Подерв’янський відповів: “Я, мій друг Микола, а також всі армійські прапорюги. Вищі офіцери також. Всім, хто не був в армії, раджу побувати. Це — філологічна насолода”. І наголосив: “Лайка — страшна зброя. Нею треба вміти володіти. Не має значення, хто тримає зброю — жінка чи чоловік, Нікіта чи Клінт Іствуд, головне, щоб вони вміли це робити”.

“Є три типи публіки, — зауважує лідер гурту “Кому Вниз”, актор у виставах Леся Андрій Середа. — Одна частина слухає тільки матюки, друга взагалі нічого не розуміє у тому, що відбувається на сцені. І є третя, найменша частина, яка розуміє, чому присутнє використання матюків у всій цій історії, чому вони необхідні на сцені. Вживаємо їх, чуємо на вулиці, а з іншого боку робимо вигляд, що їх не існує. З ними не можна боротися чи не боротися, роблячи вигляд що їх нема”. Продовжуючи тему лайки, що щедро присутня у творчості Подерв’янського, Андрій Середа відкриває секрет, як “відівчив” сина матюкатися: “Разом з дружиною розуміли, що, підростаючи, наш син, так чи інакше, виходить за межі дому і потрапляє у середовище, де звучить лайка, чує її навколо себе, але не знає, чому і для чого її вживають. Тож, коли сину було років 6-8, поставили йому два диски Леся Подерв’янського, зачинили у кімнаті і пішли на кухню. Він їх тоді прослухав, і зараз, коли йому 20 років, він не матюкається і нормально себе почуває без нецензурщини. Йому ніхто не забороняв вживати лайку. Він мав вибір, і завдяки цьому зробив все правильно”.

Подерв’янський розповів, що у нього як автора нема жодного героя, якого б він не любив. І що у його творах не знайдеш жодного полковника КДБ, жодного стукача, бо про те, що не любить, він не пише. Розмовляючи про мистецтво, лайку та українські реалії, “проїхався” Лесь і по політиці. “Митець, який добре робить свою справу, не піде в політику, — зауважив він. — Туди піде лише людина, яка не відбулася в своїй сфері. Бо малювати картини, знімати кіно, писати твори — набагато цікавіше, ніж сидіти у Верховній Раді”. “Можна скільки завгодно нюхати лайно і вдавати, що це — гладіолуси, але не вийде, — говорить він. — І мова йде не лише про політику. Та тотальна заполітизованість — суто українська хвороба. Це звужує поле зору наших людей. Якщо від всього людства, від усієї Землі відняти українську політику, залишиться ще дуже і дуже багато всього (Сміється. — О.З.). А хвороба українців полягає у тому, що люди бачать тільки це. Насправді світ набагато цікавіший, ніж українська політика. Шкода, що люди зациклилися на ній”.

Схожі новини