Передплата 2024 «Добрий господар»

Мангеттенський кінофестиваль: сміх, плач та овації

В Україні вшосте проходить Мангеттенський фестиваль короткометражного кіно. Перші кіноспроби молодих режисерів з Норвегії, Нідерландів, Росії, Англії, Перу, Ірландії, Франції, Румунії, США та Іспанії показують у Львові, Києві, Харкові, Одесі, Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Він­ниці, Рівному, Чернівцях, Кривому Розі, Полтаві та Миколаєві. Українські кінотеатри приєдналися до кінозалів у 250 містах на шести континентах, де 10 фільмів-фіналістів демонструють більш як тисячу разів.

У Львові Мангеттенський кінофестиваль у Палаці мистецтв показала компанія «Артхаус Трафік».

За короткий час (тривалість кожного фільму в середньому 10-15 хвилин) публіка ставала свідком цілих історій, а то й кількох епох, наповнених глибоким змістом, вигадливим підтекстом чи «колючими» емоціями, які не залишали байдужими навіть чоловічу частину глядацької аудиторії. Поціновувачі «свіжої крові» у сучасному кінематографі щиро сміялися з французької трагікомедії «Вигадлива загибель Роберта Ебба», де бідолаха-охоронець опинився у костюмі водяного чудовиська, і саме так його й сприйняли друзі. Пуб­ліка висловлювала захоплення від низки цікавих збігів в однойменній короткометражці голландського режисера Йооста Реймерса, у якій троє чоловіків з різних епох «посприяли» тому, аби Амстердам злетів у повітря. Переживали і з героями ірландської стрічки «Куд-кудак» — там «новеньким» у сиротинці став... хлопчик-курча, який навчив дітей боротися за своє та гуртуватися проти несправедливості. У норвезьких «Іграшках диявола» головному героєві — дослідникові Арктики — так і не вдалося задовольнити своє марнославство і стати єдиним, хто відкрив засніжений континент. Румунська стрічка «Супермен, Людина-павук чи Бетмен» зворушила глядачів до сліз щирістю та безпосередністю: маленький хлопчик, прагнучи врятувати хвору маму, приносить їй до лікарні власноруч намальовані паперові серця. Дебют росіянина Віталія Салтикова «Куди тече море» із Оксаною Акіньшиною заглиблює у материнські почуття до небажаної дитини, яка, проте, всім серцем любить свою маму. Британська стрічка «Два на два» змальовує побутовий тоталітаризм у шкільній спільноті — на того, хто не погодиться із нововведенням, що два на два буде п’ять, чекає «розстріл». Кожен показ супроводжувався заслуженими оплесками на честь авторів.

Після кінопоказів львів’яни приєдналися до інтернаціонального голосування, відзначивши у спеціальній анкеті свій фільм-фаворит. Усі голоси, зібрані по всьому світу, підрахують та 7 жовтня оголосять переможця цьогорічного Мангеттенського фестивалю. Минулоріч Гран-прі отримав американський фільм «Давид і Голіаф», у якому німецька вівчарка врятувала життя єврея-втікача під час Другої світової війни.

Схожі новини