Передплата 2024 ВЗ

«Зараз вся Вдовиченко «на руках»...

У неділю — Всеукраїнський день бібліотек

У Львівській обласній бібліотеці для дітей, що на вулиці Винниченка,1, гамірно. Десятки дітлахів у читальному залі з цікавістю гортають сторінки. Зранку тут позакласне читання для учнів 4-го класу зі школи №37, що неподалік. Школярка Катерина вибрали книжку про тварин. Перед цим дівчинка здала “Гаррі Поттера”. “Прочитала усі сім частин”, — хвалиться. Настуся більше цікавиться фантастикою. “Також люблю читати про античні світи, — каже. — Мені тут подобається, є багато книжок”.

...Щодня дитячу бібліотеку відвідує 200-300 читачів. Як розповіла директор Лариса Лугова, тут обслуговують і дорослих. “І Андрухович у нас є, і Забужко, і Винничук, і Вдовиченко, — розповідає Лариса Анатоліївна. — Зараз вся Вдовиченко “на руках”. До нас приходять батьки з дітьми, студенти. Опікуємося дітьми з інтернатів. У нас навіть працює психолог”. Щороку бібліотеку відвідує 10 тисяч читачів, щодня приходить 200-300 охочих почитати. Книжковий фонд — 120 тисяч екземплярів. “Полиці поповнюються не так активно, як хотілося б, — веде далі пані Лариса. — Багато книг нам дарують читачі, видавництва, Форум видавців опікується нами. Зі свого боку, ми допомагаємо сільським бібліотекам”.

22-річний Микола Скобилка працює тут майже два роки. Заочно закінчує факультет культури і мистецтв у Франковому університеті. Попри те, що зарплата, як і в усіх бюджетників, невисока, хлопець задоволений роботою.

“Про інше місце праці навіть не задумуюсь, — каже. — Працюю за комп’ютером, веду електронний каталог бібліотеки”.

Вчителька Любов Кравченко, яка привела сюди учнів, тримає у руках три книжки: “Село не люди” Люко Дашвар, “Янгол з України” Галини Тарасюк, “Москалицю” Марії Матіос. “Сучасну прозу треба знати, — агітує Любов Юліанівна. — Часу, звісно, бракує, але для хорошої книги завжди знаходжу вільну хвильку”.

Дарія Іваницька — заввіділу обслуговування читачів дошкільного віку і учнів 1-4 класів. У бібліотеці працює 30 років. “Бачу дитину і відразу знаю, що їй порадити почитати, — розповідає пані Дарія”. Жінка сама пише книги, упорядкувала кілька видань для дітей з історії України.

Для малечі при бібліотеці діють гуртки. У неділю тут читають казки, а по вівторках вчать малювати.

Після побаченого не втрималася — записала себе і трирічну донечку у бібліотеку. Нехай з малих років звикає до читання! Собі, за порадою пані Дарії, взяла “Янгола з України” Галини Тарасюк, малій — дві гарно ілюстровані книжки з казками.

В обласній бібліотеці для юнацтва на площі Ринок зранку не вельми людно. Працівники пояснили, основна аудиторія — студенти — будуть після обіду”.

У бібліотеці 150 тисяч книжок. Щодня сюди приходить 150-250 читачів, протягом року — 25 тисяч. “Останніми роками читачів поменшало, — розповідає директор Ярослав Коцур. — Очевидно, комп’ютеризація нашкодила. Замість того, щоб пітніти над книжками, студенти за кілька хвилин можуть скачати з Інтернету будь-який реферат”.

Більшість відвідувачів цікавиться галузевою літературою. Художньої майже не беруть. Книжок тут на будь-який смак: від наукової літератури, словників, енциклопедій — до найсвіжіших новинок. “Є вся Ліна Костенко, Оксана Забужко, Марія Матіос, Андрій Курков, Галина Вдовиченко.., — розповідає бібліотекар пані Галина. — На руки видаємо не всі екземпляри. Мистецьку, технічну, історичну літературу можна читати лише у залі. Трапляються недобросовісні читачі, які ріжуть сторінки лезом, виривають, пишуть ручками. Доводиться шукати вирвані сторінки в інших книжках, ксерити і вклеювати. Буває, не повертають книжок. Маємо 700 боржників”.

Пошкоджені та старі книги реставрують. За останні два роки 1200 книжкам дали нове життя. З початку року з бюджету на бібліотеку грошей ще не виділили. “Запланували 100 тисяч гривень на книжки та 60 тисяч на передплату періодики, — каже Ярослав Степанович. — Досі не отримали ані копійки”.

При бібліотеці працює інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку”. Тут можна почитати англійських та американських письменників в оригіналі. Лишень класики є 200 томів, плюс енциклопедії, словники...

У Львові є 40 міських бібліотек, з яких 23 для дорослих, 17 дитячих. Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, торік з бюджету на них виділили понад 11 мільйонів гривень, цього року передбачено понад 13 мільйонів.

Зарплата бібліотекарів — від півтори до трьох тисяч гривень, залежно від стажу, вислуги років.

Схожі новини