Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Олег Криса: подвійний уклін рідному місту

Два ювілейні концерти уславленого «американського львів’янина» Олега Криси стануть кульмінацією міжнародного музичного фестивалю «Контрасти».

— Цьогоріч традиційні у Львові «Контрасти» (вже вісімнадцяті) розпочинаються 28 вересня і триватимуть протягом місяця, — розповідає генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп. — Концепція фестивалю незмінна: представлення сучасної музики, української, європейської, у поєднанні зі світовою класикою. Кожний фестиваль має свої акценти, здебільшого — ювілейні. Серед ювілярів цього року — видатний скрипаль Олег Криса, наш краянин, який живе і працює у США, гастролюючи цілим світом. У рамках фестивалю він виступатиме у двох концертах — сольному (разом з дружиною — піаністкою Тетяною Чекіною) та з оркестрами — Академічним симфонічним і камерними — «Віртуози Львова», «Академія». Другий ювіляр, якого вшануємо виконанням кількох творів протягом «Контрастів», — композитор Євген Станкович. Гостею «Контрастів» буде визначна композиторка ХХ ст. Софія Губайдуліна, яка нещодавно відзначила 80-річний ювілей. Незважаючи на такий поважний вік, вона погодилась прилетіти до Львова. Це її перший візит до нашого міста. У нас буде її великий авторський концерт, передбачено також зустріч зі студентами у Музичній академії. У програмі є ще творчі портрети композиторів, зокрема авторки з Прибалтики Лорети Нарвілайте (у діалозі-співставленні в одному концерті з Олександром Козаренком). Ще одним цікавим співставленням буде виступ київського піаніста Євгена Громова, який представить фортепіанні твори Ігоря Стравінського та Вікторії Польової на відстані ювілеїв цих композиторів (130-річний і «перший дорослий» — піввіковий). З авторським концертом приїжджає Леонід Любовський, провідний композитор Татарстану. Він свого часу навчався у Львові в Анатолія Кос-Анатольського. Власну творчість презентують також композитори зі США та Польщі.

— Чи візьме участь у «Контрастах» музична молодь?

— Відновлюємо традицію перших років фестивалю, коли молодь активно підключалася до нього: це були випускники і студенти нашої Академії (так виник ансамбль сучасної музики «Кластер»), згодом до них долучалися кияни, поляки… Зараз у фестивальній програмі — проект «Молоді Контрасти». Прозвучать нові, щойно написані твори, зокрема — прем’єра фортепіанного концерту Івана Пахоти. Молоду композиторку з Кракова привезе польський диригент Станіслав Веляник. Молоді виконавці — фаготист та кларнетист — заграють концертний дует Ріхарда Штрауса.